събота, 16 септември 2017 г.

Борисов за Слави: Откъде ще вземе тези хора? От чужбина ли ще ги докара?

"Винаги съм пожелал успех на всеки, който иска да прави партия. Тогава става ясно колко е трудно".

Това беше коментарът на премиера Бойко Борисов на въпрос за влизането на Слави Трифонов в политиката. Трифонов обяви намерения да прави политически проект в изявление в петък.
После реши да даде пример със собствената си партия и партийно строителство, за да разбере Трифонов с какво се е захванал.

"Примерно ГЕРБ има 1200-1300. Това са хиляди общински съветници. Кметове, заместник кметове, началници на агенции и др. Откъде ще вземеш тези хора? От чужбина ли ще ги докараш. Ще внесе ли? Един да те издъни и с месеци се обясняваш. Един от хиляди. Но му пожелавам успех, разбира се. Това е демокрация", великодушно заключи той по темата "Слави Трифонов прави партия".

Много по-надълго и нашироко обаче и като тънък познавач той коментира протеста на пожарникарите. Премиерът се впусна и в спомени за своето минало - славни, и не пропусна да изтъкне заслугите си и постиженията си.

"Трудно може някой да излезе и да каже: Аз съм гасил повече пожари от Борисов", започна той. После направи кратък разбор на екипировката, от която сега се оплакват пожарникарите.

Със сравнение какво е било едно време.

"Гумените ботуши - 12 пъти ме е убождал пирон. Каската ми беше от пластмаса. Дефламолът - вълшебно средство. Брезентовите мушами - още си пазя моята."
И продължи със заключенията, от които стана ясно, че сега пожарникарите "само мрънкат". "Сега за 300 млн. им сменихме колите. Ако ги закарам на един ЗИЛ, половината няма да могат да подадат вода. Така че с пъти, пъти се е повишило и заплащането, и техническата обезпеченост. Тогава никой не е мрънкал. Сега само мрънкат. А помнят ли с какви дихателни апарати...Това беше преди 20 години, не преди 200", продължи премиерът.

"Не съм допуснал на пожар да влезе някой преди мен. Имам право да ги гледам всички в очите. Като дойдем на власт, всички започват да искат", завърши той по темата.

Минало, заминало, платили сме огромни пари, беше той доста по лаконичен за "Цанков камък".

Борисов бе в Девин в компанията на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, за откриване на нов минерален топлопровод от Беденски бани до родопоския град.

Водопроводът от 11 километра беше подмени с 2.5 млн. лв. целеви средства от държавата. Предишният е от 1964 г.  Той бе силно амортизиран и почти цялата лечебна вода изтичаше в реката години наред и не стигаше до хотелите в града. "Медиите много обичат да говорят за фалшиви новини. Девин имаше фалшив СПА туризъм. Лъжехме хората, че ги лекуваме с минерална вода, а тя - чешмяна", обобщи Борисов.

Фотофакт: Президентшата се хвана на хорото в Малта

Съпругата на президента Десислава Радева го придружи по време на посещението му в Малта. Двамата се срещнаха с българската общност там.

Радева не пропусна възможността да демонстрира уменията си в народните танци.

На тази дата: 16 септември 1620 г. от Плимут (Англия) потегля корабът „Мейфлауър”, чиито пътници създават английска колония в Америка

1620 г. от Плимут (Англия) потегля корабът „Мейфлауър”, чиито пътници създават английска колония в Америка. „Мейфлауър” е използван от пилигримите за плаването им от Саутхемптън до втората успешна английска колония в Северна Америка, която става по-късно част от САЩ.

Корабът отплава от Англия на 16 септември и на 21 ноември акостира близо до нос Кейп Код в Нова Англия. Пътуването отнема 66 дни. На борда на кораба има 102 пътници и около 25-30 души екипаж.

Пътуването е вдъхновено от първата успешна английска колония в Северна Америка - Джеймстаун, през 1607 г.

Любопитен факт е, че преди няколко години американски генни инженери успяха да извлекат образец на ДНК от човешки останки на възраст 400 години. А сравнителният анализ потвърди, че откритият скелет принадлежи на основателя на първата английска колония на територията на Америка.

Предполагаемите останки са на капитан Бартоломео Госнолд, който през 1602 г. акостира на американското крайбрежие, на територията на днешния щат Вирджиния. През 1607 г. Бартоломео основава град Джеймстаун, а няколко месеца по-късно става жертва на тифна епидемия.

Вицове, септември 2017 г.

Англия

СмЕх/Таралеж/


Майката на Мимето се похвали, че дъщеря й работи като сладкарка на две места...
На едното прави торти, а на другото излиза от тях...

***

Първи учебен ден.
Ученик държи химикал в ръцете си и пита седящия до него:
- Брат, откъде се сменяше за кирилица...?!

***

До големите хипермаркети:
Намалете цените на алкохола, децата днес празнуват все пак...

***

4-ти клас:
- Написа ли си домашните?
9-ти клас:
- Приготви ли си раницата за утре?
12-ти клас:
- Ще ходиш ли на училище?

***

Eдин човек влиза в някаква тоалетна. Сяда на седалката и чува глас: - Здрасти! - Здрасти! - отговорил неуверено. - Как си? - Добре съм... - Какво правиш?!? - Ами... опитвам се да се изкензам... - отговорил малко смутено. - Айде, ще те оставям, че един тъпанар от съседната тоалетна ми отговаря, после ще ти звънна...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 15 септември 2017 г.

