понеделник, 1 януари 2018 г.

На тази дата: 1 януари 1909 г. се ражда украинският националист Степан Бандера

В Западна Украйна го почитат като герой, а в Източна го презират като бандит и фашист. Революционните промени подновиха дебата за Степан Бандера, който си остава една от най-оспорваните фигури в историята на страната.

Бандера е роден през 1909 година в семейството на католически свещеник в галицийското село Старий Угринив, тогава в състава на Австроунгарската империя. През 1959 година той е убит в Мюнхен, където живее от 1946 година под името Попел. Агент на КГБ го отравя с цианкалий. През целия си живот Бандера се бори за независима Украйна, а главните му врагове са Полша и Съветският съюз. 

Като студент в Лвов той се записва в Организацията на украинските националисти /ОУН/, борещи се срещу полския гнет над украинците. През 30-те години организацията е особено активна - ликвидира украински студенти и преподаватели, които не споделят националистическите й възгледи, организират хайки срещу евреи и комунисти, залагат бомби в редакциите на вестници.

Герой или престъпник?

КГБ си поставя за цел да ликвидира Бандера главно поради това, че по време на Втората световна война той колаборира с нацистите. Когато Хитлеровата армия напада Съветския съюз през 1941 година, Бандера я посреща с плакати, на които пише "Добре дошли" и "Хайл Хитлер, Хайл Бандера". Хитлер за всеки случай праща харизматичния Степан Бандера в концентрационен лагер, където обаче се отнасят към него по-специално - има право на собствено помещение и не е принуден да търпи лишения. През 1944 излиза отново на свобода и се бие с немско оръжие срещу Червената армия.

В днешна Украйна Бандера е особено тачен от крайнодесните националисти, които се включиха активно в антиправителствените протести. "Зюддойче цайтунг" припомня, че на негово име са кръстени десетки улици, в западните райони на страната са изградени негови паметници, а през 2010 година тогавашният прозападен президент Виктор Юшченко посмъртно му присъди почетната титла "Герой на Украйна". 

Срещу това тогава протестираха полският президент Лех Качински, Съветът на Европа и центърът "Симон Визентал", а руският президент Владимир Путин със злорадство отбеляза, че Юшченко се е изплюл в лицето на своите западни спонсори. Почетната титла на Бандера му беше отнета от следващия президент на страната - Виктор Янукович.


В Източна Украйна Степан Бандера е смятан за помощник на нацистите, а всички негови привърженици и последователи са наричани фашисти. 

Бандера е една от най-противоречивите фигури в историята на Украйна. В източните райони той е смятан за бандит, а в западните - за национален герой, пише по темата "Франкфуртер рундшау". По времето на комунизма беше забранено да се споменава даже името му и чак след падането на Желязната завеса в Украйна започна активно търсене на национална идентичност с помощта на фигури като тази на Степан Бандера. Неговото кредо "свобода или смърт" намери широк отзвук най-вече сред младите украински националисти.