събота, 11 ноември 2017 г.

Фотофакт: Надпис на Альоша в Пловдив "Захарова е травестит"

Паметникът на Альоша в Пловдив осъмна вчера сутрин с изрисувани по него свастики, антисемитски лозунги и обиди към говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Преди няколко дни Захарова заяви, че Червената армия е помогнала за спасяването на българските евреи. Повод бе поредното боядисване на паметника на Съветската армия в София. Тогава обаче по него имаше и антисемитски надписи.

Изказването й породи остра полемика у нас. Президентът Румен Радев обвини гласа на московската дипломация в непознаване на историята.

Доскорошният директор на Националния исторически музей Божидар Димитров пък я нарече
"пикла без ц*ци"
Вчера Захарова заяви на брифинг, че има опит целият разговор за паметника в българската столица да бъде пренасочен от реална оценка към историческата част. Тя допълни, че не е чула президента ни Румен Радев да казва нищо за оскверняването.

Антисемитските лозунги на паметника на Альоша гласят: "Комунизъм=еврейство", "Убий чифута!", "6 000 000 лъжи" (оспорване на оценките, че толкова са избитите по време на Втората световна война евреи - б.р.), "Kristall Nacht" ("Кристална нощ" на немски" - б.р.). Не липсва и числото 88, което кодира нацисткия поздрав Heil Hitler - "Н" е осмата буква от латинската азбука.

"Министерството на външните работи категорично осъжда поредния вандалски акт, извършен върху паметника Альоша в Пловдив, при което са използвани нацистка символика и антисемитски лозунги."
Това се казва в разпространено вчера изявление на дипломатическото ведомство.


"Подобни прояви са абсолютно неприемливи и в разрез с традиционната за българското общество толерантност и търпимост, както и с поетите от страната ни ангажименти по линия на ЕС и на международните организации за борба с расизма, ксенофобията и престъпленията от омраза. Надяваме се компетентните органи да разкрият извършителите и да ги подведат под отговорност", заявяват от МВнР.

На тази дата: 11 ноември 1918 г. в 11 часа официално спира Първата световна война

1918 г. приключва Първата световна война. Германия обявява капитулация и подписва примирие с Антантата в железопътен вагон край Компиен, Франция. Войната официално спира в 11.00 ч. (единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец).

За Антантата под документа стои подписът на маршал Фердинанд Фош, шеф на съюзното командване, а от германска страна на Матиас Ерцбергер, представител на остатъците от правителство в Германия.

Преговорите за примирие се водят от началото на ноември, когато в Берлин вече е ясно, че Централните сили са загубили войната, а германските съюзници един по един са се предали.

Германският главнокомандващ Паул фон Хинденбург изпраща на 7 ноември телеграма на Фош с искане за среща. Той бърза да уреди примирието, тъй като в Германия тлее революция, а Мюнхен, Берлин и други градове са на ръба на бунта. Германската делегация прекосява фронтовата линия с пет коли, прекарана през опустошените зони в Северна Франция, за да стигнат до Компиен, където ги чака Фош.

По време на тридневните преговори той се появява само два пъти - отначало, за да попита германците какви са исканията им, и накрая, за да подпише договора. Всъщност реални преговори няма, а едва няколко от германските искания са приети. Те дори са притиснати допълнително с новината, че кайзер Вилхелм II е абдикирал. Ерцбергер протака преговорите до максимално договорения предварително срок от 72 часа, но в края на краищата на 11 ноември сутринта полага подписа си и примирието става факт.


Вицове, ноември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Преди е било лесно - харесаш си жена на бала, убиеш мъжа й на дуел и тя е твоя. А сега - па лайкове, па сваляй й музика, па: "здр кво пр?...

***

Надпис на вратата на един асансьор: "Асансьорът е повреден! Най-близкият асансьор се намира в съседната сграда!"

***

От мъжки форум: Исках да заведа жената на околосветско пътешествие. Отказа... Искала някъде другаде.

***

Категорично невярно е че PC игрите не са полезни. Ето, заниманията ми с тетрис от ранните '90 сега ми помагат да подредя зелето в бидона.

***


Шефът като го няма, всички се радват. Чистачката като е в отпуск, всички са недоволни... Да се чуди човек кой е по-важен!?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 10 ноември 2017 г.

Радиоактивен облак мина от Русия над Европа

Облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа през последните седмици, показват данни на Френския институт за ядрена безопасност. Според тях в облака се е съдържал радиоактивния радионуклид рутений-106. Предполага се, че причината за радиоактивността е резултат от инцидент в ядрен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември, съобщава Френският институт по радиационна защита и ядрена безопасност.

През първата седмица на октомври бяха открити неочаквани и мистериозни радиоактивни частици из цяла Европа и експерти търсеха причината, предполагайки, че източникът е в Южна Русия.

За периода от 27 септември до 13 октомври 2017 г. само станциите на Сейн-Сюр-Мер, Ница и Аячо са разкрили наличието на Рутений-106. Резултатите от европейските станции от 3 октомври 2017 г. също потвърждават присъствието на Рутений-106 в атмосферата на повечето европейски страни, въпреки че няколко дни след това се наблюдава спад в нивата на радиоактивния радионуклид.

