събота, 7 април 2018 г.

Благодатният огън


Както всяка година на Велика събота благодатният огън и днес слезе в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим. Той беше запален в параклиса на Божи гроб. Хиляди богомолци се събраха часове преди това, за да отбележат събитието.

Бус се вряза в пешеходци в Германия


Бус е навлязъл в пешеходната зона в Мюнстер, западна Германия, съобщи БиБиСи.

Местната полиция е потвърдила, че има ранени и жертви. По първоначална информация пострадали са близо 50 души. Говорителка на полицията заяви, че има "няколко жертви, сред тях и извършителят".

Местни медии съобщиха за поне трима загинали.
"Ди Велт" съобщи, че властите не изключват възможността за терористичен атентат, но още няма потвърждение. Според източници на "Шпигел" извършителят се е самоубил с пистолет. Разследващите проверяват за експлозиви.

Властите препоръчват на местните да избягват района - в близост до статуята Кипенкерл в старата част на града.
На същия ден - 7 април - през 2017 г. бус се вряза в тълпите в центъра на Стокхолм, Швеция. Петима души бяха убити, 14 - тежко ранени.

През 2016 г. камион уби над 75 души в Ница, Франция, в разгара на туристическия сезон. В края на годината пък в Берлин ван се заби в тълпа на Коледния базар и уби 12 души, ранени бяха десетки.



Олег Дерипаска загубил почти $1 млрд. за ден заради санкциите на САЩ


Руският бизнесмен Олег Дерипаска изгубил за един ден 957 милиона долара заради новите американски санкции, съобщава сп. "Форбс".

Вчера министерството на финансите на САЩ въведе санкции срещу 7 руски предприемачи, а също и срещу 12 компании, които те контролират, както и срещу 17 високопоставени руски правителствени представители, припомня ТАСС. Дерипаска се озова в санкционния списък, както и компаниите, които контролира, предаде БТА.

В списъка се озова и Сулейман Каримов, изгубил 244 милиона долара заради това, както и Виктор Вескелберг, който е изгубил заради това 41 милиона долара. Състоянието на Игор Ротенберг и на Кирил Шамалов, които също са в списъка, не се е променило. Капиталите на Владимир Богданов и на Андрей Скоч, попадащи също под санкциите, пък са се увеличили съответно с 1 и 8 милиона долара.

Решението на американското правителство да включи милиардера Дерипаска в санкционния си списък може да даде отражение по целия свят, защото неговата бизнес империя има глобално присъствие и има за партньори редица големи международни компании, отбелязва Ройтерс. Вашингтон наложи санкциите с аргумента, че физическите лица и компаниите под техен контрол извличат ползи от руската държава, която е въвлечена в "злонамерени дейности" по света.

Според "Форбс" състоянието на Дерипаска възлиза нетно на 6,7 милиарда долара. Той е основен собственик на конгломерата И Ен Плюс, който пък е съсобственик на някой от най-големите производители на метали в света - Русал и Норникел, припомня Ройтерс.

Включването на Дерипаска в списъка със санкции може да породи усложнения и за компаниите, с които той прави бизнес. Сред тях са германският автомобилен гигант Фолксваген и компанията Гленкор, която търгува със суровини.

Дерипаска каза, че решението на САЩ да му наложат санкции е "неоснователно, смехотворно и абсурдно" . "Събитията от тази сутрин са много неуместни, но не и неочаквани", се казва на декларация на Дерипаска, цитирана от Ройтерс. Компанията Русал изрази съжаление че е в списъка и допълни, че нейни съветници проучват ситуацията. Русал е един от най-големите производители в света на алуминий. Компанията има активи в Италия, Ирландия, Швеция, Нигерия, Гвинея, Гвияна. Притежава дял в австралийската Куинсленд Алумина лимитед - един от лидерите в алуминиевата индустрия и водещата алуминиева рафинерия в света. Норникел пък има авоари във Финландия, Австралия и Южна Африка.
Компанията Фолксваген има съвместен завод с компанията ГАЗ, руски автомобилоконструктор, който е филиал на компанията Бейзик Елимънт, също попадаща в обхвата на американските санкции в качеството й на друга компания на Дерипаска. Договорът между двете фирми е до 2025 г. и общият завод произвежда части за Фолксваген.
Базираната в Швейцария Гленкор пък е акционер в Русал.

Други чужди фирми с връзки с империята на Дерипаска са австрийската строителна компания Страбаг, както и сингапурската компания Чанги Еърпорт интернешънъл.

Дерипаска редовно има срещи с руския президент Владимир Путин. Той инвестира много средства в инфраструктурата за зимните олимпийски игри в Сочи преди четири години.
Дерипаска е правил бизнес в началото на 21 век с Пол Манафорт, който по-късно стана ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп. По времето, когато е правил бизнес с Дерипаска, Манафорт е предоставял съвети за кампанията на Виктор Янукович, проруския украински президент, избран през 2010 г. начело на Украйна.

Базираната в Кипър компания, свързана с Дерипаска - Сърф Хърайзън лимитед, заведе дело срещу Манафорт и неговия помощник Рик Гейтс в съд в Ню Йорк през януари, обвинявайки ги, че са си присвоили незаконно повече от 18,9 милиона долара от средства, предназначени за сделки в Украйна през 2008 г. Жалбата бе резултат от бизнеспартньорство, датиращо от 2006 г., когато Манафорт и Гейтс убедили Дерипаска да инвестира в частен фонд, който да прави инвестиции основно в Русия и Украйна.
Въпреки този спор Манафорт се опитал да запази контакти с руския олигарх. Миналата година в. "Вашингтон пост" съобщи, че Манафорт пратил имейл през юли 2016 г. чрез посредник на Дерипаска, предлагащ му "частни срещи" относно президентската кампания на Тръмп. Говорител на Манафорт после каза, че размяната на имейли е била "безвредна" и е целяла събиране на пари, които дължали бивши клиенти на Манафорт. (По БТА)



На тази дата: 7 април 1926 г. англичанката Вайълет Гибсън прави опит да убие Бенито Мусолини

1926 г. англичанката Вайълет Гибсън извършва неуспешен опит за покушение срещу италианския диктатор Бенито Мусолини. В този ден Мусолини открива в Рим Седмия международен конгрес на хирурзите.

