понеделник, 19 февруари 2018 г.

Какво знаем за 13-те руснаци, стоящи зад руската "ферма за тролове"

От офиса си в Санкт Петербург те са бълвали неистини във Facebook, Twitter, Instagram и YouTube. Те са популяризирали Доналд Тръмп и са оплювали Хилъри Клинтън. Те са откраднали самоличността на американски граждани, организирали са политически митинги в няколко щата и са наели имитаторка на кандидатката на Демократите за едно от събитията, провело се в Уест Палм Бийч, Флорида.

В петък 13 руснаци бяха подведени под отговорност от федерално жури във Вашингтон по обвинения в измама и други престъпления. Подробностите за ролята им в 3-годишна кампания за разрушаване на американската демокрация започват да излизат на бял свят от обвинението, други документи, интервюта и публикации в пресата.

Кои са обаче хората зад цялата тази кампания?

Олигархът: Евгений Пригожин

Бивш тийн шампион по ски-бягане, който по-късно е попаднал в затвора за грабеж, Пригожин стартира бизнес с хот-дог след разпадането на СССР и впоследствие навлиза в бизнеса с магазини за хранителни стоки и ресторанти. Той получава кетъринг договори и организира пищни държавни банкети. Той е бил домакин на гости-световни лидери като Джордж Буш-младши и Жак Ширак. Особено се сближава с руския президент Владимир Путин и пренебрежително бива наричан "готвачът на Путин".

Според обвинението той е контролирал две компании, които са финансирали дейността на "фермата за тролове" Internet Research Agency. Създадена през 2013, тя стартира т.нар. "преводачески проект" през 2014, насочен към американците, и успешно развива "информационна война в САЩ". За нея работят стотици хора и към лятото на 2016 месечните ѝ разходи са около 1,2 млн. долара.

В последните пет години Пригожин е получил правителствени договори на стойност 3,1 млрд. долара. В последно време той е навлязъл и в области като организирането на наемнически армии за военни действия в чужбина и създаване на популярна онлайн новинарска медия, отстояваща националистически позиции, което го прави още по-ценен за Путин. 56-годишният Пригожин е отказвал немалко интервюта за западни медии в последните месеци.

Едно от потвържденията за връзката му с троловете, според обвинението: в нещо като вътрешнофирмен хумор, служители на Internet Research Agency са платили на американец да държи плакат пред Белия дом - "Честит 55-ти рожден ден, скъпи шефе" - с който са чествали рождения ден на Пригожин (1 юни) през 2016 г.

Управляващият директор: Михаил Бистров

Бистров е пенсиониран полковник от полицията на Санкт Петербург, който според обвинението се е присъединил към компанията през февруари 2014 г. и е станал нейният най-високопоставен служител. Той също така е бил начело на фантомни дружества, използвани за прикриване на цялата операция, включително такова, наречено "Главсет" - "Компания за бази данни и информационни услуги". Централният й офис се е намирал на същия адрес като Internet Research Agency — ул. “Савушкина” 55. (Фермата за тролове впоследствие се е преместила на ул. “Оптиков”, съобщава руската преса.)

Скоро Фермата за тролове е започнала да нашумява в Русия: медиите са съобщавали, че тя е наела 250 души на 12-часови смени, осигуряващи денонощен поток от прокремълски постове и коментари, хвалещи Путин и безпощадно критикуващи Барак Обама и украинския президент Петро Порошенко. Месечната заплата е варирала от еквивалента на 1100 долара за младши анализатор до 1400 долара за блогър и 4200 долара за представители на висшия мениджмънт.

Бистров, за който се смята, че е 59-годишен, избягва репортери и отказва интервюта.

Изпълнителният директор: Михаил Бурчик

Млад технологичен предприемач, 31-годишният Бурчик се присъединява към компанията през октомври 2013 г. и през март 2014 г. става неин изпълнителен директор, втората по влияние фигура в управлението й, разкрива обвинението.

Според достъпни онлайн регистри, той е регистрирал компания през 2009-а, наречена Add1.ru, която е стояла зад една знаменита медийна измислица от 2014 г. В тази измислица млада жена с авиаторски слънчеви очила, представяща се като Зои Форман, е прекарала часове в комуникация по имейл и други канали с политици и журналисти заради ужасна (и напълно измислена) експлозия в химическа фабрика в Луизиана.