От Френския институт за ядрена безопасност твърдят, че нивата на концентрация в въздуха на Рутений-106, регистрирани в Европа и особено във Франция, не са опасни за човешкото здраве или за околната среда. Оттам публикуват карта, според която зоната на замърсяване се намира между река Волга и планината Урал.

Въпреки че се появиха някои интересни, дори ужасяващи слухове в МotherВoard, че Русия тайно е тествала тактическо ядрено оръжие в Арктика, което е довело до радиоактивно изтичане, реалността е много по-банална. Експерти посочват, че ако е имало ядрен опит, щяха да се регистрират повишени нива на повече от едно радиоактивно вещество. Подобно на рутений-106, йод-131 също се използва за медицински цели и повишението най-вероятно идва от някоя фармацевтична компания за производство на радиоактивни лекарствени средства.

Според учените при подобна авария във Франция, би се наложило мерки за защита на населението в радиус от няколко километра от мястото на централата. От Френския институт за ядрена безопасност обаче успокояват населението, че няма риск за здравето на хората, а вероятността от внос на замърсени храни от опасния район във Франция е изключително малка.

Парламентът избра Кирил Ананиев за здравен министър

Финансистът Кирил Ананиев е новият министър на здравеопазването. Подкрепиха го 121 депутати, 85 (БСП и ДПС) бяха "против", "въздържал се" нямаше.

Предложението за освобождаването на проф. Николай Петров и избирането на Кирил Ананиев на мястото му, подписано от премиера Бойко Борисов, бе представено от вицепремиера Томислав Дончев, Борисов не дойде в парламента.

Предишният министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подаде оставка, след като разследване разкри, че е дал обществени поръчки за 1.6 млн. лв. на партньора на дъщеря си.

Кирил Ананиев бе министър на финансите в служебното правителство на Огнян Герджиков, той е бил зам.-финансов министър в почти всички правителства от 1998 г. досега - на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Георги Близнашки, както и във втория и третия кабинет на Бойко Борисов. Всички те са разчитали на него за държавните бюджети. В момента е начело на Надзорния съвет на НЗОК.


Той започва работа в Министерството на финансите през 1980 г., след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС.

На тази дата: 10 ноември 1989 г. пада Тодор Живков

1989 г. Ноемврийският пленум на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков. Това е краят на 35-годишното му управление на Народна република България като Генерален секретар на ЦК на БКП.

Тази дата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП (която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата) е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка. Това оказва въздействие и върху останалите социалистически страни, които са членове на Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ. България, не без основание сочена за един от най-верните на СССР съюзници по онова време, също обявява курс към преустройство на съществуващата в страната обществено-политическа и икономическа система.

В България Тодор Живков констатира в различни изказвания, че досегашната система не успява да отговори на нуждите от промяна на тогавашното общество и се начертава рамка на ново обществено устройство - демократично начало на държавата. Икономическата рамка също се променя от държавно планиране към елементи на частно стопанство.

При Горбачов и поетия от него курс за самостоятелност на съюзниците, за първи път, откакто Живков е начело, се появяват различия между него и съветски ръководител.

На 9 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск, както и от страна на неговите най-близки съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са предварително информирани. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата), предложението за това е направено от името на Политбюро.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени две точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало”, а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Още на следващия ден - 18 ноември, се провежда първият свободен митинг, организиран от т.нар. неформални организации, начело с КТ „Подкрепа” и „Екогласност”, на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски”.

На 18 януари 1990 г. бившият пръв партиен и държавен лидер Тодор Живков е арестуван. Първите свободни и демократични избори след повече от 45 години се състоят на 10 и 17 юни 1990 г.

Вицове, ноември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Киркор и Гарабед ученици. Учителят:
- Гарабед, какъв искаш да станеш, като порастеш?
- Като порасна, искам да водя жена си по скъпи ресторанти, да и купувам скъпи бижута, да и купувам ферарита, лаборджинита, яхти...
- Киркор, а ти какъв искаш да станеш като порастеш?
- Преди исках да стана пътен полицай, а сега искам да стана жена на Гарабед...

***

- Как се справяш със сутрешните проблеми?
- Спя до обяд.

***

Етапите в живота на всяка тениска:
- тениска
- пижама
- парцал

***

- Добър ден госпожице, искам да увелича скоростта на интернета си!
- Какъв е вашият план.
- Да гледам п*рно.
- Нееее, пакета.
- Малък, но пък ефективен.

***


Двусмислие - когато напишеш на приятелката си "Беше ми много приятно с теб" и тя ти отговори "Не само на теб"....

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 9 ноември 2017 г.

Събраха се: Спейси и Уайнстийн заедно на рехабилитация

Актьорът ​Кевин Спейси и продуцентът Харви Уайнстийн най-сетне се събраха – не на някоя снимачна площадка (където нито жените, нито мъжете щяха да бъдат в безопасност), а в клиника за лечение от сексуална зависимост, съобщава „Дейли Мейл“.

Клиниката „Медоус“, от чиито услуги се твърди, че са решили да се възползват двамата носители на „Оскар“ (един за Уайнстийн, два за Спейси), се намира в Аризона и се рекламира като прилагаща най-добрата програма за преодоляване на този тип зависимост. Един месец лечение там струва 36 хиляди долара.

Спейси бил пристигнал в „Медоус“ в края на миналата седмица (което не е официално
потвърдено от говорителя му), а Уайнстийн е бил забелязан по-рано да обядва във Финикс – града, в чиито околности се намира клиниката.