Слави Трифонов с политически проект

Слави Трифонов публикува декларация с анонс към нов политически проект. Водещият на едноименното шоу по бТВ и инициатор на референдума от 2016 г. пише следното:

"И в България, и по света със сигурност има талантливи, квалифицирани и морални българи, които могат да управляват нашата страна и да ни измъкнат от тази 27-годишна каша. И аз ви гарантирам, че ще направя всичко възможно и започвам от днес да търся такива българи. Ще ги намеря. Ще ви ги представя. И вие сами ще решите дали искате тези българи да заместят сегашната политическа класа".

От съобщението не се виждат повече детайли около формата и програмата на евентуалното политическо обединение.

Трифонов посочва, че "постоянната демонстрация на некомпетентност и арогантност от страна на политическата класа са основателен повод да заяви, че референдумът продължава и това неминуемо ще доведе до отвоюване от страна на гражданските му права".

Няма да влезем скоро в Шенген

След Германия и Австрия и Холандия се обяви против приемането ни в Шенген. „Юнкер е романтик“, заяви холандският премиер Марк Рюте по повод речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент.

В нея Юнкер заяви, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенгенската зона. „Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар", заяви днес холандският министър-председател, цитиран от Romania Libera.
„Противопоставяме се, има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията", обясни Рюте.

Вчера германският вътрешен министър Томас де Мазиер заяви, че не вижда възможност за бързо присъединяване на България и Румъния в Шенгенската зона, а австрийски политици се усъмниха, че потенциалните нови членки на Шенгенското пространство ще могат да изпълнят изискванията. 

Взрив в лондонското метро

Експлозия е станала рано тази сутрин в лондонското метро на метростанция "Парсънс грийн", съобщават британски медии.

По първоначална информация има ранени хора, като те са с изгаряния на лицата.

На мястото са пристигнали спецчасти, а участъкът е отцепен.

От полицията потвърждават за взрива, но за момента не дават повече информация.

"Наясно сме с инцидента на станция "Парсънс грийн". На място има служители на полицията.

Би Би Си описва сцени на масова паника след взрива, като някои хора са получили наранявания именно от бутаницата при бягането.

Според информации на очевидци взривното устройство е било поставено в торба на "Лидл" и оставено до вратата на вагон.



На тази дата: 15 септември 2000 г. китайски археолози откриват могилата на Чингис хан

2000 г. китайски археолози откриват могилата на Чингис хан. Няколко години след старта на разкопките около могилата в района на Авраг, Централна Монголия, археолозите стигат до резултат.

Група от японски и монголски учени откриват мавзолей, който вероятно е от 13-15 в. На мястото, където е разположен, столетия по-рано бил построен дворецът на Чингис хан. 

Неговите стени са достигали до дебелина 40 см, а цялата сграда е била дълга 25 м. В средата на развалините е открит жертвеник с кости от кон и кандилници за благовония с изображения на дракони. Това дава основание на археолозите да предположат, че гробницата на великия завоевател също е в този регион.

Според историческите летописи обаче Чингис хан наредил на своите приближени да не разгласяват къде са го погребали след смъртта му. Опасявал се, че съседните племена биха разграбили гробницата. Според легендата всички, които срещнали погребалната процесия, били убити. Освен това били избити и тези, които отдали последни почести на Чингис хан.

Вицове, септември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


- Искам да имам толкова пари, че да мога да си купя самолет.
- Че за какво ти е самолет?
- Абе не ми трябва самолет, толкова пари ми трябват.

***

Време е да помислиш за бъдещето си! Сложи 100 лева в джоба на зимното си яке!

***

Проблемите в България идват от това, че хора, които трябва да приемат лекарства, приемат закони...

***

- И какви са Вашите планове за растеж в компанията? Как виждате Вашето място след пет години?
- Бих се надявал на място, от където никой няма да вижда монитора ми.

***


Знаете ли, че... Децата са като домашните ракии - харесваш само своите.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 14 септември 2017 г.

Искаме санкции срещу Сотир Цацаров и Делян Пеевски

Бил Ричардсън
През юни "Дъ Хил" публикува моя уводна статия, похвала на новия федерален закон - Глобалния закон "Магнитски" (ГЗМ), наказващ диктатори, потисници и техните съзаклятници, които лишават гражданите от основни човешки права чрез мъчения, насилствени изчезвания и убийства, както и корумпирани отнемания на примамливи суми от лични сметки.

Последното - одобрена от държавата конфискация на успешен бизнес, е демонстрирано от предвождано от правителството корпоративно рейдърство в много постсъветски страни като България. Сочена от редица международни агенции и организации като "най-корумпираната страна в европейската общност", не е изненада, че типичен случай на подлежаща на санкции корупция според ГЗМ се случва в България.

В искането ни за защита по ГЗМ ние включихме две лица. Едното е главният прокурор, а другото - депутат бизнесмен, за който се твърди, че е организирал фалита на четвъртата по големина българска финансова институция (Корпоративна търговска банка, или КТБ). Споменатите представители, изглежда, са взели на мушка банката като част от заговор с цел отмъщение срещу председателя на борда на КТБ Цветан Василев, след като той започна да подкрепя антикорупционна реформаторска партия, която се противопостави на голям спектър от настоящите български клептократи (вероятно има предвид партията на Бареков - б.р.).
След настойчивите молби на шефа на борда на КТБ за връщането на банката, той бе обвинен в присвояване, въпреки убедителните доказателства, че от банката не са изчезвали никакви суми. След като потърси убежище в Сърбия, за да избегне по-нататъшно политическо преследване, прокуратурата обвини жена му в пране на пари във връзка със закупуването през 2012 г. на къща със семейни средства, въпреки убедителната документация, доказваща, че парите на съпруга ѝ са спечелени законно и подлежат на облагане с големи данъци, които той плати изцяло.