В навалицата от медицински светила една промъкнала се ирландка стреля право в лицето на „дучето”, но в последния миг той, зърнал пистолетния блясък във вдигнатата над множеството ръка, обръща главата си. Куршумът засяга само върха на носа му. Въпреки че атентатът не е политически - гспожица Вайълот Джибсън е нервно болна и току-що е излязла от психиатрична клиника, Мусолини се възползва от изстрела за своите политически цели (самата ирландка е изпъдена от страната).

С превръзка на лице пред свиканото предварително за същия ден съвещание на ръководството на НФП, министрите и областните секретари, прави важно изявление: „Ние погребахме старата демолиберална държава и живеем във фашистка държава; ние контролираме политическите сили, контролираме моралните сили, контролираме икономическите сили, значи сме напълно в корпоративна фашистка държава”. Краят на речта е ефектен: „Не напразно избрах мото на живота си - „Живей опасно” (прочут израз на Ницше) и ви казвам както стария боец - „Ако напредвам - следвайте ме; ако отстъпвам - убийте ме; ако умра - отмъстете ме”.

Вицове, април 2018 г.

Най-накрая си намерих шапка, която ми отива.
Жена връща вибратор в секс шоп и се оплаква:
- Вземете си го - от него бие ток!
Циганка, която се мотаела из магазина, я чула:
- Не бой са, ма! Щом та бий, значи та обича!

***

- Муцка, какво е това на пъпа ти?
- Сложих си три халки.
- Ми що не си закачиш и едно перденце?

***

Пост в бг-мама:
"Докога! Вчера в детската градина са учили детето ми на арабски цифри!"

***

- Каква искаш да станеш, като пораснеш?
- Чистачка, за да преследвам лошите!

***

Днес си обух си китайските боксерки, все пак е ден за боядисване на яйцата.



петък, 6 април 2018 г.

Ето къде е произведен Новичок, според Англия


Нервно-паралитичният газ Новичок, с който бяха отровени бившият руски шпиони Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е произведен в научно-изследователска база в Шихани - затворен град на 800 км от Москва.

Това е информацията, която английското разузнаване е предоставило на съюзниците си, твърди авторитетният вестник "Таймс".

Шихани 1,2 и 4 са три малки затворени градчета на около 130 км от Саратов. Общата им численост е около 12 000 души. Почти цялото население се състои от учени и служители в Научно-изследователския институт за химическа и радиационна защита и съпътстващите го изпитателни полигони.

Русия категорично отрича всякаква съпричастност с атентата Тази нощ дипломатическия представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди Великобритания, че "си играе с огъня" и "ще съжалява" заради изказването на премиера Тереза Мей, че "е много вероятно" Русия да стои зад атаката.



Видеофакт! Би Ти Ви: Разпнали Христос, заради греховете на Отечеството


На тази дата: 6 април 2001 г. Симеон Сакскобургготски обещава да ни "оправи" за 800 дни

2001 г. Симеон Сакскобургготски в официално обръщение обявява учредяването на Национално движение Симеон Втори. В резиденция „Врана” бившият цар обяви създаването на Национално движение на негово име, с което ще участва в парламентарните избори през 2001 г. в речта си тогава той обещава, че за 800 дни жизненият стандарт на българите ще се повиши.

„Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви”, заяви тогава Сакскобургготски.

Същата година движението спечели парламентарните избори. Парламентарната група на НДСВ номинира Симеон Сакскобургготски за министър-председател. Той получава мандат за съставяне на правителство. През юли 2001 г. е постигнато споразумение за коалиционно управление с ДПС.

НДСВ реализира европейското и евроатлантическото членство на България. На 25 април 2005 г. Сакскобургготски слага подписа си върху Договора за присъединяването ни към Европейския съюз. На парламентарните избори през 2005 г. НДСВ остава втора парламентарна сила и участва в управлението в коалиция с БСП и ДПС.

ВИДЕО

Вицове, април 2018 г.

Британски папагал изчезнал за 4 години, като се
върнал говорил на испански.
Стюардесата влиза в пилотската кабина:
- Господа, самолетът току що бе отвлечен от еврейски терористи с бомба!
- Откъде разбра, че са еврейски, те сами ли ти казаха?
- Не, но продават парашути на пътниците.

***

Къпе се само този, който го мързи да се чеше...

***

Значи само по обувките на една жена мога да преценя дали ще е моя. Ако е с високи токове, ми е в кърпа вързана. Но ако е удобни кецове или маратонки, може и да ми избяга.

***

Най кофти в работата са последните седем часа, когато си изпил кафето и чакаш да си тръгнеш.

***

Спешно търся приложение, което да блокира снимки на боядисани яйца и козунаци в нета.



четвъртък, 5 април 2018 г.

Фотофакт: Новата депутатка на Марешки


Женската част от депутатското съсловие получи сериозна конкуренция в лицето на новото попълнение в редиците на ПГ на ВОЛЯ Елена Аксиева. Чаровната пловдивчанка се закле под бурните одобрения на депутатите от мъжки пол.

Бившата фотомоделка днес ръководи семейна фирма за софтуер в сферата на корпоративната сигурност заедно със съпруга си, следващия месец ще навърши 32 г. 

Още когато се кандидатира за народен представител, нейни горещи снимки обиколиха медиите.

Тя беше втора в листата на Пловдив-град и водач на листата за Пловдив област, влезе в Народното събрание, но отказа да бъде депутат заради напреднала бременност Аксиева е майка на две деца и сега вече влиза на мястото на друга бизнесдама от женския отбор на Марешки в НС- Нина Миткова, която напусна парламента още през есента по лични причини.

Още с появата си в пленарната зала, мъжката половина избухна във възгласи и аплодисменти, а шефът на групата Веселин Марешки я посрещна с букет и целувка.



Цачева може и да награди чистачката


Правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че ще си помисли дали да награди чистачката, която е гонила избягалите затворници.

"По този въпрос ще помисля след празниците", отговори тя на въпрос дали ще награди чистачката.