В рехабилитационния център Спейси и Уайнстийн могат да се възползват от басейна и фитнес центъра, конната база и други места за приятно прекарване на времето, но вероятно не и от персонала – или поне не така, както са го правили досега.

„В „Медоус“ осигуряваме поверителна и безопасна среда за лечение на сексуалната зависимост. Нашите специалисти помагат на всеки клиент да открие основните проблеми, причинили пристрастяването му, да се освободи от тях и пристрастеността си. Осигуряваме им иновативен и високо ефективен план, разработен специално за справяне с сексуалната зависимост при мъжете“, гласят рекламните материали на клиниката.


В „Медоус“ отървават пациентите си от зависимостта им с 45-дневен курс, наречен „Нежната пътека“, в рамките на който Спейси и Уайнстийн биха могли да „лекуват травмите си“ и да „получат инструменти, с чиято помощ да променят живота си“. Освен това ще могат да си говорят за кино, да обменят спомени и идеи за бъдещи филми или пък по защитните си стратегии в предстоящите съдебни процеси.

На тази дата: 9 ноември 1888 г. Джак Изкормвача убива последната си известна жертва

1888 г. Джак Изкормвача убива последната си известна жертва. Мери Джейн Кели е намерена в Източен Лондон с прерязано гърло и без вътрешни органи.

Джак Изкормвача е псевдоним на сериен убиец с неустановена самоличност, действал в района на Уайтчапъл и други близки на него бедни райони на Лондон през втората половина на 1888 г. прякорът му идва от писмо, известно като „Скъпи шефе”, изпратено в Централната новинарска агенция и твърдящо, че е от самия убиец, подписано „Джак Изкормвача”. След като писмото е публикувано, името добива популярност. Но повечето експерти считат, че писмото е фалшификация и написано от журналисти, за да поддържат интереса към тези случаи. И макар да не е първият сериен убиец, той е първият, който получава такава медийна популярност.

Неговите жертви са проститутки, повечето на средна възраст, гърлото им е прерязано и вътрешностите извадени. Общият брой и имената на всички жертви на Джак Изкормвача са много спорни и предмет на дебати, като варират между 4 и 15. Единадесет отделни убийства в периода от 3 април 1888 г. до 13 февруари 1891 г. са включени в разследването на Лондонската полиция. Мненията варират в зависимост от това дали тези убийства трябва да бъдат свързани с един и същ виновник, но пет от тях се считат знакови: Мери Ан Никълс, Ани Чапман, Елизабет Страйд, Катрин Едоус и Мери Джейн Кели.

Вицове, ноември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Дядо и внук...
- Дядо, дядо, какво четеш?
- Една историческа монография тука ми попадна...
- Опаа, чакай малко! Ама това е порно списание!
- За теб порно списание, а за мен - историческа повест.

***

Ако обичаш някого, пусни го на свобода. Ако не се върне, значи някоя готви по-вкусно от теб...

***

- Тате, искам да ям!
- Засрами се сине, аз на твоите години исках да стана космонавт!

***

Искате да промените походката си? Не пийте чай, пийте ракия!

***

На вратата се звъни. Мъжът отива, отваря, говори с някого, после се връща с объркан вид.
- Кой беше? - пита жена му.
- Социологическо проучване.
- Какво те питаха?
- Дали някога съм бил онанист.
- И ти какво им каза?
- Че не съм бил...

- Идиот! Идват избори! Представи си, ако дойдат на власт?!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 8 ноември 2017 г.

БСП и ДПС внасят вот на недоверие за ЧНГ

Вот на недоверие към правителството ще има след окончателното приемане на бюджет 2018, което ще стане в края на декември.

Това се разбраха БСП и ДПС след консултации на техни представители в парламента.

И двете политически сили имат решения на своите органи на най-високо ниво, че водената от това правителство политика е вредна и опасна за страната. Двете ПГ са упълномощени да ползват всички демократични средства, и парламентарни, за свалянето на правителството от власт, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев след среща с представители на ДПС. Той обясни, че е изразено съгласие, че вот на недоверие заслужава всяка една сфера от дейността на това правителство, но един вот на недоверие за цялостна политика ще даде възможност на правителството, в следващите 6 месеца, да не бъде атакувано и да не бъде ползван този най-силен инструмент на опозицията.

ПГ на „БСП за България“ предложи да бъде поискан вот на недоверие за несправянето в борбата с корупцията. Това може да бъде насочено и в сферата на националната сигурност, здравеопазването, демографската политика, обясни Бойчев. Той подчерта, че е останало допълнително да бъдат уточнени мотивите и конкретната тема. „Постигнахме съгласие относно това, че тази парламентарна инициатива трябва да се развие след окончателното приемане на бюджета“, каза още той.

Бойчев обясни, че левицата е наясно, че гласовете, които има в зала, не стигат този вот да бъде успешен. „Ще търсим широка подкрепа и в парламента, и в българското общество, за да спечелим и да постигнем целта – свалянето на правителството на Борисов“, заключи Жельо Бойчев.
ПГ на ДПС получи задача за демонтаж на това правителство, допълни зам.-шефът й Йордан Цонев.


Другата седмица разговорите продължават, за да се избере окончателно темата за вота.