Когато всички тези опити за тормоз от българска страна се провалиха, представителите започнаха ново отмъщение срещу семейството на Василев - този път като обявиха, че дъщеря му, живееща във Великобритания, ще бъде обвинена в смайващо и измислено пране на пари във връзка със закупуването на нейния дом.
Ясно е, че българските представители намериха начин да паднат още по-ниско, за да потвърдят своята поквара. В напразен опит да "научат" уязвимите граждани спокойно да приемат насилственото отнемане на тяхната спечелена с много труд собственост, представителите, споменати в искането за защита по ГЗМ, изглежда, не желаят да се спрат пред нищо.

Моята организация - Центърът за глобален ангажимент "Ричардсън", работи, за да покаже, че ГЗМ е мощно оръжие за противопоставяне срещу корумпираните правителства. Като благодаря за възможността да застана начело на този опит, се радвам, че не сме сами. Други 20 молби за защита по ГЗМ бяха подадени от неправителствени организации, които назовават представители от останките на световната автокрация като виновници за всичко - от убийства на собствените им сънародници до принуждаването на собствените им граждани да приемат техните потиснически режими, както и в подкупване на съюзилите се с тях олигарси.
Имената на споменатите представители може би са неизвестни, но не и страните, в които те са на прицела на санкциите по ГЗМ. Южен Судан, Азербайджан, Мексико, Саудитска Арабия и дори Китай и Русия (разбира се, добавени към България) са известни с проблемите с човешките права.

Молбите чакат в Държавния департамент и Министерството на финансите и администрацията има 120 дни от получаването на препоръките от Конгреса да реши дали ще забранят на споменатите потисници да посещават САЩ или ще използват някой аспект от нашата национална или международната банкова система. Като потвърждение на потенциала на ГЗМ за наказване на институционализираното потисничество и Великобритания, и Канада приеха закони, еднакви с ГЗМ.

След статията ми от юни в "Дъ Хил" има значителен напредък в усилията ми да получа подкрепа за искането за санкции по ГЗМ.
В сътрудничество с известната вашингтонска кантора "Джеферсън Уотърман интернешънъл" (JWI) бяха подадени две молби с настояване за санкции срещу тези, чието поведение е сериозно доказателство на корупционните им мотиви. Това са българският главен прокурор Сотир Цацаров и Делян Пеевски - депутат, който едновременно с това е медийният магнат на страната и бизнесмен, който има или е имал съмнителни дялове в компании като "Булгартабак", която бе подозирана в поддържане на контрабандни връзки с терористични организации.

Засега България има възможност да си възвърне изгубената международна репутация, като предприеме решителни законови действия срещу корупцията по високите етажи.

С наближаващото председателство на ЕС българският премиер Бойко Борисов може да потвърди прерогативите си да се изправи срещу чумата на институционализираната корупция и да даде началото на нова епоха на справедливост. Случаят с преследването на Цветан Василев се превърна в най-отявления пример на политическо закононарушение в страната. Борисов ще постъпи мъдро, ако започне процес на лечение, като започне да отхвърля серията от отмъстителни политически преследвания, засягащи семейството на Василев.

Но времето е много важно и възможността Борисов да поправи една голяма национална несправедливост ще съществува само до момента, в който правителството на САЩ предприеме действия по жалбите срещу Цацаров и Пеевски по ГЗМ.

* Бил Ричардсън е американски политик и дипломат. Бил е министър на енергетиката и постоянен представител на САЩ в ООН по времето на президента (1993-2001) Бил Клинтън. Бил е и губернатор на щата Ню Мексико. Изявлението е публикувано в сайта на оглавявания от него Център за глобален ангажимент "Ричардсън". Той също се ангажира със защитата на Цветан Василев. Статията му е публикувана в изданието "Дъ Хил", отразяващо работата на Конгреса. Тя е придружена с бележка на редакцията, че изразява само лично мнение, но не и на изданието. Преди два месеца Ричардсън публикува друга статия за Цветан Василев и КТБ в същото издание.


Кръстовден е!

На 14 септември православните почитат Въздвижение на св. Кръст Господен, по народному Кръстовден. Денят е отреден за най-строг пост, ядене се приготвя предишния ден – зърнени храни, тиква, праз, картофи и нищо черно и червено като грозде, диня, вино също не се пие. Това пазело даже от болки в кръста. А на свещеника, благословил семейството, дарявали от новото жито...

Празникът е свързан с чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики, с намирането на светия Кръст на Голгота от майката на императора Елена и с връщането на този животворящ кръст от персийски плен.

Преданието разказва, че през 326 година царица Елена, майка на Константин Велики, посетила светите места в Палестина, за да открие гроба Господен и светия кръст. По указание на един стар евреин започнали да копаят и открили три кръста. На мястото наредила да се построи Божия храм "Въздвижение".

Всяка година в нощта срещу Кръстовден десетки вярващи посещават Кръстова Гора, където според преданието се съхранява частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос. По традиция християните нощуват на това място, тъй като то е известно с необичайно силната си енергия.

По време на богослужението в църквата, свещениците изнасят кръста в средата на храма, за да се поклонят вярващите.
Старите българи смятали, че в този момент денят и нощта се кръстосват, времето тръгва към зима. Затова някъде пазарели ратаи за следващия стопански сезон, другаде бързали да приберат гроздето, жените не отлагали грижата за цветята в дворовете. Началото на гроздобера е общоселски празник, в работата по стар обичай роднини и съседи си помагали, а после идвал ред и на годежите. На Кръстовден са на голяма почит лечители, които намествали изкълчено и навехнато. Някъде гонят и змей – ритуално пропъждат сушата, която може да застраши реколтата.