По-рано днес и вътрешният министър Валентин Радев коментира и информацията, че само чистачка от затвора е опитала да спре бегълците. Пред Нова телевизия той заяви:

"Не е така с тази чистачка. Всички така го казвате. Има и един социален работник. Той е служител на затвора и се е затичал след тях, бягал е по левия тротоар. Той стреля по него Пелов, човекът се е скрил зад дърво. Чистачката не е осъзнавала какво се случва. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала какво се случва. Повече от това не са могли да направят, защото отвън е пълно с автомобили."

Днес в парламента Радев разкри, че засега МВР има над 100 сигнала за избягалите затворници, но около 30 от тях е по-вероятно да са достоверни.

Той призна, че полицията разпитва сина на един от избягалите затворници, каквато информация се появи вчера. Министърът обаче добави, че "засега  той не помага много". Радев за пореден път подчерта, че затворниците са опасни и много опитни. "Те не са случайни", добави той.

Той обясни, че полицията издирва всички, които са свързани с бягството.
Министърът отказа да даде повече информация и подчерта, че ако каже още подробности - може да се попречи на разследването. Той отново призова гражданите, ако имат информация, да сигнализират в най-близкия полицейски участък или телелефон 112.

Цачева пък разкри, че цялото бягство е станало за минута и половина. По думите й затворниците първо се въоръжили, а след това отишли да получат пратки, които били поискали. Последният колет за Пелов е бил тетрис, а за Колев бързовар. Бягството станало непосредствено след това. Двата избягали през главния вход на затвора – служителят на пункта е бил въоръжен, той тръгнал срещу тях, те го повалили.



"Таймс": Лондон знае секретната руска лаборатория, произвела новичок


Британските спецслужби предполагат с висока степен на вероятност, че са установили местонахождението на секретната руска лаборатория, в която е било приозведено нервнопаралитичното вещество, използвано в Солсбъри за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал, пише в. "Таймс".

Вестникът се позовава на източници от спецслужбите, които обаче не са разклири точното място на лабораторията.

С помощта на научен анализ и на разузнавателни средства на правителството и на спецслужбите се е удало да установят вероятния източник на производство. Министерският съвет има достатъчно обширна информация за това, заявява анонимен източник пред "Таймс".

Кабинетът бил информиран още на 7 март по време на заседанието със спецотряда "Кобра". Това означава, че лабораторията, произвела новичок, е била ясна на британското правителство едва три дни след покушението срещу Скрипал и дъщеря му, предава ТАСС, цитирайки "Таймс".

Източникът все пак пояснява, че информацията не е 100 процента сигурна.

В същото време британският външен министър Борис Джонсън приветства решението на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), с което бе отхвърлено предложението на Русия за ново съвместно разследване на случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри преди месец, предаде Ройтерс.

Предложението бе отхвърлено с 15 на 6 гласа, а 17 страни се въздържаха. В гласуването участваха 38 от 41 страни членки на Изпълнителния съвет на ОЗХО.

"Русия имаше една цел наум след опитите за убийство на територията на Обединеното кралство чрез използването на бойно химическо вещество - да затъмни истината и да обърка обществото", се казва в изявлението на Джонсън. По думите му "международната общност още веднъж е прозряла тази тактика и енергично отрази опитите на Русия да извади от релси правилния международен процес".

Лондонският "Гардиън" пише, че Борис Джонсън ще бъде изложен на неудобни въпроси за твърденията си, че Русия е производител на нервнопаралитичното вещество от Солсбъри. Това е защото вчера е станало ясно, че външното министерство в Лондон е изтрило от страницата си в "Туитър" един текст, в който се казва, че експертите от Лабораторията за отбранителна наука и технология в Портън Даун са установили, че "това е боен нервнопаралитичен агент, произведен в Русия".

Обаче от лабораторията казаха, че "не са идентифицирали точния източник" на отровата, а вчера Бен Уолъс, министър за сигурността и икономическата престъпност, уточни, че учените от Портън Даун са осигурили само част от картината и от тях не се е очаквало да приписват отговорност за атаката. Уолъс каза пред Би Би Си, че "учените са си учени" и даде пример, че криминолозите установяват фактите.

"Те ми казват, че е използван пистолет и какъв тип пистолет, но кой го е използвал, точно как го е използвал, това е предмет на по-широко разследване", каза министърът.

Изтритият текст в "Туитър" с дата 20 март е по повод презентацията на британския посланик в Москва по случай Скрипал. Сега Джонсън е под засилващ се натиск да обясни дали правителството си е променило позицията, пише "Гардиън".



На тази дата: 5 април 1614 г. Индианката Покахонтас се омъжва за английския колонизатор Джон Ролф

По време на престоя си в Хенрикъс Покахонтас се запознава с Джон Ролф, чиито жена и дете умират по време на пътуването до Вирджиния. В Новия свят той успява да култивира нов сорт тютюн и прекарва по-голямата част от времето си в грижа за плантацията си. Той е силно набожен и се терзае от мисълта за евентуалните последствия от брака му с варварка. В дълго писмо до губернатора на колонията Ролф иска разрешение да се ожени като изразява силната си любов към Покахонтас и дълбоката увереност, че по този начин ще спаси душата й.

Те се женят на 5.4.1614 и живеят следващите две години във Варина Фармс, плантацията на Ролф, която се е намирала на отсрещния бряг на Джеймс ривър от Хенрикъс. Синът им Томас Ролф се ражда на 30.01.1615.

Техният брак не спомага за завръщането на английските пленници, но през следващите няколко години създава климат на мир и разбирателство между колонията Джеймстаун и похатанските племена. През 1615 г. Ралф Хамър пише: „От сватбата насам се радваме на приятелска търговия и бартер не само с Похатан, но и с всичките му поданици наоколо.

Детство

Рождената година на Покахонтас не е известна, на според някои историци, базиращи се на разказите на кап. Джон Смит, това е 1595 г. В книгата си „Истинската история на Вирджиния” (A True Relation of Virginia) (1608) Смит описва Покахонтас като „дете на 10 години” при първата им среща през пролетта на 1608.  В писмо от 1616 г. той отново описва случката, но променя годините й „на 12 или 13”.