Правителството ни заседава с ЕК в Брюксел

Правителството ни и Европейската комисия ще заседават заедно днес в Брюксел.

Бойко Борисов и министрите от кабинета му ще запознаят еврокомисарите с подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, което започва от януари догодина. Те ще докладват дали са готови ефективно да координират политиките по време на председателството.

Акценти са реформа на Дъблинския регламент за миграцията и оформянето на новата бюджетна рамка на Съюза след напускането на Великобритания. От българска страна е важно да се даде европейска перспектива на Западните Балкани и пътна карта за стъпките, които трябва да изпълнят за интеграция.

На срещата ще бъдат обсъдени и приоритетите на председателството, както и важни теми от европейския дневен ред като цифровизацията, миграцията и общата европейска отбрана.


Акценти са реформа на Дъблинския регламент за миграцията и оформянето на новата бюджетна рамка на Съюза след напускането на Великобритания. От българска страна е важно да се даде европейска перспектива на Западните Балкани и пътна карта за стъпките, които трябва да изпълнят за интеграция.

Остров от боклуци изникна в Карибско море

Гигантско струпване на боклук с размерите на остров бе открито в Карибско море, между Хондурас и Гватемала, съобщава Би Би Си. Един от първите репортажи за него е на британската фотографка Каролайн Пауър.

Островът се е образувал предимно от пластмасови отпадъци – бутилки, прибори и съдове за еднократна употреба, найлонови торбички, храна…

„Снимките не могат да предадат цялата истина за гледката. Това бе едно от най-ужасяващите и отвратителни зрелища, каквото човек трудно може да си представи, че ще срещне в океана – разказва Каролайн Пауър. – Плавахме около 8 километра, заобиколени от боклуци. По повърхността се носеше предимно пластмаса и найлонови торбички – в неизброими количества, навсякъде. Направо невероятно.“

В един момент станало дори още по-лошо, когато стигнали до ивица с повече и по-разнообразни отпадъци, широка 30 метра и дълга над 3 километра, която се простирала до хоризонта.

„Изглеждаше почти като остров“, казва Пауър.

В страна като Великобритания се използват годишно около 13 милиарда пластмасови бутилки. От тях само 3 млрд. се рециклират. Останалите би трябвало да стигнат до сметищата, но много от тях попадат в океана. В световния океан има огромно количество отпадъци и 90% от тях са пластмаса.


Може би си струва да преразгледаме отношението си към пластмасови отпадъци?

На тази дата: 8 ноември 1923г. Хитлер прави "Бирен пуч" за завземане на властта

8.11.1923 г. Националсоциалистическата германска работническа партия в Мюнхен прави опит за завземане на властта. Предвождан от Ерих Лудендорф и Адолф Хитлер т.нар. „Бирен пуч” започва в бирария „Бюргербраукеллер”. Бунтът цели сваляне на централното правителство на Германия и местното управление на Бавария.

Вечерта на 8 ноември около 3000 души се събират в огромната бирена зала, за да чуят речта на члена на баварското правителство Густав фон Кар. Заедно с него на трибуната се намират местни висши военни - командващият въоръжените сили на Бавария генерал Ото фон Лосов и началникът на баварската полиция полковник Ханс фон Шайсер. 

Докато Кар говори пред множеството, около 600 члена на СА (щурмови отряди на нацистите) незабелязано обграждат залата. Те поставят на улицата картечници, насочени към входните врати. Лидерът на нацистите Адолф Хитлер, обкръжен от свои поддръжници, стремително се промушва в тъмнината между масите, скача на стол, стреля в тавана и в настъпилата тишина крещи: „Националната революция започна”.

Със заплахи Хитлер постига споразумение с членовете на правителството на следващия ден армията на Бавария да потегли за Берлин за сваляне на централното правителство. Хитлер възнамерява да действа като Мусолини, който година по-рано с неголям отряд завзема Рим.

На 9 ноември отряд от около 3000 нацисти се отправя с марш към централния площад на Мюнхен. Ръководството на Бавария обаче в последния момент променя намеренията си и поставя на площада кордон от местната полиция. При сблъсъка загиват 16 нацисти и трима полицаи. Сред ранените са самите Хитлер и Гьоринг. Скоро Хитлер и негови сподвижници се оказват в затвора, получавайки минималната присъда от пет години, но излежава само осем месеца. Любопитен факт е, че именно в този период той пише прочутата си книга „Моята борба”.

Вицове, ноември 2017 г.

Арктика

СмЕх/Таралеж/


"Отслабване за една нощ...
Петя и Светла...
( Не сме агенти на Хербалайф )."

***

Всъщност и мъжете имат цикъл, само че се нарича по друг начин - заплата... преди нея нервничат, броят дните, а после ги боли глава и корем.

***

В Бояна вече имало сняг. А в по-евтините квартали и извън София, кога?

***

Най-голямото разочарование в детството - разликата между външния вид на сапуна и вкуса му!

***


Може да имате маркови дрехи, но само Емо Чолаков определя кои от тях ще обличате.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 7 ноември 2017 г.

Четирима президенти почетоха Желю Желев

Президентът Румен Радев и тримата му предшественици Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов почетоха заедно паметта на д-р Желю Желев с откриване на паметна плоча в родния му дом в с. Веселиново.