Освен на 14 септември, Св. Кръст се чества в Третата неделя на Великия пост Кръстопоклонна и на Разпети петък.


На тази дата: 14 септември 1812 г. Наполеон влиза в Москва без бой, но намира града изоставен и запален

1812 г. седем дни след Бородинската битка Наполеон влиза в Москва без бой. Той обаче намира града изоставен и запален от отстъпващите руснаци.

Битката се състои на 7 септември около село Бородино, което се намира на около 120-125 км на запад от Москва. Целта на Наполеон била в едно решително сражение да разбие руската армия и да завърши кампанията до есента. До тогава винаги е действал по такава схема - налага на противника генерално сражение и го разгромява. В нощта преди битката обаче генерал Михаил Кутузов премества част от руските войски и стремителната фронтална атака, която планира Наполеон, се превръща в изтощително и кръвопролитно фронтално сражение.

В битката и двете армии понасят големи загуби - французите губят около 33 000-35 000 убити и ранени, руснаците около 40 000-42 000. Кутузов се оттегля от Бородинската позиция, а след проведеното във Фили съвещание изоставя и Москва.

На 2 септември руските войски изоставят без бой града, а с тях заминава и половината от московското население. От първия ден на влизането на войските на Наполеон в Москва се разгарят пожари, които продължават шест дни. Огънят унищожава около 75% от домовете, изгарят пазари, магазини, фабрики, пострадал е и Кремъл. Самият Наполеон счита, че опожаряването на града е по заповед на губернатора Ростопчин и директора на полицията на Москва.

След оттеглянето от Москва Кутузов извършва скрит и образцов флангов маньовър, извеждайки армията в началото на октомври край село Тарутино. Оказвайки се южно и западно от Наполеон, Кутузов му препречва пътя за навлизане в южните райони на страната.

Претърпявайки неуспех при опитите да сключи мир с Русия, на 19 октомври Наполеон се изтегля от Москва. Той се опитва да достигне Смоленск по южния път през Калуга, където има запаси от продоволствие и фураж, но на 24 октомври в сражение край Малоярославец е спрян от Кутузов и му се налага да отстъпи по разорения Смоленски път. Руските войски преминават в контранастъпление, което Кутузов организира така, че армията на Наполеон попада под фланговите удари на редовни и партизански отряди, при което Кутузов избягва фронтално сражение с големи войски.


Вицове, септември 2017 г.

Красивите неща не са перфектни

СмЕх/Таралеж/


В кръчмата:
-10 ракии!
Донесъл ги сервитьора и ги наредил една след друга.
-Те тая първата и последната ги махни!
-!?
-Тия двете ми е*ават мамата!!!

***

Oпитен полицай рaзчита по устните думата "пе*ераст" поне от 200 метра!

***

– Келнер, вашето заведение е винаги пълно! На какво се дължи това?
– Щипка марихуана в супата, превръща обикновения клиент в редовен...

***

Ако вместо да ходиш на 24-ти май да оглеждаш абитуриентките, отиваш на 15-ти септември да видиш майките на първолаците, значи си минал на следващото ниво...

***

- Скъпи, защо миеш тавана?
- Готвих...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 13 септември 2017 г.

Вълна от фалшиви бомбени заплахи заля цяла Русия

Вълна от сигнали за бомба наложи евакуиране на хора в различни части на Русия. Заплахите се оказаха фалшиви, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Първите съобщения за заплахи бяха получени по телефона в град Петропаловск Камчатски в Далечния изток. Те бяха отправени срещу училища, административни учреждения и местното летище. Проверките наложиха евакуация на обектите.

В Якутск заради анонимни сигнали бяха евакуирани летището, автогарата, кметството, големи търговски центрове. В Хабаровск заплахите доведоха до евакуация на административни здания, гара, търговски център и училища.

Телефонни заплахи бяха отправени и в Сибир, включително в Благовещенск, Иркутск, Чита, Кемерово и Томск. И те бяха за поставени бомби в административни сгради, училища и университети, търговски центрове, както и на транспортни възли. Всеки път те наложиха евакуация и проверки на съответните сгради.

След това заплахите достигнаха европейската част на Русия. В Саратов те наложиха евакуирането на Градската дума, два колежа, училище и части от местния университет. Общо бяха засегнати 17 обекта. В Перм заради заплахи бяха затворени всички училища и бяха евакуирани сградата на градската администрация, две висши училища, автогарата и железопътната гара.
Следобед заплахите достигнаха Москва. За няколко часа бяха получени 100 сигнала за заложени бомби на различни места в столицата. Сред тях бяха гари, търговски центрове, летища, хотели, висши училища, административни служби. Заради заплахите бяха евакуирани над 50 000 души. След извършени проверки взривни устройства не бяха открити.

Кремъл засега отказва да коментира вълната от заплахи. Говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че този въпрос е от компетенциите на специалните служби, които също засега не са излезли с реакция.

Представител на компанията "Ростелеком" изрази предположение, че обажданията може и да се правят с помощта на компютърни вируси, вероятно задействани извън пределите на Русия.


На тази дата: 13 септември 1651г. Дворцовата стража удушава Кьосем Султан, най-влиятелната жена в историята на Османската империя

На 13 септември 1651 г. стражата в султанския дворец в Истанбул удушава с въже Кьосем
Султан – най-влиятелната жена в историята на Османската империя, която управлява самостоятелно два пъти: от 1623 до 1632 г. и от 1648 до 1651 г. като Валиде султан на синовете си Мурад IV и Ибрахим I и на внука си Мехмед ІV.