Портрет от ХІХ в.
Покахонтас е дъщеря на Похатан (Поуатан), велик вожд на Ценакомака, съюз на около 30 алгонкиноезични групи и племенни образувания от региона Тайдуотър във Вирджиния. Майка й, чието име и племенна принадлежност са неизвестни, е една от десетките съпруги на Похатан. Всяка от съпругите му ражда по едно дете, след което се връща в родното си място, където той я издържа докато тя си намери друг съпруг.  Детството на Покахонтас е било подобно на повечето момичета в Ценакомака. Те са помагали в събирането на храна и дърва за огрев, селскостопанските дейности и събирането на растителен материал за направата на сламени къщи.  На по-голяма възраст са помагали при организирането на празненства и вечери.  Даването на вечери, подобни на угощението на Джон Смит след залавянето му, е било едно от задълженията на маманатовика (великия вожд).

Титла

Векове наред след смъртта й Покахонтас е представяна в популярната култура, и дори от някои учени, за принцеса. През 1841 г. Уилям Уотсън Уолдрън от колежа Тринити в Дъблин, Ирландия, публикува „Покахонтас, американската принцеса, и други поеми”, където я нарича „любимата и единствена оцеляла кралска дъщеря”.  Неговата логика е разбираема: бидейки дъщеря на великия вожд Похатан, който често е бил наричан „крал” и дори „император” от английските колонизатори, тя следва да бъде принцеса. През 1969 г. историчката Грейс Стийл Уудуърд, авторка на биографията „Покахонтас”, определя обекта на изследването си като „млада индианска принцеса от (племето на) похатаните”.

Наистина Покахонтас е била любимка на баща си – „негова радост и любима” по думите на колонизатора кап. Ралф Хамър – но никога не е била принцеса в европейския смисъл на думата. Нямало е да стане „вероанс” (втора след вожда), още по-малко да получи високата титла на баща си маманатовик (велик вожд). Някои жени са получавали титлата „вероанска” (жени-вождове), но само братята, сестрите и децата на сестрите на Похатан са могли да наследят титлата му.

В „Карта на Вирджиния” Джон Смит описва унаследяването по майчина линия сред похатаните така: „Неговото (на Похатан) кралство се предава не на синовете му, нито на децата им; но първо на братята му, от които имаше трима с имена Опичапан, Опечанканог и Кататуг; и след тяхната смърт – на сестрите му. Първо на най-възрастната сестра, после и на другите: и след тях на наследниците, мъжки и женски, на най-възрастната сестра; но никога на наследниците на мъжете.”

В допълнение, майката на Покахонтас вероятно е била с нисък обществен статус. В „Записки от Вирджиния” (Relation of Virginia) от 1609 г. колонизаторът Хенри Спелман, който е живял след индианците като преводач, отбелязва множеството съпруги на вожда Похатан. Всяка от тях ражда на вожда по едно дете, след което не само й се отнема благородническия статус, но е и изпращана обратно в родното си място.

Отвличането на Покахонтас, 
Йохан Теодор де Бри, гравюра, 1619 г.
Залавяне и плен

Пленяването на Покахонтас се случва по време на Първата англо-индианска война (между заселниците в Джеймстаун и индианците), която започва в края на лятото на 1609 г.  В първата година на конфликта заселниците спечелват контрол над устието и водопадите на Джеймс ривър. Кап. Самюел Аргол междувременно търси контакт с индианските групи на север от земите на Похатан. Патавомеките, които живеят на р. Потомак, не винаги са били лоялни към Похатан, а при тях е живял и млад английски преводач на име Хенри Спелман. През март 1613 Аргол научава, че Покахонтас е на гости в патавомекското селище Пасапатанзи и е под закрилата на вероанс (вожд) Йопасас (или Япазос).

С преводаческата помощ на Спелман Аргол оказва натиск върху Йопасас да му помогне в пленяването на Покахонтас като обещава съюз срещу Похатан.  Покахонтас е измамена да се качи на кораба на Аргол, където е задържана за откуп. Похитителите й искат освобождаването на англичаните, задържани от Похатан и връщането на откраднати оръжия и сечива.  Похатан освобождава пленниците, но англичаните не са задоволени от броя върнати оръжия и сечива. Дълго време двете страни не могат да стигнат разбирателство и през това време Покахонтас е държана в плен. Цала година я държат в Хенрикъс, днешен окръг Честърфийлд, Вирджиния. Малко се знае за живота й там, но колонизаторът Ралф Хамър пише, че е била „извънредно учтиво приета”.  Линуд „Малка мечка” Късталоу твърди през 2007 г., че по време на престоя си Покахонтас е била изнасилена, като цитира легенди, предавани от уста на уста четири века. Според Хелън Роунтри „други историци не са съгласни, че подобни легенди въобще съществуват и смятат, че подобно лошо отношение би било в разрез с интересите на англичаните при преговорите им с Похатан”.

По време на престоя й пасторът в Хенрикъс, Аликзандър Уитакър, учи Покахонтас на християнската вяра и й помага да научи английски език. При кръщенето си, Покахонтас взима християнското име Ребека.

През март 1614 ситуацията ескалира във военен конфликт на р. Памънки с участието на стотици англичани и индианци. В похатанската столица Мачкот англичаните се срещат с група висшестоящи индианци, но самият Похатан отсъства. Англичаните позволяват на Покахонтас да говори със сънародниците си. Твърди се, че тя укорява баща си, че я цени „по-малко от стари саби, парчетии и брадви” и казва на похатаните, че предпочита да живее с англичаните.

През март 1617 Ролф и Покахонтас отплават обратно за Вирджиния, но корабът едва стига Грейвсенд на Темза, когато Покахонтас се разболява тежко. Тя е свалена на брега и умира в ръцете на Джон Ролф на двадесет и две годишна възраст. Не се знае какво е причинило смъртта й, но теориите са за едра шарка, пневмония, туберкулоза, дори отрова.  Според Ролф последните й думи са „всичко трябва да умре, но е достатъчно, че детето й ще живее”.  Погребана е на 21.03.1617 в епархията Сейнт Джордж в Грейвсенд.  Гробът й се намира под църквата, а в нейна чест е издигнат бронзов паметник в цял ръст, изработен от Уилям Ордуей Партридж.