Къщата е ремонтирана със средства на община Смядово, а на фасадата й беше поставен специален знак в почит на първия демократично избран президент по идея на Румен Радев. Обсъжда се възможността една от стаите да бъде отворена за музейна експозиция с вещите на покойния Желев.

"Д-р Желю Желев имаше куража на инакомислещите и когато другите чакаха, да поеме отговорност за страната. Президентът Желев остана демократ, когато всички други се сочеха с пръст. Остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата „народен". Той се водеше от идеи, а не от корист", каза Румен Радев при представянето на паметната плоча.


Желю Желев почина на 30 януари 2015 г. на 79-годишна възраст. Той заемаше президентския пост между 1990-1997 г.

Фотофакт: С праздником! От София

Около 20-30 привърженици на комунистическата идея се събраха пред Паметника на Съветската армия в София, за да отбележат 100 години от Октомврийската революция, които се навършват днес. Повечето от тях бяха възрастни хора.

Каталунски кметове щурмуват Брюксел

Делегация от 200 каталунски градоначалници ще е днес в Брюксел, за да изрази подкрепа за сваления каталунски лидер Карлес Пучдемон и правителството му, съобщи ИЮОбзървър.

Кметовете ще изразят и позицията си по кризата между Мадрид и Барселона, се посочва в публикация на белгийския "Льо Соар".


Кметовете ще се съберат в 13 ч. местно време на площад "Шуман", пред сградата на Европейската комисия. Все още няма съобщение за потвърдени официални срещи на градоначалниците.

Разкрития: Ето как СССР „спаси“ български евреи в Черно море

Преди дни говорителката на руското външно министерство Мария Захарова  заяви, че благодарение на Съветската армия се предотвратила депортацията на евреите от България и така се спасил животът на 50 хиляди души от неминуема гибел.

В тази връзка публикуваме фактите от потапянето на кораба „Струма“:

На 24 февруари 1942 г. в района на Босфора съветската дизелово-електрическа подводница „Щ-213” торпилира плаващия под панамски флаг български кораб „Струма”, превозващ еврейски бегълци от Европа за Палестина. Загиват 768 човека (мъже, жени и деца), само 1 оцелява.

Руската военна историография и до днес се мъчи да оправдае това престъпление срещу граждански плавателен съд - "Щ-213" атакувала всъщност друг български кораб, а „Струма” се натъкнала на плаваща мина. Безуспешно. Трагедията със „Струма” е известна по цял свят, в Израел и до днес почитат паметта на жертвите. В два града Ашдод и Халон има мемориали.

 „Струма” отплава на 12 декември 1941 г. от Констанца.

Разчитат, че пътуването до Истанбул ще продължи не повече от 14 часа. Затова нямат големи запаси от храна и вода. Нямат и спасителни средства. Монтираният двигател втора употреба (изваден от потънал кораб) след авария замлъква и корабът стига до Истанбул едва след 4 дни, влачен от буксир. Повече от седмица екипажът полага безуспешни усилия да поправи двигателя. На 24 декември Горбатенко уведомява пристанищните власти, че „Струма” не може да продължи пътуването си. Тъй като намиращите се на борда бежанци нямат разрешение от британските институции за влизане в Палестина, турските власти отказват да ги пуснат и на брега.

Когато преговорите между „Джуиш Ейджънси” в Ерусалим и британската администрация в Палестина по повод бежанците от „Струма” се затягат, на 10 януари 1942 г. Горбатенко отново уведомява пристанищния капитан за ужасяващото състояние на пътниците и за случаи на заболяване от дизентерия. И тогава се случва необяснимото. Преговорите тъкмо потръгват и дават шанс поне децата до 11 години да получат визи за Палестина. Внезапно турското правителство решава да върне „Струма” там, откъдето е тръгнал, въпреки че трябва да бъде влачен на буксир. Влекач наистина е изпратен, но той издърпва “Струма” само на 14 морски мили североизточно от Босфора и го оставя с повече от 760 пътници на произвола на съдбата – без двигател, без отопление (а денят е 23 февруари 1942 г.), без вода и храна.


Турските власти са знаели, че има кой да свърши мръсната работа вместо тях. Точно пред Босфора има район за бойно патрулиране на съветски поводници в Черно море. Ден по-рано тук една от тях потопява турския танкер „Чанкая”. Още на другия ден същата подводница - Щ-213, праща „Струма” на дъното. По чудо оцелява само един от пътниците – Давид Столяр. В спомените си той пише за изключителния професионализъм и морал на българските моряци, които до последната си минута не са преставали да се грижат за пътниците.

На тази дата: 7 ноември 1885 г. Победата при Сливница! 12 000 българи срещу 25 000 сърби

Битката при Сливница. Това е голямото сражение по време на Сръбско-българска война,
водено в района на град Сливница и село Алдомировци, местностите Три уши и Мека црев, в периода 5-7 ноември 1885 година.

Фронтовата линия при Сливница е разделена на 3 части, а съотношението в началото е 12 000 българи срещу 25 000 сърби.

Решителното Сливнишко сражение започва сутринта на 5 ноември. Към 9 ч сърбите напредват, но батареята на капитан Георги Силянов ги отблъсква бързо и без да даде жертви. Българите започват контраатака при село Мало Малово, както е наредил княз Александър I Батенберг, и скоро сръбските части са принудени да отстъпят. Сражението се води предимно на този фланг, като сърбите извършват постоянни нападения, но без успех. В битката българската артилерия помага много на пехотната войска, чрез усилен огън, но въпреки това десният български фланг се изтегля до укрепените позиции поради липса на боеприпаси.