Най-влиятелната жена в Османската империя

Кьосем е родена около 1582 (или 1589) г. с името Анастасия на островТинос, дъщеря е на гръцки или български християнски свещеник. Попаднала в харема на султан Ахмед I, тя става негова любима наложница. След смъртта му през 1617 г., Кьосем е преместена в Стария дворец, където са пращани жените на покойните султани.

През 1623 г. обаче Кьосем се завръща като валиде султан на сина си Мурад IV (1623-1640). Поради непълнолетието му Кьосем валиде султан започва и да управлява самостоятелно като негов единствен регент до навършване на пълнолетието му през 1632 г. Така тя остава в историята като единствената жена, управлявала официално и самостоятелно една ислямска империя.

През по-голямата част от властването на Мурад IV Кьосем валиде султан се намесва ефективно в управлението на Османската империя, като лично присъства на заседанията на Дивана дори и след като официално освобождава регентското си място.

Мурад IV, който приживе забранява алкохола, умира през 1640 г. от цироза на черния дроб. След смъртта му на престола се възкачва малоумният му брат Ибрахим I, който поради менталните си проблеми не може да управлява самостоятелно огромната империя. Това дава възможност на Кьосем да продължи да диктува политиката в Османската империя.

Ибрахим I обаче е убит вследствие на заговор, начело на който застава Главният мюфтия (според едно предание заговорът е извършен в отговор на заповедта на султана всичките му 280 наложници от харема да бъдат издавени).

След убийството на сина й Кьосем изпреварва събитията и провъзгласява за султан внука си Мехмед IV, като го представя пред везирите на Големия Диван с думите:"Ето го! Вижте какво можете да направите с него!". И този път Кьосем се обявява за единствен регент на малолетния султан и като такава тя управлява от 1648 до 1651 г. Според други сведения едновременно с нея е валиде и султанската майка Хатидже Турхан.

Най-голям враг на Кьосем се оказва Хатидже Турхан. Тя заповядва да убият Кьосем, след като разбира, че възнамерява да отстрани Мехмед от престола и да го замени с друг от внуците си.

Малко история за титлата „Валиде”

До първия османски халиф Селим I (1512-1520), който отнел „знамето на пророка" от египетските мамелюци и го отнесъл в Истанбул, титлата носена от майката на владетеля е согдианската титла „хатун", а от Сюлейман Великолепни насетне е въведена за майка му Айше Хафса Султан (кримска татарка) новата титла Валиде султан.

Титлата Валиде султан е еквивалент на западната „кралица-майка” и източната „царица-майка” или по-точно на „императрица-майка”. Позицията на Валиде султан е втората по важност в османската йерархия след тази на самия султан.

Като майка на султана (според ислямската традиция „майчиното право е Божие право") Валиде султан упражнява огромно влияние върху управлението на Османската империя.

През 17-ти век възкачването на редица неспособни или невръстни султани е причина за съсредоточаването на властта в ръцете на Валиде султанката, поради което този период от историята на Османската империя често се нарича „Султанат на жените”.

Насетне като "валидета" се изявяват почти само 22 европейки, като първата е известната Хюррем султан.


Вицове, септември 2017 г.

Есен

СмЕх/Таралеж/


- И запомни! - поучава баба внучката си.
- Всяка жена в живота си трябва да има само една голяма любов.
- А коя е била твоята голяма любов?
- Моряците!

***

Спах в един хотел, в който хавлиените кърпи бяха толкова меки и пухкави, че едвам си затворих куфара...

***

Днес установих, че ако не си закопчавам трите най-горни копчета на блузката, може да не се гримирам като излизам навън.

***

Надпис в WC:
- Умоляват се посетителите да не стават преди края на представлението!

***

Само в България като се съберат "VIP"-ове, им се налага да обясняват един на друг кой какъв е?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 12 септември 2017 г.

"Блиц" и "Пик" - разпространители на руска пропаганда у нас

Смятаните за близки до Делян Пеевски медии "Пик" и "Блиц" са сред българските сайтове, разпространяващи прокремълска пропаганда, сочи база данни на европейската платформа EU East StratCom Task Force към Европейската служба за външна дейност. Други такива сайтове са Cross, The Bulgarian Times, Bradva, "19 минути" и Партия "Кой".

"Французите искат Путин за президент" и "Как паразитите превземат Запада" (за кмета на Лондон Садик Хан, който е от пакистански произход) - такива заглавия излизат в българските сайтове "Пик" и The Bulgarian Times.
"Страна членка на НАТО отказва да стреля по руска цел" пък е актуално заглавие отпреди дни в чешки сайт, който твърди, че български войници и техни командири били отказали да стрелят по цел, обозначена с цветове от знамето на Руската федерация, по време на учението "Нобъл Джъмп 2017".
Базата данни, която регистрира и оборва повече от 3000 случая на фалшиви новини и пропаганда на 18 езика по проекта на Европейската служба за външна дейност, от днес е с обновен сайт. Малко след пускането му обаче сайтът й EUvsDisinfo се срина.

"Само няколко часа след началото на кампанията сайтът ни се срина. Извиняваме се за това и се опитваме да решим проблема възможно най-бързо", пише в туитър организацията.
Новата база данни позволява търсенето на дезинформация по конкретни случаи, държави и езици, като освен представените от кремълския рупор истории можете да видите и истинските факти. Целта е потребителите и медиите да могат лесно да намерят истината за история, която са видели в интернет.