Наследници

Покахонтас и Ролф имат един син, Томас, роден пред 1615 преди заминаването им за Англия. Чрез него Покахонтас има много живи наследници. Много от Първите фамилии на Вирджиния проследяват потеклото си до Покахонтас и вожд Похатан, вкл. такива известни личности като Идит Уилсън, съпруга на американския президент Удроу Уилсън; Джордж Уайт Рандолф; адмирал Ричард Бърд; губернатора на Вирджиния Хари Флъд Бърд; дизайнерката Полин де Ротшилд; бившата първа дама Нанси Рейгън; артистът Глен Стрейндж; астрономът и математик Пърсивал Лоуел.

Популярна легенда

След смъртта на Покахонтас историятя й е представяна по все по-произволен и романтичен начин. Единственият истински неин портрет е гравюра от 1616 г. от Саймън Ван де Пас. На нея са подчертани индианските й черти. По-късни портрети я представят с повече европейски черти.

Легендите за Покахонтас я представят като пример за способността на индианците да бъдат асимилирани в европейското общество. Напр. в ротондата на Капитолия във Вашингтон стои картината „Кръщенето на Покахонтас” от Джон Гадсби Чапман от 1840 г. Правителствената брошура „Картината на кръщенето на Покахонтас” разяснява героите в картината и хвали заселниците от Джеймстаун за това, че са популяризирали християнството сред „езичните диваци”.

Други произведения романтизират историята на Покахонтас. Някои автори отдават предпочитание на любовната история между нея и Джон Смит. Първата подобна история е публикувана през 1803 г. в „Пътешествия из Съединените американски щати” от Джон Дейвис.[55] През ХІХ в. Джон Броам пише бурлеска „По-ка-хон-тас, благородната дивачка”.

Няколко филма са правени за Покахонтас, като се започне с ням филм от 1924 г. „Капитан Джон Смит и Покахонтас”, с Джоди Лорънс в ролята на героинята, излиза през 1953 г. По-късните филми от края на ХХ в. представят традиционните индиански ценности като морално по-възвишени от западноевропейските. Анимационният филм на Дисни „Покахонтас” (1995) представя измислена любовна история между Смит и индианката. В него Покахонтас учи Смит да обича природата. Продължението „Покахонтас ІІ: Пътуване до Новия свят” е за нейното пътуване до Англия.

„Легендата за Покахонтас” (Pocahontas: The Legend) е вторият пълнометражен филм за живота й. Терънс Малик се опитва да се придържа към историческата действителност във филма си „Новият свят” (The New World) (2005), но въпреки това представя Покахонтас и Смит като влюбени.

Нийл Янг записва песен за Покахонтас в албума си Rust Never Sleeps (1979).

Вицове, април 2018 г.

Пускането на първия руски пощенски дрон.

Стана ясно, защо чистачката е гонила затворниците. Защото са минали по измития под на коридора на затвора.

***

В държавите с дясно автомобилно движение важи правилото "на десния". В държавите с ляво автомобилно движение важи правилото "на левия". В България важи правилото "на средния пръст".

***

Казват, че фикусите растат по-бързо, ако им се говори. Вчера местих фикуса у дома и изпуснах саксията върху крака си. Тридесет минути му помагах да расте…

***

Вчера .. на 2 годинки и 8 месеца .. пералнята ми проходи...
***

Някаква лекарка по телевизията каза, че дневно трябва да се изпиват 2 литра течност. Вчера я послушах, днес ме цепи главата.



сряда, 4 април 2018 г.

Пламна мол и в Москва



Най-малко един човек е загинал и трима са ранени, след като в московския търговския център „Персей за деца” (Персей для детей) избухна пожар, предаде ТАСС. Поне 300 души са били евакуирани от мола. Сред пострадалите са граждани и трима пожарникари, които са с обгазявания. 

Загиналият е служител на обекта. По първоначални данни пламъците са тръгнали от склад на четвъртия етаж на комплекса.

Според информация на „Интерфакс” пристигналите на място пожарникари и полицаи са извели около 300 души от мола. РИА "Новости" твърди, че в крайна сметка пламъците са били загасени на цялата си площ от 80 кв.м. ТАСС цитира свой източник от службите за извънредни ситуации, според когото гасенето е било силно затруднено от начина, по който са построени помещенията в търговския център. „Персей за деца” работи от 2009 г. Там се продават мебели, облекло, обувки, детски колики, книги, играчки. На последния етаж, където е и избухнал пожарът, се помещава детски клуб.

Днешният пожар избухна две седмици след трагедията в Кемерово в Сибир. Там пламъците в мола "Зимняя вишня" отнеха живота на 64 души, 41 от които - деца. Инцидентът стана повод за протести, оставки и сериозни коментари за качеството на строителството и поддръжката на търговските центрове из цяла Русия.

Facebook изтри над 270 страници на руската "ферма за тролове"


Фейсбук премахна над 270 страници и акаунти, управлявани от руската Агенция на интернет изследвания (IRA), известна още като "фермата за тролове", съобщи основателят на социалната мрежа Марк Цукърбърг.

Действията на компанията са част от мерките за защита от намеса изборите, които се провеждат по света.

Базираната в Санкт Петербург IRA е свързана с приближения до руския президент Евгений Пригожин, известен още като "готвача на Путин.

Самите страници, които са били премахнати, са били ползвани за упражняване на влияние върху изборния процес в Русия и съседните й страни, в които има рускоезично население.

"Тази руска агенция постоянно действаше с измама и се опитваше да манипулира хората в САЩ, Европа и Русия - ние не ги искаме във Facebook", коментира Зукърбърг.

Той напомня, че през 2016 г. компанията му е установила, че IRA е създала мрежа със стотици акаунти, разпространяващи информация, насочена към насаждане на разделение в американското общество и манипулиране на президентските избори. Създателят на Фейсбук допълва, че оттогава са разработени подобрени инструменти за противодействие срещу намесата в избори и отстраняване на страници и профили, замесени в кампании за манипулиране на общественото мнение.

Като илюстрация на мащабите на влиянието на фермата за тролове Марк Зукърбърг посочва, че една от премахнатите страници е била четена от около милион потребители, а един от профилите в Instagram е имал половин милион последователи.