“Чувал съм за нея, но не работя в тази организация,” коментира той, запитан за фермата за тролове през 2015 г. Той твърди, че е купувал и продавам много интернет домейни и не помни всичките.

Бурчик също така е получавал правителствени поръчки за издаване на местни общински вестници, организация на лекции и изработка на видеоматериали.

В рамките на дейността на фермата на тролове за намеса в американската политика, включително в изборите, "Бурчик е бил мениджър, занимавал се с оперативно планиране, инфраструктура и управление на персонала", твърди обвинението.

Руският сайт за бизнес-новини РБК писа в петък, че, по собствените му думи, Бурчик не знае достатъчно добре английски, за да разбере в какво го обвиняват. "Ако няколкостотин милиона американци са толкова притеснени от дейността на обикновен скромен руски бизнесмен от ИТ сферата, занимаващ се с разработка на уеб сайтове, то ситуацията там изглежда доста тежка", заявява той.

Бурчик казва пред руския таблоид "Комсомолская правда", че не се опасява от евентуален арест, докато пътува в чужбина. "Обичам родината. В Русия има много красиви места, които човек може да посети", заявява той.

Бурчик е работил по няколко малки правителствени проекти в Санкт Петербург. През 2015 той е спечелил поръчка за около 20 000 долара за подготовката и издаването на вестник, наречен "Дворцов окръг" за администрацията на една от общините на Санкт Петербург, разкрива руска правителствена документация.

Същата година друга община го наема по сходна поръчка за подготовка на филм за дейността си. През 2012, той печели поръчка на стойност $4500 за организирането на програма за популяризиране на “толерантността и превенция на пристрастяването към наркотици” в местните училища.

Пътешествениците: Анна Богачова и Александра Крилова

Богачова и Крилова получават визи за САЩ през 2014-а "под измислен повод, с цел събиране на разузнавателна информация за мениджърите на организацията", твърди обвинението. Смята се, че те са отишли на 3-седмична разузнавателна обиколка из Калифорния, Колорадо, Илиноис, Луизиана, Мичиган, Невада, Ню Мексико, Ню Йорк и Тексас. Междувременно те купуват SIM карти, камери и телефони за еднократна употреба и обсъждат "евакуационни сценарии" и други мерки за сигурност.

Според обвинението Богачова е ръководила групата за анализ към "преводаческия проект". Жена със същото име е упомената през 2013 г. в уеб сайта на ИТМО, престижен университет в Санкт Петербург, като докторант. Тя е работила там от 2011 до 2014 като инженер в

Института за наукоемки компютърни технологии, казва говорител на университета. Много от дипломантите на университета впоследствие започват работа за руското правителство или големи технологични компании.

Богачова също така е собственик на компанията IT Debugger, която заявява, че работи с "трудни клиенти".

Крилова става третата по влияние фигура във фермата за тролове, се твърди в обвинението. Според нейния LinkedIn профил тя е завършила Московския държавен университет по печат, където е следвала във факултета по реклама и връзки с обществеността.

Тя е ръководител на Федералната новинарска агенция (FAN), за която се смята, че е водещата сред медиите на Пригожин. Агенцията е известна с ексклузивното си отразяване на руските частни армии на фронта в Сирия.

ИТ експертът: Сергей Полозов

Полозов ръководи ИТ отдела на фермата за тролове и отговаря за покупката на място на компютърни сървъри в САЩ за създаване на виртуални частни мрежи, скриващи местоположението на агенцията в Русия, става известно от обвинението. След като друг участник в конспирацията пътува до Атланта през ноември 2014 г., той дава на Полозов отчет за пътуването и разходите си.

Според фирмени регистри и страницата на Полозов в руската социална мрежа Vkontakte, Полозов ръководи софтуерна компания, наречена "Морков", регистрирана през 2013 г., и е започнал да набира уеб разработчици и програмисти в началото на 2014 г.

"Търся хора с познания по популяризация на уеб сайтове на постоянна работа. Ако се интересувате, пратете ми лично съобщение. Можете незабавно да изпратите автобиография", пише той във Vkontakte на 28 май 2014 г.

