понеделник, 1 януари 2018 г.

Част от героите, отвоювали втория лифт в Банско

Сайтът 7dnibansko.bg публикува много любопитна снимка, придружена с още по-любопитното заглавие към придружаващата я дописка "От тази снимка на “зелените” ще им излязат киселини! Част от героите, отвоювали втория лифт се събраха в “Молерите”.


А изброените герои от фотоса са вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, бившият президент Росен Плевнелиев, еврокомисарите Мария Габриел и Корина Крецу, министър Николина Ангелова, депутатът Александър Мацурев, Малин Бистрин, Венета Тенева и кметът на Банско Георги Икономов.

Медията уточнява, че фотото е пред заведението на Бистрин “Молерите”, което "и тази година се очертава да е хит в курорт №1 в България."

Междувременно хиляди хора декларираха готовност на 4 януари да се включат в третия протест в защита на Национален парк "Пирин", в чийто план за управление на последното си заседание за 2017 г. правителството гласува промени, отварящи възможност за строителство върху 48% от територията на парка.

Според екоактивистите това решение е взето въпреки внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка, погазва Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания, застрашава едно от най-ценните природни места в България и дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.

В София протестното шествие в четвъртък ще започне в 18:30 ч. от паметника на Алеко Константинов на бул. Витоша (кръстовището на бул. Витоша и на бул. Патриарх Евтимий).

Протести ще има и в Русе, Варна, Пловдив, Свиленград, Стара Загора и Велико Търново.

Исканията на природозащитниците са две:

1. Отхвърляне на решението на МС от 28.12.2017г. за промяна плана за управление на НП „Пирин“ от 2004.


2. Оставка на министър Нено Димов (за цялостно творчество, системни лъжи на обществото и имитацията на обществено обсъждане на измененията в ПУ на НП Пирин)