Кампанията е продължение на борбата на Европейската служба за външна дейност с руската хибридна война и част от проекта Disinformation Review, който от 2015 г. всяка седмица анализира и оборва фалшиви новини, обслужващи интересите на Кремъл.

Голяма част от материалите се позовават на руските информационни агенции РИА „Новости“, ТАСС, Интерфакс, както на Russia Today и Sputnik.

За борба с хибридната пропаганда Европейската комисия създаде проекта "Обзор на дезинформацията" (The Disinformation Review) през 2015 г. за изобличаване на фалшивите новини и пропагандата. Справочник на дезинформацията (The Disinformation Digest) анализира как прокремълските руски медии виждат света и какво казват независимите руски източници.


На тази дата: 12 септември 1943 г. Немски парашутисти освобождават намиращият се под стража италиански диктатор Бенито Мусолини

/Таралеж/

1943 г. проведена е „Операция Дъб”, в която намиращият се под стража италиански диктатор Бенито Мусолини е освободен. Немски парашутисти-десантчици начело с оберщурмбанфюрер от СС Ото Скорцени се приземяват в района на планинския връх Гран Сассо, североизточно от Рим, и щурмуват хотел „Кампо Императоре”, където се намира сваления от власт и арестуван Мусолини.

Диктаторът е освободен само за четири минути без нито един изстрел. Успехът на операцията носи световна слава на Скорцени и орден Рицарски кръст.Задачата по изпълнение на мисията е поставена лично от Адолф Хитлер, който силно желае да освободи най-близкия си съюзник. Фюрерът възлага задачата на командващия парашутно-десантните войски генерал-полковник Курт Щудент, а изпълнението е поверено на най-видния диверсант на Райха Ото Скорцени.

Хитлер не случайно одобрява избора на Ото Скорцени - той също е от австрийски произход, атлетичен и висок като истински ариец, с 14 рани от дуели с шпаги от студентските години, притежаващ бистър и жив ум, хитър, смел и добре подкован идеологически. Девизът му е операциите да се провеждат с минимум сили, минимум загуби и максимум резултат.

Първоначално откриването на мястото, където е скрит Мусолини, е затруднено. Първият получен сигнал е от любовно писмо на войник до любимата си от остров Понца. Срочното проучване сочи, че е преместен на остров Магдалена, близо до източния бряг на Сардиния. Скорцени мълниеносно пристига там, маскиран като моряк. Преструвайки се, че е пиян, той се обзалага, че Мусолини е мъртъв и така един готвач, спечелвайки баса, показва къде се намира той.

Хитлер вярва на информацията, подадена от Скорцени и отменя навлизането на войски на остров Елба, където се е предполагало, че се намира Мусолини. Фюрерът дава пълни права на Скорцени да действа и му заявява, че при провал няма да може да го защити, тъй като Германия и Италия официално са съюзници.

Междувременно става ясно, че Мусолини отново е преместен и търсенето продължава.
Получава се шифрована информация за засилена охрана в подножието на връх Гран Сасо. Уточнява се мястото - новопостроеният хотел „Кампо Императоре”. До там може да се стигне единствено с лифт. Мястото е трудно достъпно и лесно за отбрана.

На 8 септември в полунощ националното италианско радио съобщава, че Италия е капитулирала пред съюзниците и Германия започва бойни действия срещу нея. Това променя ситуацията, тъй като охраната на Мусолини ще посрещне командосите на Скорцени като врагове. Независимо от това операцията започва на 12 септември 1943 г. с 12 безмоторни самолета. В същото време се провежда земен десант със задача да се придвижат с лифта и овладеят положението - убити са двама души, обслужващи лифта. Мусолини е откаран отначало в Рим, след това е прехвърлен в Берлин.

Вицове, септември 2017 г.

Пътечка за пречистване на греховете.

СмЕх/Таралеж/


Съседката определено не е гледала порно... извика ме да й оправя мивката, че протекла. Тук съм вече час и все още оправям тъпата мивка...


***

Съпруг към благоверната си:
- Жена, днес имаме годишнина от сватбата, мисля да заколя прасето!
- Че какво ти е виновно прасето, той брат ти ни запозна.

***

- Барман, отвори ми една бира…
– Ок!
– Колко струва?
– 7 лева…
– Затвори я!

***

В дискотеката един се прави, че стреля с лък по жените. Една му се усмихва и го пита:
- Видях, че ме застреля. Ти... Купидон ли си? Стреляш със стрелите на любовта, а?
А той и вика:
- Не, аз съм Леголас. Убивам орки...

***

– Иванчо, колко ти писа госпожата по рисуване за картината с извънземни?
– Двойка, тате! Каза, че такива извънземни няма...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 11 септември 2017 г.

"Ирма" превърна улиците на Маями в реки

Мощният ураган "Ирма" премина през югозападните район на щата Флорида, като наводни десетки населени места, прекъсна електричеството и комуникациите, и причини сериозни щети.

Метеоролозите предупреждават, че се очакват още опасни бури и внезапни наводнения по пътя на "Ирма". Ураганът вече изгуби част от мощта си, като в момента е класифициран като буря от категория 2 с максимална скорост на ветровете до 170 км/ч.

Опасността от най-тежки наводнения е висока за югозападното крайбрежие на Флорида, където се очакват вълни от 3-4,5 метра над морското ниво. Ситуацията създава пряка опасност за живота на хората, съобщават от кризисния център за наблюдение на урагана.
В неделя сутрин ураганът удари Флорида Кийс, като малко по-късно помете остров Марко. Мащабът на бедствието засегна дори райони, които не бяха в центъра на бурята, но останаха без ток и с улици под вода.