На 6 ноември докато битката при Сливница е в разгара си, сръбската Моравска дивизия превзема Брезник и се насочва към левия фланг на българските позиции в Сливница. Шумадийската дивизия се съединява с Дунавската и Дринската при сливнишките позиции.
На левия фланг положението не е толкова добро за българите. Шумадийската и Моравската дивизия настъпват от юг и югозапад. Срещу тила на моравците, чийто щаб се намира в Брезник и които настъпват към Гургулят, са изпратени 1950 души под командването на капитан Стефан Кисов. Въпреки че в крайна сметка е разбит, българският отряд забавя цялата Моравската дивизия в придвижването ѝ към Сливница, където се решава изходът на войната, и заставя сърбите да отделят два батальона за прикритие от юг.

На 7 ноември, след пристигането на нови попълнения и в двете страни, сърбите достигат 40 000, а българите 32 000. В ранната сутрин капитан Христо Попов и воденият от него отряд се насочват към село Гургулят, където срещат 3 сръбски батальона, една батарея и един ескадрон и ги разгромяват. По това време сръбските войски на северния фланг се съвземат и си връщат част от изгубените терени. Българите контраатакуват. Капитан Марин Маринов - командващ Бдинския полк, нарежда щикова атака - „На нож“, като сам повежда бойците си и загива в боя. По-късно Бдинският полк е подкрепен от плевенските дружини и една батарея. Развихря се ожесточена борба за надмощие, но сърбите не успяват да издържат и обръщат в бяг, от тук нататък ходът на сражението е решен. По обяд на 7 ноември българите минават в настъпление. Отрядът на капитан Коста Паница разбива сръбските войски при Ропот и Комщица и навлиза в Сърбия. С това сражение приключва Битката при Сливница.


Вицове, ноември 2017 г.

Скоро

СмЕх/Таралеж/


След бурен секс, Галя тича във банята. Връщайки се казва:
– Много ти благодаря, че си надписал кърпите "Г" и " Л" в знак на нашата любов, Любо!
– Е, не е точно така, но както и да е...

***

В следващите 3 месеца спирам да приемам покани за приятелство. Сварих ракията.

***

В новините потвърдиха, че единственият неизнасилен в Холивуд е Чък Норис.

***

Малка обява:
- Склад за боеприпаси ОТНОВО набира персонал!

***

Срещат се двама евреи, стари приятели:
- Как си Авраам, какво ново при тебе?
- Добре съм, Моше, построих къща!
- Аууу! С колко стаи? - втриса се Авраам.
- С една.
- Е, то от по-малко няма смисъл...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 6 ноември 2017 г.

Арестуваният саудитски милиардер с орден от Първанов

Арестуваният саудитски милиардер принц Алуалид бин Талал е носител на важно българско държавно отличие, показват архивите. През 2009 г. един от най-богатите хора в света получава орден "Мадарски конник". На награждаването той има съвсем светски вид. Принцът, който е сред арестуваните в събота високопоставени представители на кралското семейство в Рияд, има по-либерални разбирания.

Арестът на принца изненада и Саудитска Арабия, и големите световни финансови центрове. Той е един от най-богатите хора в света и има дялове от компании като Apple, Time Warner, Twitter, банковия консорциум Citigroup и медийната империя News Corporation. Контролира и сателитните телевизионни мрежи в арабския свят.
Миналия месец даде интервю пред западна медия по въпроси като криптовалутата и плановете на Саудитска Арабия за държавната петролна компания "Aramco".

Имаше публични сблъсъци с американския президент Доналд Тръмп. Принцът беше част от група инвеститори, която придоби контрол над хотел "Плаза" от Тръмп, той купи и скъпа яхта от него. Но в съобщение в туитър през 2015 г. нарече бъдещия президент "Срам за цяла Америка".

Преди да влезе в сблъсъци с Тръмп Бин Талал имаше и спречквания с бившия вече кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който отказа да приеме негово дарение от 10 млн. долара за жертвите на терористичните атаки от 11 септември заради критики на принца към външната политика на САЩ.

Въпреки че е изключително мощен във финансово отношение, принцът е нещо като аутсайдер в кралската фамилия - не точно дисидент, но фигура, която се различава от останалите. Той например открито подкрепяше даването на права на жените да шофират, често назначава и жени на отговорни постове в своите компании. През 2015 г. той обяви, че смята да дари богатството си от 32 млрд. долара за благотворителност след смъртта си. Все още не е ясно дали антикорупционният комитет ще конфискува и имуществото му и каква част от него.

Какво прави в България през 2009 г.

Техни Кралски Височества принц Алуалид Бин Талал Бин Абдулазиз Ал Сауд, член на кралското семейство на Саудитска Арабия и председател на компанията "Кингдъм Холдинг", и принцеса Амира са на работно посещение у нас. Те са в България по покана на вицепрезидента Ангел Марин, сочат официалните информации от 2009 г.

Възможностите за сътрудничество в туризма между България и Саудитска Арабия са били сред основните теми на срещата на президента Георги Първанов и принц Алуалид бин Талал бин Абдулазиз Ал Сауд.