През следващите няколко седмици Facebook ще пусне инструмент, с който потребителите ще могат да проверяват дали някои от страниците, които са харесали или последвали, не се контролират от IRA.



Само чистачката подгонила двамата бегълци от Софийския затвор


"Престъпниците, които избягаха вчера от Софийския затвор, са нападнали трима служители с оръжие", потвърди на извънреден брифинг заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов.

Чистачката, която е била на работа по това време, подгонила бегълците в опит да помогне. Назначена е проверка по случая", допълни заместник-министърът.

На тази дата: 4 април 1968 г. Мартин Лутър Кинг е застрелян в мотел в Мемфис

1968 г. в мотел в Мемфис, Тенеси, е застрелян борецът за права на цветнокожите в САЩ Мартин Лутър Кинг. През 1964 г. Кинг става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир за неговите усилия за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства.

Към края на март 1968 г. заминава за Мемфис, Тенеси, където посещава стачкуващи работници. Отсяда в мотел Лорейн, стая 306. Докато стои на балкона на втория етаж на 4 април 1968 г., е застрелян в 18.01 ч. Куршумът влиза през дясната му буза, разбива челюстта, поврежда гръбначния стълб и засяда в рамото. Според очевидци, последните му думи са към музиканта Бен Бранч да изсвири и изпее песента „Вземи ръката ми, скъпи Боже”.

Кинг умира в болницата Сент Джоузеф в 19.05 ч. Убийството му се посреща с вълна от бунтове в повече от 60 града. Пет дни по-късно президентът Линдън Джонсън обявява национален траур. Мартин Лутър Кинг е първият чернокож, за когото се обявява национален траур. 300 000 симпатизанти присъстват на погребението му.

Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977) и със Златния медал на Конгреса (2004). През 1986 г. годишнината от раждането на Мартин Лутър Кинг е обявена за официален празник, отбелязван на третия понеделник на месец януари

Според неговото завещание той иска да бъде запомнен не с почестите и званията а като човек, който е нахранил бедните, облякъл голите, бил е прав за войната във Виетнам и е обичал и служел на хората. На погребението му любимата му певица Махалия Джаксън пее любимата му песен „Вземи ръката ми, скъпи Боже”.

Два месеца по-късно в Англия е заловен предполагаемият убиец Джеймс Ърл Рей. Една година след убийството на Кинг, той се признава за виновен и е осъден на 99 години затвор.

Вицове, април 2018 г.

Птичка, коята се държи във
въздуха със силата на гнева

Женското "Идвам след пет минути" е като мъжкото "Ще се върна след пет минути".

***

Круизен кораб потъва. Елегантен мъж хуква към спасителните лодки:
- Но, господине, първо ще качим жените!
- Ама вие наистина ли мислите, че при тези обстоятелства ще има възможност и за забавления!

***

Не се притеснявайте, че не се побирате в банските си. Важното е да се побирате в басейна...

***

- Тате, не гаси лампата, страх ме е от чудовища...
- Няма по-големи чудовища от електрото!

***

Мъж към жена си: - Нали знаеш, че не можеш да построиш твоето щастие върху чуждото нещастие?!?! - Абе, не съм ти пипала шишето с ракията!



вторник, 3 април 2018 г.

Държавата отказа да участва в сделката за ЧЕЗ


Държавата се отказва от участие в сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България. Новината съобщи финансовият министър Владислав Горанов, който се яви във временната комисия в парламента, която проверява сделката. Горанов дойде вместо премиера Бойко Борисов, който не се яви на изслушването.

Избраният купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България е българската фирма "Инерком" с едноличен собственик Гинка Върбакова.
Премиерът изпрати писмо, в което обяснява причината за неявяването си - не можел да коментира сделката, защото арбитражното дело на ЧЕЗ срещу България е в ход. А изявления от страна на министър-председателя можели да повлияят на хода му.

На тази дата: 3 април 2011 г. Канонизират за светци новомъчениците от Ново село и Батак

2011 г. Българската православна църква канонизира за светци новомъчениците от Ново село и Батак, дали живота си за християнската вяра по време на Априлското въстание. Канонизацията беше извършена в катедралния храм „Св. Александър Невски” от патриарх Максим в съслужение с митрополитите на Българската православна църква (БПЦ).

Това беше първата канонизация, която извърши патриарх Максим, откакто оглавява БПЦ от 1971 г. Историята е запазила само някои от имената на Баташките мъченици - това са местните свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Тошев, запазени са имената и на някои от избитите в Батак - Иван, Илия и други. Сред известните имена на Новоселските мъченици са тези на двамата свещеници - Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, на седем монахини и на една мирянка.
Канонизацията е правов акт на църковната власт, чрез която след смъртта си, заслужил член на църквата се въвежда в сонма на светиите. Определя се ден за неговата прослава и честване, написвано със житие, съставя се и специална църковна служба, а образът му се изписва на икона.

Канонизираните нови български светци, убити през 1876 г. в църквата в Батак и в Новоселския манастир „Света Троица” в Априлци, ще бъдат почитани като Събор на Баташките мъченици - на 17 май, и Събор на новомъчениците от Ново село - на 9 май.

До този момент последните канонизирани за български светци са Свети Паисий Хилендарски през 1962 г. и Софроний Врачански през 1964 г. Те са канонизирани от тогавашния патриарх Кирил. През 2000 г. т.нар. алтернативен синод на Пимен и Инокентий канонизира дякон Игнатий - Васил Левски, но тази канонизация не беше призната от Светия синод на БПЦ, ръководен от патриарх Максим.

Вицове, април 2018 г.

Замъкът Елц - Германия.
Построен XII век, като в приказка.

- Защо не се смя на вица на шефа? Наистина беше смешен...
- Не мога да го понасям този тъпанар... Ще си се смея в къщи...

***

- Какво работиш?
- На летището. Кенефите чистя.
- И що не напуснеш?
- Как!? Ей така просто да зарежа авиацията?

***

Пешо, не надувай толкова бързо гумената си жена! Ще се окаже накрая, че тя е готова за секс, а на теб ти се вие свят.