В ранните часове на понеделник бурята се придвижи на север към района между Тампа и Лейкланд.
По предварителни оценки: отстраняването на щетите, нанесени от мощните ветрове, могат да достигнат до 300 млрд. долара. Очаква се бедствието да се отрази и на цените на хранителните стоки в САЩ - засегнатата от урагана Флорида е вторият по големина производител на плодове и зеленчуци в страната.

В момента ураганът се придвижва към източните брегове на Флорида, но около 8 сутринта местно време опасността от него е намалена до категория 1. Скоростта на ветровете остава много висока - до 160 км/ч. Над 4 млн. души остават без електричество.

Фотофакт: Изборите в Русия в една снимка

Управляващата партия "Единна Русия" доминира на регионалните и местните избори от 10 септември, предаде радио "Свободна Европа"/радио "Свобода" (РСЕ/РС).

Вотът бе белязан от много ниска избирателна активност и жалби от измами.

Според първоначалните резултати, обявени от опозиционните групи, някои кандидати на опозицията са спечелили в Москва със силно представяне в районните съвети.

На тази дата: 11 септември 2001 г. извършени са атентати срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона

2001 г. извършени са атентати срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. 19 терористи от ислямската военна групировка Ал Кайда отвличат четири пътнически самолета.

Петима терористи блъскат Полет 11 на „Американ Еърлайнс” Боинг 767-723 в северната страна на Северната кула от Световния търговски център в 8.46:33 ч. местно време. В 9.02:59 ч. местно време други петима терористи блъскат Полет 175 на „Юнайтед Еърлайнс” Боинг 767-222 в Южната кула. Редовните маршрути на полетите е трябвало да бъдат от летище Логан в Бостън, Масачузетс, до летище Лос Анджелис.

Петима терористи насочват Полет 77 на „Американ Еърлайнс” Боинг 757-223 към Пентагона в 9.37:46 ч. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от летище Вашингтон Дулс в окръг Феърфакс, Вирджиния, до летище Лос Анджелис. Четвъртият самолет, Полет 93 на „Юнайтед Еърлайнс” Боинг 757-222, който е под контрола на четирима терористи, пада в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10.03:11 ч., след като пътниците се противопоставят на похитителите. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом.

Аудиозапис от пилотската кабина разкрива опитът на екипажа и пътниците да отнемат контрола над самолета от терористите, след като разбират от телефонни разговори, че други отвлечени самолети са разбити в сгради по-рано сутринта. След като на терористите става ясно, че пътниците ще възвърнат контрола си над самолета, единия от похитителите нарежда на другия да го разбие в земята. Скоро след това самолетът се разбива в поле край Шанксвил. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от летище Нюарк, Ню Джърси, до летище Сан Франциско и след това до летище Нарита в Токио.

Лидерът на групировката Ал Кайда Осама бин Ладен първоначално отрича всякакво участие в атаките, но по-късно поема отговорността. Като мотиви за атентатите Ал Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

9/11 обикновено се свързва с четири конспиративни теории, които официалните западни медии не подминават, но и веднага оборват в анализите и комментарите си. Ето два типични примера:


Би Би Си

След атентатите срещу Световния търговски център и Пентагона, конспиративните теории за това какво се случи на 11 септември 2001 година продължават да витаят, като основната им идея е, че в чудовищното престъпление за замесени американските власти и спецслужби. .

Един от подробните обзори на BBC разглежда някои от най-разпространените спекулации, циркулиращи сред онлайн обществата.

На първо място сериозни подозрения буди това, че отвлечените самолети не са били прихванати навреме. Въпросът е как е възможно най-могъщите военновъздушни сили да не могат да свалят нито една от похитените машини.

Обяснението на любителите на конспирации е, че тогавашният американски вицепрезидент Дик Чейни лично е разпоредил на военните да не се намесват.

Според официален доклад по въпроса, случилото се е крайно необичайно, но безпрецедентните отвличания са останали незабелязани заради добрата организация на похитителите. Те успели да предотвратят изпращането на сигнал за тревога от страна на екипажите. Така от контролните кули до последно не разбрали какво се случва и въпреки постоянната връзка с военните, нямало време за реакция.

Срутването на кулите-близнаци толкова бързо след възпламеняването на едва няколко от над 100-те етажа на сградите също е повод за съмнения. Една от хипотезите е, че небостъргачите са свалени с контролирани взривове на предварително разположени експлозиви. Това подозрение е базирано и на сведенията за звук от експлозии непосредствено преди сриването.

Продължително разследване на Националния институт за стандартизация и технологии дава конкретно измерение на случилото се. Ударите нанасят сериозни поражения по поддържащите колони на кулите.

Освен това 10 000 галона гориво се разливат по много от етажите и водят до пожари. Температурите от 1 000 градуса по Целзий причиняват хлътване на подовете и огъване на колони, което води до звуци, наподобяващи експлозии.

Тежестта на падащите етажи се натрупва и надхвърля значително капацитета на поддържащите колони. Така се стига до срутването.

Контролираните взривове на сгради почти винаги се извършват от долните етажи, докато тук сриването започва от върха. Не са намерени и никакви доказателства за наличието на експлозиви.

Мистерии има и около разбиването на пътнически самолет в централата на водещата световна военна сила цели 78 минути след сигнала за отвличане. Подозренията са, че не Боинг 757, а ракета, малък боен или дори безпилотен самолет нанася удара по Пентагона.

И въпреки множеството доказателства, че именно машината, извършваща полет 77 на American Airlines се забива в сградата на американското военно министерство, много хора са убедени, че подобна сложна маневра не може да бъде извършена от член на Ал Кайда, а само с участието на самия Пентагон.