Напомня се и че списание "Тайм" е нарекло принца "саудитския Уорън Бъфет".
"Президентът Първанов и съпругата му Зорка Първанова имаха среща с Техни Кралски Височества на "Дондуков" 2. Държавният глава връчи на принц Алуалид Ал Сауд орден "Мадарски конник" - първа степен за особено големите му заслуги за развитието на българо-саудитските отношения в икономическата област.

Георги Първанов посочи, че отличието е признание за ролята, която има принц Алуалид Ал Сауд в световния икономически елит като един от изтъкнатите представители на суадитското кралско семейство, то е и оценка за онова, което България смята да инвестира в развитието на двустранните отношения със Саудитска Арабия", става ясно от официално съобщение от българското президентство.


Принц Алуалид бин Талил е пристигнал у нас с частния си самолет Боинг 747. Сред екипажа на самолета е имало три българки - стюардеси.

Финансистът Кирил Ананиев ще е новият здравен министър

С немалка степен на вероятност новият министър на здравеопазването може да е бюджетар №1 на държавата Кирил Ананиев. Това казаха два източника от управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти", след като сутринта се събраха при премиера Бойко Борисов на съвет, за да обмислят номинация за наследник на проф. Николай Петров, който подаде оставка.

От сбирката на управляващите официално се разбра, че името за нов министър ще бъде внесено в парламента тази седмица и че той не е лекар, а икономист.
Представители на управляващото мнозинство все пак потвърдиха, че е обсъждано името на дългогодишния и настоящ зам.-министър на финансите Ананиев. Той бе и служебен финансов министър, а на зам.-министерския пост е от години - в различни правителства и при различни политически конфигурации. Той е човекът, който пише бюджетите на държавата повече от десетилетие.

В последните 15 години е имало и друг опит министър на здравеопазването да е икономист - това е Славчо Богоев, който бе първо заместник, а после титуляр на поста в кабинета на Симеон Сакскобургготски. В правителствата на Бойко Борисов министърът, който не е бил лекар, е Десислава Атанасова, наречена при назначението ѝ от премиера "тежката артилерия" на ГЕРБ.

Един от мотивите човек като Ананиев да е подходящ за поста е, че е в системата на управлението от много години и няма да има нужда от период на адаптация, за да започне да работи веднага. Все пак от ГЕРБ и от "Обединените патриоти" се застраховат, че степента на вероятност това да е името, което премиерът Бойко Борисов ще предложи на парламента е голяма, но често пъти ако нечие име се завърти в публичното пространство, крайният резултат е различен. Друго име обаче засега не циркулира в кулоарите на властта.


Неотдавна Министерството на финансите изигра роля на "банка кадри" и за друго назначение - заместникът на Владислав Горанов в настоящото правителство Бойко Атанасов бе избран за зам.-шеф на Комисията за финансов надзор. Самият той преди това бе в ръководството на НАП. Ако и Ананиев напусне министерството, Горанов остава към момента само с един заместник  - Маринела Петрова, докато не бъдат назначени нови хора.

На тази дата: 6 ноември 1886 г. България къса дипломатически връзки с Русия

Преди 131 г. Стамболов къса дипломатическите връзки с Русия На днешния ден през далечната 1886 г. заради засилените русофобски политически настроения и действия в България Русия прекратява дипломатически отношения с нея. Политиката срещу зависимостите на страната от Русия се води открито от Стефан Стамболов. Като премиер и фактор в държавата в първите години след Освобождението й, бившият поборник за национални свободи остро се противопоставя на всеки опит за вмешателство в българските дела от руски представители.

За постигане на тази цел Стамболов предприема редица крути мерки, които се използват като доказателство за наличието на диктаторски режим. Приети са законите срещу разбойничеството и за ограничение на печата. Стамболов многократно опитва да изчисти и подобри взаимоотношенията с Русия. Въпреки това на 6 ноември 1886 година Русия скъсва дипломатическите отношения с България. Този период години наред е премълчаван от историците или разглеждан едностранчиво, но винаги в угодничество на руската политика и дипломация. 

Именно заради тези анти руски настроения с подкрепата на империята през февруари 1887 година избухва втори офицерски заговор срещу премиера и правителството, който е потушен от правителствените войски. Два пъти руските управляващи кръгове се опитват да подкупят Стамболов да отстрани княз Фердинанд от страната, но той отказва. Предлагат му дори начален подкуп от 30 млн. рубли, но не ги приема. Руската дипломация сменя тактиката си и решават да отстранят Стамболов чрез княз Фердинанд. За това през 1890 и 1891 г. в България се правят два неуспешни опита за убийството на Стамболов с подкрепата на Русия. 

Русофобската политика на Стамболов е в разрез с амбициите на Фердинанд I за официално признание. Фердинанд I, търсейки дипломатическата подкрепа на Русия, отстранява правителството на Стамболов през 1894 година. Именно при такава обстановка настъпва краят на 8-годишното управление на Народнолибералната партия и нейния лидер Стамболов, приеман за най-значимия български държавник. А България възстановява отново дипломатическите си отношения с Русия.


Вицове, ноември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Когато японците чули, че от София до Бургас пътят с влак е 9 часа, си помислили, че България е по-голяма от Китай.