***

Леопардът се наведе да пие вода, видя отражението си и изръмжа:
- Мамка му! С тези шарки приличам на чалга певица...

***

В къщи, всичко беше наред, докато жена ми не забеляза, че чистачката мие стълбището с мойте гащи...



понеделник, 2 април 2018 г.

Сърбия официално се противопостави на участието на Косово на форума за Западните Балкани в София


Сръбският премиер Ана Бърнабич нарече "политически нонсенс" присъствието на Косово на срещата на върха за Западните Балкани в София на 17-ти май.

Бърнабич уточни, че "решението за участие в този форум на властите в Белград ще зависи от ходовете на Прищина по отношение на създаването на Асоциацията на сръбските общини в Косово". "В зависимост от това решение Сърбия ще вземе решение за участието си в срещата на върха на 17-ти май в София. България е наш голям партньор. Европейският съюз е наша стратегическа цел. Ние искаме да имаме добра комуникация. Нашата държава има интерес да бъде на тази среща", подчерта Ана Бърнабич.

Според нея "Косово дори теоретически не може да присъства на този форум като държава". "Европейската комисия е неутрална по въпроса за статута. Косово не е държава, а област в рамките на Република Сърбия. Пет, при това мощни държави-членки на ЕС, мислят по този начин", добави сръбският министър-председател.
"Регионалната стабилност е много важна за Сърбия. Ние имаме най-голям интерес да има стабилност, защото каквато и да е дестабилизация може да навреди на вече постигнатите резултати при тези тежки реформи, които извършихме в предишния период", подчерта Бърнабич.
Косово обяви независимост през февруари 2008 година. До днес над 100 държави по света, включително и България признаха независимостта на бившата сръбска провинция.



Технически гении: Първият руски пощенски дрон се разби


Краят...
Първият тестови дрон на руските пощи с 2 кг пратки се разби в къща.

Дронът трябваше да достави пратката от Улан-Уде до село на 15 км разстояние, но малко след излитането си променил траекторията си, ударил се в къща и се разбил, съобщи „Россия 24“.

Размерът на щетите е изчислен на 1,2 милиона рубли.

Според експертите причините за
катастрофата може да са две – апаратът е бил подхванат от силния вятър или електрониката му се е повлияла от устройства за безжичен интернет.
Началото
Дронът е руско производство "Рудрон / Форсайдър 3М". Изпитанието на двата останали безпилотни самолета в региона е отложено.

В края на март бе съобщено, че руските пощи възнамеряват да започнат доставката на писма и стоки, използвайки безпилотни летателни апарати в труднодостъпни райони на страната.


ВИДЕО

На тази дата: 2 април 1972 г. Чарли Чаплин се завръща в САЩ за първи път, откакто е обявен за комунист

1972 г. актьорът Чарли Чаплин се завръща в САЩ за първи път, откакто е обявен за комунист по време на Маккартизма. Чаплин не е бил любимец на американските власти, особено на консерваторите и нерядко си е навличал гнева заради сатиричните си роли в киното - достатъчно прозрачни, за да могат зрителите да разпознаят в тях конкретни хора от тогавашното време. За 40 години живот в САЩ Чаплин така и не получава американско гражданство. Положението се утежнява, когато в края на 1940-те години идва маккартизмът. Дотогава вече ФБР разполагало с досие от 2000 страници за Чаплин.

Преди няколко години Националният архив на Великобритания разсекрети досието на Чарли Чаплин, от което стана ясно, че актьорът е бил под наблюдение от контраразузнаването МИ-5 по молба на ФБР, което го подозирало във връзки с комунистите.

През 1952 г., когато комикът отива в Лондон за премиерата на фирма си „Светлините на рампата”, не може да се върне в САЩ, тъй като под натиска на ФБР имиграционните служби не го пускат отново в страната. Чаплин заминава за Швейцария, където живее до смъртта си през 1977 г. Само веднъж за този период - именно през 1972 г., той посещава САЩ, за да получи почетния си „Оскар”.

От публикуваните сега документи става ясно, че преди и след забраната за влизане на Чаплин в САЩ американските и британските спецслужби активно са си сътрудничели в търсенето на компромат за комика. Работата им обаче не оправдала очакванията. Така например през есента на 1952 г. агент на МИ-5 предал на американските си колеги думи на Чаплин, произнесени от него десетилетие по-рано по време на заседание на комитет за американско-съветската дружба, че „в комунизма има много хубави неща и ние може да вземем доброто и да се откажем от лошото”.

Разсекретените материали показват ролята, която е изиграл в живота на Чаплин писателят Джордж Оруел, автор на антиутопиите „1984”. Оказва се, че малко преди смъртта си Оруел е предал на познат от МИ-5 списък с 35 души, които той считал за „лакеи на комунистите” и сред тях било името на Чарли Чаплин. Подозренията срещу актьора били подхранвани и от познанството му с кинокритика Айвор Монтегю, който се оказал агент на съветските служби. По тази връзка обаче е открита само една телеграма до Чаплин, в която кинокритикът изказва съжаление, че не може да го посрещне в Лондон. В крайна сметка контраразузнавачите били принудени да признаят, че Чарли Чаплин не представлява заплаха за сигурността на САЩ и Великобритания.

Самият Чаплин винаги е отричал да има нещо общо с комунизма. „Аз съм либерал, мен винаги ме е вълнувал проблемът със световния мир, но това не значи, че се интересувам от комунизма. Не са ми нужни никакви организации за прикритие, аз винаги действам от свое име”, заявил комикът през 1948 г. по време на събеседване в имиграционните служби на САЩ.


Вицове, април 2018 г.

Лама на Таймс Скуеър, Ню Йорк, 1957 г.

Не стига, че китайски боклуци навсякъде, че сега и от небето щели да падат...


***

- Според Вашата зодия, кой камък Ви пази?
- Който успея да докопам!

***

Жена:
- Е толкова ли е трудно да кажеш "извинявай?"
Мъжа:
- Извинявай!
- Е, да, то най-лесно е да кажеш "извинявай."

***

Силно гримираната жена е като билет от лотарията. Чак когато изтъркаш разбираш дали печелиш...