В действителност останки от Боинг-а, в това число и черните кутии, бяха намерени и прибрани от ФБР. Освен това при ДНК експертизите беше установена самоличността на голяма част от пътниците на въпросния полет. Свидетели също потвърдиха, че са видели разбиването на пътническия самолет в Пентагона.

Друга популярна конспирация е, че четвъртият самолет, който се разби в Пенсилвания, също е бил свален от ракета или взривен още във въздуха.

В същото време обаче от аудиозапис от устройство в пилотската кабина се разбира, че бунт на пътниците е попречил на атентаторите да достигнат крайната си цел и те са били принудени да разбият самолета в ненаселения район.

Справка с военните архиви показва, че няма издадена команда за сваляне на пътнически самолети. Всъщност едва след падането на същия този полет 93 на United Airlines, президентът Буш нарежда приземяването на всички самолети във въздушното пространство на САЩ. Заповед, съпроводена с разрешение за сваляне на всеки самолет, който откаже да се подчини на разпореждането.

Дойче веле

Няма събитие, което да е документирано по-обстойно от атентатите в САЩ на 11 септември. Няма такова, за което да са пускани в обръщение толкова странни конспиративни теории. Какво внушават те и какво говорят фактите?

Милиарди хора по света виждат на този ден по телевизията кадрите с горящите и сриващи се кули на Световния търговски център в Ню Йорк. Какво се случва в действителност? Освен представената от американските власти версия, се появяват и редица конспиративни теории. Много хора смятат, че официалната версия не е достоверна. Според проучвания на CNN и New York Times от 2006 г. над половината американци смятат, че правителството крие истината от обществеността.

Основната теза, лансирана в повечето конспиративни теории, е, че най-болезненият терористичен удар в световната история е всъщност хладнокръвно подготвена и инсценирана операция на американските тайни служби.

Кое е истина и кое не?

Твърди се, че двете кули близнаци на Световния търговски център не са се срутили вследствие на разбилите се в тях два самолета. При разбиването на двете машини и взрива не можело да възникнат толкова високи температури, при които стоманени конструкции да започнат да се топят. Вярно е, че пожарът в двете кули не причинява разтопяване на стоманените конструкции. Но до това няма и как да се стигне, защото и при значително по-ниски температури от температурата на топене стоманата губи голяма част от здравината си.

Твърди се, че срутилата се сграда номер 7 на Световния търговски център е била "контролирано взривена". Доводът е, че журналистка на БиБиСи по погрешка информирала за срутването й цели 20 минути преди същинския взрив. Вярно е, че след срутването на кулите близнаци в Ню Йорк открито започва да се приказва за това дали и горящата, силно повредена сграда номер 7 също може да се срути. Журналистката най-вероятно е имала предвид точно тези приказки.

Твърди се, че четвъртият самолет - United 93, пада не вследствие на схватка между пътници и похитители в пилотската кабина, а че е обстрелван и свален от боен самолет на американските военно-въздушни сили.

Истината е, че при падането на машината United 93 на разстояние, от което да може да бъде обстрелвана и поразена, не е имало никакъв американски боен самолет.

Твърди се, че "операцията" 9/11 е планирана от неоконсервативната организация Project for the New American Century. В по-ранен доклад за стратегията на американските отбранителни сили членовете на организацията, между които са Дик Чейни (вицепрезидент на САЩ от 2001 до 2009) и Доналд Ръмсфелд (министърът на отбраната от 1975 до 1977 и от 2001 до 2006), посочвали, че за дългосрочна и ефективна промяна на стратегията на САЩ може да се окаже много полезна "една катастрофа".

Истината е, че както и да се оценява въпросният доклад, той е публикуван през септември 2000 година. Твърде дръзко начинание за Чейни и Ръмсфелд би било година преди мащабния заговор публично да оповестяват плановете си за него. А е и изключено всички предполагаеми съучастници в предполагаемия заговор да не обелят досега нито дума, като се има предвид, че 9/11 коства живота на близо 3000 американци, както и че разгорещената публична дискусия за политиката на Буш продължава с неотслабваща сила оттогава насам.


Ако 9/11 беше резултат от заговор на правителството, в него пряко щяха да са замесени десетки, ако не и стотици отговорни лица - от генерала от военно-въздушните сили и топ-агента на ЦРУ до хора от охраната на Световния търговски център. Досега не е било открито и не е излязло на бял свят нито едно свидетелство за подобен заговор.

Вицове, септември 2017 г.


Най-накрая се дочаках на новата
мода...

СмЕх/Таралеж/


Дълбок соц... Студен на изпит по история на БКП. Не знае нищо.
Професорът отчаяно пита:
- Знаеш ли поне какво е станало на 9 септември 44-та?
- Не.
- А за Маркс чувал ли си?
- Не.
- За Ленин?
- Не.
- А бе, ти от къде идваш бе?!
- От Каспичан.
Професорът въздъхнал тежко:
- Ех, как искам да плюя на всичко и да отида да живея в Каспичан...

***

Опитният продавач на дини, можеше с едно потупване по главата, да познае, дали синът му е готов за контролното в училище.

***

Жена към съпруга си:
- Ако аз, сега, взема и отида при друг мъж, ти ще съжаляваш ли?
- Защо да съжалявам непознат?

***

- Колко чаши ракия пиете седмично?
- Докторе, аз съм алкохолик, не съм счетоводител!

***

- Поради неизбежното настъпление на урагана "Ирма", препоръчваме на жителите на Маями да напуснат къщите си и да се завърнат в родните си страни.
Доналд Тръмп

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/