***

Под лунната светлина:
– За какво си мислиш, скъпи?
– За каквото и ти, мила...
– Простак! Вие мъжете само за това мислите!!!

***

Приятел води пийнал мъж в дома му. Съпругата го почва от вратата: - Свиня такава, говедо! После се обръща към приятеля и пита:
- А вие кой сте? Стъписан, човекът отговаря: - Неговият ветеринарен лекар...

***

Млада жена с детска количка в парка. Минава нейна позната, поглежда детето в количката:
- Прилича си с мъжът ти, като две капки вода...
- Това е детето на съседката от третият етаж, помоли ме да го наглеждам за малко...

***

Баба към внука си:
- Какво ядеш?
- Това е екстази, бабо!

- Виждам аз, че е екстази, ама защо без хляб?!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

неделя, 5 ноември 2017 г.

Борисов за Пешко от Козлодуй: Ние не го ли уволнихме?

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира решението на Районния съд в Козлодуй, с което уволненият от АЕЦ „Козлодуй“ Пешко Караджов, който заплашва полицай, е възстановен на работа. На въпрос на журналисти при посещението си в Бургас, Борисов репликира:

„Ние не го ли уволнихме?“

При уточнението, че съдът го е възстановил на работа, премиерът насочи въпроса към магистратите и каза, че след делото с Волен Сидеров, при което му се наложило да плати 3 000 лв., не коментира решения на магистрати. Поясни, че имало много такива случаи на възстановени от магистрати служители.

Борисов каза, че знае кой ще е новият министър на здравеопазването, но името му ще стане ясно след като се гласува бюджетът.

Относно готвения вот на недоверие към правителството, Борисов коментира, че моментът е избран неслучайно, заради европредседателството на България. Ако той минел, това означавало, че ще сме без парламент точно в това време, каза премиерът и посочи вица за българския казан в Ада:

„Ние можем сами да се дърпаме надолу в катрана шест месеца, докато сме във фокуса на Европа, да се изговорят всички глупости, които на някой ще му дойдат на акъла“, добави той и посочи, че трябва да се навяваме, че вотът няма да успее, иначе пак нямало да има път (разширението на Бургас – Слънчев бряг – б.а.).

Отпуснатите до момента 1 млн. лв. от правителството за възстановяване на щетите в Бургас и Камено са недостатъчни, призна премиерът. Той бе категоричен, че инфраструктурата ще бъде ремонтирана, за което са необходими около 4.3 млн. лв. Ще бъде изграден и обходен път, който да изкара тежкият трафик от комплекс „Меден рудник“. Борисов благодари и на всички дарители, на БЧК, на армията и доброволците, които продължават да помагат в засегнатите села.

В Бургас, Бойко Борисов успя да инспектира няколко обекта само в рамките на няколко часа. Премиерът мина през строежа на спортната зала „Арена Бургас“, разширението на пътя Поморие – Ахелой, обходът на Ахелой и укрепването на свлачището в кв. „Сарафово“. Преди това свика и заседание на кризисния щаб в Община Бургас.


Борисов остана доволен от работата по обектите и се похвали, че в Бургас, хора от санираните блокове, му махали от терасите си.

На тази дата: 5 ноември 2006 г. Саддам Хюсеин е осъден на смърт чрез обесване

2006 г. бившият иракски диктатор Саддам Хюсеин е осъден на смърт чрез обесване за престъпления срещу човечеството. Хюсеин е осъден по обвинението в избиване на 148 шиити в село Дуджаил през 1982 г.

Освен присъдата смърт чрез обесване, произнесена срещу него от Върховния наказателен съд, Саддам Хюсеин е осъден и на 10 години затвор за „престъпление срещу човечеството” и на още 10 години за „изселване на население”.


В същия процес съдът произнася присъдите и на още седем съратници на Саддам. Полубратът на Хюсеин Барзан ат Тикрити е осъден на смърт чрез обесване. Същата присъда получава и ръководителят на бившия Революционен съд на Ирак Ауад Хамид ал Бандер. Бившият иракски вицепрезидент Таха Ясин Рамадан получава доживотна присъда. Трима ръководители на партията БААС в шиитското селище Дуджаил по времето на Саддам са осъдени на 15 години затвор.

Вицове, ноември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Човек каца на летището, отправя се към паспортния контрол, а там служител на митницата го пита:
– Паспорт, лична карта или ще влезете с вашия Facebook или Google профил?

***

Българинът ползва подлеза само в крайна нужда, а също по голяма и по малка.

***

В Русия има поверие, че ако изтървеш вилица по време на хранене, ще ти дойдат гости. Одеса. Семейство на Изя Рабинович вечерят. Внезапно Изя по невнимание бута вилицата от масата, всички замръзват от ужас, но той по някакво чудо успява в последния миг да улови прибора на сантиметър от пода. Докато фамилията въздъхва групово от облекчение, телефонът звъни. Малкият Абрамчик вдига слушалката и казва ухилен:
- Тате, пък леля Сара току-що е заседнала в асансьора!

***

- Скъпа, защо ме събуди? Сънувах еротичен сън...
- А така ли и аз какво правих?
- Ами ти дойде и развали всичко...

***


Влязох в магазина и реших да си купя един кроасан, от тези в опаковка. След това се зачетох в съставките на кроасана - оказва се, че е по-здравословно да изям опаковката...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/