***

- Алоо, фирмата за хамалски услуги ли е?
- Да, кажете.
- Трябват ни група хамали.
- Какво трябва да се пренася?
- Ааа, не, не... трябват ни хора да напсуваме тука един...



неделя, 1 април 2018 г.

На тази дата: 1 април празнуваме Денят на шегата!

Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април всяка година. Денят на шегата не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги.

Съществуват различни версии за произхода на деня на шегата.

Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.


Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.


Ден на шегата/лъжата празнуват и в други страни по света, макар и не винаги точно на 1 април.

На 28 декември в Испания празнуват „Денят на невинните”. Според католическата църква това е денят,
в който по заповед на цар Ирод са избити всички деца до две години, родени в древна Юдея, за да се премахне току-що роденият Исус от Назарет.

На същата дата в Испания се чества „Денят на шегата”. По обичай на този ден се правят шеги от всякакъв род. Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, защото това е традиция в Испания. В Мексико тази дата също се е превърнала в истинска фиеста. Помнете, че на тази дата в Мексико не се дава нищо назаем - пари, бижута, книги. В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки.

На този ден по традиция медиите публикуват неверни информации, които читателите трябва да открият. На следващия ден вестниците и телевизиите разкриват кои новини са били истина и кои лъжа.

В други страни, които не са испаноговорещи, този ден се нарича „Ден на лъжата” и се чества на 1 април. В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима „Априлски глупчо”.

Във Франция, Ирландия, Италия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ шегата властва през целия ден. Иранците си правят шеги на 13-тия ден от Персийската Нова година, който се пада на 1 или 2 април. Празникът се нарича „Сиздах Бедар” или празникът на природата, който се е празнувал още през 536 г. пр.н.е. Това кара мнозина да вярват, че Първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция.

Във Франция празникът се нарича „Априлска риба”. На този ден французите се опитват да закачат хартиена риба на гърба на жертвата, без да бъдат забелязани. Подобна шега се прави и в Италия.

Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само, когато те обещаят да им дадат лакомство. На този ден по времето на династията Чосон в Корея било позволено царското семейство и придворните да се шегуват помежду си. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и после давали фалшиви оправдания. Уцеленият със снежна топка се смятал за „губещ” и трябвало да изпълни едно желание на човека, замерил го със сняг.

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден. В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта.

В Дания „Денят на лъжата” идва с месец закъснение - 1 май и е известен като „Майска котка”. Датчаните много рядко празнуват на този ден. В Германия и Австрия считат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет.

В България от стари времена се смята, че за да имаме късмет през цялата година, трябва да излъжем или нас да ни излъжат до обяд на този ден. Закачките са незлобливи и не целят да засегнат никого. Още от най-стари времена по българските земи народните названия на този месец са свързани с „лъжовността” на времето. Денят на шегата и на лъжата е на особена почит в столицата на хумора – Габрово. На тази дата през 1972 г. е създаден Домът на хумора, а габровският хумор е пословичен.

Шеги правени  на 1 април



Шведското бране на спагети през 1957 година


Уважаваното шоу за новини „Панорама” по BBC обявява, че благодарение на мекия климат шведските фермери се наслаждавали на добра реколта от спагети. Много хора се обадили в BBC, за да разберат как да си отгледат свое собствено спагетено дърво. Дипломатичният отговор бил: „поставете спагети в консерва от доматен сок и се надявайте.”

Плачещият Ленин

През годините безброй икони и статуи на Дева Мария са ронили сълзи по чудотворен начин, но на 1 април 1995 година това прави статуята на Ленин в италианското градче Кавриаго. Разположено на 70 км северозападно от Болоня, в район, доминиран по традиция от левицата, Кавриаго се гордее със своята статуя на Ленин още от началото на 20-те години на миналия век.

Огромната тълпа, събрала се пред статуята, вижда как по бронзовото лице на вожда на световния пролетариат се стичат сълзи с млечнобял цвят. Множеството остава на площада (който между другото се нарича Пиаца Ленин) в продължение на часове, преди да стане ясно, че това е първоаприлска пакост на местни шегаджии.

Намалена гравитация

На 1 април 1976 г. британският астроном Патрик Мур заявява по Би Би Си Радио 2, че в 9,47 ч ще станат свидетели на изключително рядко астрономическо явление - планетата Плутон ще мине зад Юпитер и ще породи гравитационна аномалия, вследствие на която земното притегляне ще отслабне.

Мур уведомил слушателите, че ако точно в този момент подскочат във въздуха, ще изпитат неподозирана лекота. В 9,48 стотици хора вече звънели в радиото, за да съобщят, че те са изпитали необикновеното усещане. Една жена дори заявила, че тя и нейните приятелки се издигнали над фотьойлите си и левитирали във въздуха.

Няколко идеи за първоаприлски шеги


1. Вземете телефона на колегата и му променете езика. На китайски, например.

2. Сменете кафето за кафе-машината с безкофеиново.

3. Разменете табелите на мъжката и женската тоалетна, ако си имате табели, защото ние нямаме.

4. Добавете оцветител към млякото за кафето. Например с цвят зелен.

5. Сложете паста за зъби в слепени бисквитки, вместо крем и почерпете колегите.

6. Донесете си няколко ката дрехи на работа и си ги сменяйте на всеки час, все едно нищо странно не се случва.

7. Сменете картинката на десктопа на някой колега.

8. Покрийте капака на тоалетната чиния с фолио. каквото и да покриете с фолио, няма да сбъркате.

9. Оставете бележка на колата на някой колега, в която се извинявате за това, че сте го блъснали (без да е имало катастрофа). Например "Петров, съжалявам много за смазания ти десен фар.".

10. Направете конферентна връзка по скайп с двама колеги, но не казвайте нищо, само ги слушайте.

11. Сложете лак за нокти на химикалката на колегата, така че тя няма да може да пише.

12. Пуснете обява за къщата или колата на някой приятел в сайт за продажба на къщи или автомобили.

13. Сложете будилник в спалнята на някой приятел и го нагласете да звъни в 3 през нощта.

14. Отвийте слушалката на душа и сложете кубче пилешки бульон в нея, после я сложете пак на душа.

15. Разменете чекмеджетата на бюрото на някой колега.