Във Vkontakte той споделя политически шеги на тема конкурентите и съседите на Русия. Един от постовете, споделени през юни 2015-а, цитира чеченския писател Герман Садулаев:

"Най-голямата възможна грешка е да пренебрегваш руснаците. Да ги считаш за слаби. Да ги обиждаш. Никога не обиждай руснаците. Руснаците никога не са толкова слаби, колкото си мислиш. Опази боже да изхвърлиш руснаците или да им вземеш нещо. Руснаците винаги се връщат. Руснаците ще се върнат и ще си вземат това, което е тяхно. Но когато руснаците се върнат, те не отговарят пропорционално на силата. Те разрушават всичко по пътя си".

"Преводачите": Мария Бовда и Робърт Бовда

Не е известно много за двамата "преводачи", включително какви са взаимоотношенията им. Според обвинението, тя е била шефът на "преводаческия проект", а той - неин заместник. Самият проект е нарицателно за кампанията на фермата за тролове за таргетиране на американци с послания във Facebook, Twitter, Instagram и YouTube, започнала през април 2014. Проектът е наел стотици хора и към лятото на 2016 е харчел около 1,2 млн. долара месечно. Той е криел дейността си чрез мрежа от фантомни дружества. Според обвинението г-жа и г-н Бовда са работили за фермата за тролове в продължение на около година, от ноември 2013 до октомври 2014 г.

Специалистът по Америка: Джейхун Асланов

Според обвинението Асланов е ръководил много от операциите на агенцията във връзка с изборите в САЩ. Разследване на РБК установява, че Асланов е бил начело на "американския отдел" на фермата за тролове. Съобщава се, че той е пристигнал в Санкт Петербург през 2000 г. от родния си Уст-Кут в Иркутския регион. Профилът му във Vkontakte заявява, че е завършил Руския държавен хидрометеорологичен университет в Санкт Петербург през 2012, и страница на сайта на университета показва, че той е следвал икономика и управление на дивата природа.

Публикацията на РБК съобщава, че той е прекарал няколко месеца в САЩ през 2009 г. като е посещавал Ню Йорк и Бостън. Работата му във фермата за тролове е включвала регистрация на юридически лица на името на служителите си.

Името му присъства в публични архиви като генерален директор на “Азимут” — фирма, която според обвинението е използвана за прехвърляне на средства на фермата за тролове, и на руския Център за управление на репутацията. Според уеб сайта му Центърът за управление на репутацията първоначално установява какъв тип репутация има клиентът онлайн — чрез медиа-мониторинг, и после създава ботове, които подобряват имиджа му чрез позитивни публикации, "като удавя негативните отзиви в потоп от позитивна информация за компанията" и "създава рекламен шум" около нея.

Останалите: Ирина Каверзина, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Владимир Венков

Каверзина е започнала да изпитва притеснения, след като Facebook е разкрил миналия септември, че сътрудничи на властите в проверката на руските рекламни кампании в платформата. “Имахме лека служебна криза: ФБР ни хванаха (не се шегувам),” пише тя на роднина, както съобщава обвинението. “Така че съм изключително заета да замитам следите заедно с колегите,” допълва тя. “Създадох всички тези снимки и постове, и американците вярват, че те са писани от техни сънародници.”

Подкопаев е бил анализатор в "преводаческия проект". Той е извършвал проучвания на САЩ и е подготвял послания в социални медии за организацията, твърди обвинението.

Василченко е публикувал, следил и обновявал акаунти в социалните медии, представящи се като американци или американски доброволчески организации. Той е ръководил две подгрупи, занимаващи се с политическата намеса в САЩ, включително по време на изборите.

Във Vkontakte той споделя меме през октомври 2016 г., показващо игра на надпиване, в която участниците пият всеки път, в който Тръмп говори за строителството на стена по границата между Мексико и САЩ, споменава, че ще направи отново Америка велика, казва на гласоподавателите да му вярват, или се оплаква от несправедливо отношение; и да пият всеки път, когато Клинтън се покашля, отпива вода, смее се неловко, или споменава дъщеря си или Барак Обама.


Венков се е вживявал в многобройни образи в социалните медии, заявява обвинението. Човек със същото име е член на Facebook група на професионалисти в областта на маркетинга чрез социални медии и е публикувал снимка през май миналата година, в която носи значка със слон — емблемата на Републиканската партия в САЩ.

по New York Times