четвъртък, 4 януари 2018 г.

В Дания изчезна "най-скъпата бутилка водка в света"

Бутилка с водка, за която се твърди, че струва над 1 млн. евро, е била открадната в ранните часове на 2 януари от бар в Дания. Собственикът на Café 33 в Копенхаген съобщи това на местна телевизия, която показа и снимки на грабежа, направени от охранителна камера.


Браян Линдберг обясни, че водката Russo Baltique струва 8 млн. крони (1.1 млн. евро), най-вече защото бутилката е изработена от 3 кг злато и 3 кг сребро. Освен това тя е обточена с кожа от състезателен автомобил от рали Монте Карло през 1912 г. - второто издание на прочутото състезание.

По думите му бутилката била взета назаем от Русия за неговата колекция за срок от 6 месеца.

"Тя е собственост на нещо, наречено Dartz Factory, произвеждаща най-скъпите автомобили и водка в света", добавя той. В действителност Dartz е латвийска компания, възстановила в Рига производството на "Руссо-Балт" - създавала коли между 1909 г и 1923 г. в бившия вагоностроителен завод, основан от германци през XIX в.


Сега Dartz Motorz Company се представя като "бронеавтомобилен завод" и изработва луксозни бронирани автомобили.


Пред телевизия TV2 Lorry Ингберг твърди, че крадците са имали ключ или копие на ключ за заведението, разбили са вратата към подземието с колекцията от около 1200 бутилки и са си тръгнали само с една - тази с Russo Baltique.