събота, 2 септември 2017 г.

Шефът на Кауфланд България никога не би дал на децата си храни, които продава

Шефът на „Кауфланд-България“ Димитър Спасов признава в интервю за Дойче веле, че в поверената му търговска верига се продават храни, които той никога не би дал на децата си.

„Баничките ни, например, не се правят с палмово масло, но съдържат консерванти. Никой още не знае до каква степен това е небезопасно за здравето, особено за здравето на децата“, казва Спасов.

„Миналата седмица прекратихме търговските си отношения с известен български производител на млечни продукти. Направените от нас лабораторни анализи на неговите сирена показаха, че в тях се влага палмово масло. Мога да уверя клиентите на „Кауфланд“, че няма абсолютно никаква разлика между качеството и съставките в собствените ни търговски марки, които продаваме в Германия и в България“, декларира Спасов.

Публикуваме пълния текст на фичъра на Дойче веле, озаглавен "Знаем ли каква все пак е истината за храните?". Автор на материала е Николай Цеков от Българската редакция на медията:

Произведен в Румъния дезинфектант за помещения за кокошки-носачки с токсична съставка, която прониква в снесените яйца, се оказа на трапезата на българските потребители. Замърсеният с опасния химикал половин тон яйчен прах, внесен от Германия, беше блокиран от Агенцията за безопасност на храните (БАБХ), но по традиция чиновниците отказаха да съобщят имената на фирмите, които са го използвали за производството на сладолед и майонеза. „Представете си, че някой ресторант е напълнил фризерите си с небезопасен сладолед. Мълчанието на агенцията означава, че той ще продължи да бъде предлаган на клиентите месеци наред“, коментира ситуацията шефът на асоциацията „Активни потребители“ Богомил Николов. Организацията стана известна с резултатите от лабораторни анализи на популярни сред българите храни като кисело мляко, сирене, масло, кашкавал, лютеница и други. Те показаха, че редица български производители използват евтини заместители на традиционните суровини за производството им, без да упоменават това в етикетите. Това не попречи на някои от тях да обвиняват в същото известни западни производители на храни и напитки.

Както беше и след Чернобил

Богомил Николов вижда в укриването на информация за опасни продукти и техните производители рефлекс, който държавните институции са запазили от времената на комунизма. „Също както по времето на Чернобил, и сега в България смятат, че криенето на информация е полезно за гражданите. В свободните общества е точно обратното – говоренето за проблемите е задължителна част от тяхното решаване“, смята шефът на „Активни потребители“. Той припомня пресния скандал с разликите в съдържанието и в качеството на съставките на хранителни, хигиенни и козметични продукти, които някои мултинационални компании произвеждат за Източна Европа. „В Словакия и други бивши соцдържави местните агенции за контрол върху качеството на потребителските стоки посочиха не само по-евтините заместители и по-ниските проценти на основните компоненти, но и публично назоваха компаниите, които си позволяват да обиждат по този начин източноевропейците, доверили се на продуктите им.
Българската агенция обаче отново предпочете мълчанието. В България производители и търговци, които залагат на ниското качество и ниските цени като средство за трупане на печалби все още имат всички шансове да са задържат на пазара и да преуспяват“, обобщава наблюденията си Богомил Николов.

Шефът на „Кауфланд-България“ Димитър Спасов е съгласен с някои от изводите на „Активни потребители“. „Миналата седмица прекратихме търговските си отношения с известен български производител на млечни продукти. Направените от нас лабораторни анализи на неговите сирена показаха, че в тях се влага палмово масло. Мога да уверя клиентите на „Кауфланд“, че няма абсолютно никаква разлика между качеството и съставките в собствените ни търговски марки, които продаваме в Германия и в България“, декларира Спасов. Мениджърът все пак признава, че в поверената му търговска верига се продават храни, които той никога не би дал на децата си. „Баничките ни, например, не се правят с палмово масло, но съдържат консерванти. Никой още не знае до каква степен това е небезопасно за здравето, особено за здравето на децата“, откровен е шефът на „Кауфланд-България“.

„Поне вече нямаме умрели от хранителни натравяния“

Шефът на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов посочва друга заплаха за здравето на българските потребители. Според него, внасяните от Турция, Йордания и Египет плодове и зеленчуци се обработват с опасни пестициди и консерванти, за да могат да издържат дългото им транспортиране до България и Централна Европа. „Тактиката на производителите и износителите на изток е да обработват продукцията си с химикали, чийто карантинен срок изтича около дните, в които те пристигат на външните граници на Евросъюза. Работеща в Пловдив германска фитолаборатория чрез анализ на смлени пресни плодове и зеленчуци отчита, че през този карантинен период използваните силни пестициди и консерванти са успели да замърсят отвътре продуктите с недопустимо високи концентрации. В никакъв случай българите не трябва да правят сладко от кори на портокали или лимони. Най-добре е да купуват продукти, произведени до 200 километра от мястото на пазаруване“, препоръчва Трифонов.

Той е на мнение, че Агенцията по безопасността на храните е ефикасна единствено когато има подадени сигнали за опасен внос, какъвто беше случаят с яйчения прах от Германия. Но все още няма никакви пречки пред вносители на небезопасни пресни храни подозрително лесно да се сдобиват със сертификати за качество на границата и да подбиват с дъмпинг производството на пресни храни в България. Дъмпинг има и от страна на производители от страни като Полша, които внасят в България произвежданите целогодишно само в оранжерии домати като „суровина за преработка“, въпреки, че те се продават като пресни зеленчуци. Така хем избягват да плащат ДДС по правилата на Единния европейски пазар, хем подбиват със съмнителната си цена от 60 стотинки за килограм българското производство на истински „слънчеви“ домати“, изтъква шефът на Националния съюз на градинарите.

Богомил Николов от „Активни потребители“ е на мнение, че като цяло свързаната с безопасността на храните ситуация в България все пак бележи осезаемо подобрение през последните години. „Поне вече нямаме масови хранителни отравяния, които до съвсем неотдавна вземаха и човешки жертви“, смекчава Богомил Николов тревогите на българските консуматори.


Черен дим над руското консулство в Сан Франциско

Гъст черен дим се стелеше вчера над руското консулство в Сан Франциско, предаде Си Ен Ен. Събитието става само ден преди Москва да опразни сградата по нареждане на властите, след като президентът Доналд Тръмп закри мисията от 2 септември.

"Не се безпокойте. Не избираме папа", коментира пушекът един от руските дипломати.
Местните хора бяха извикали пожарна, но огнеборците не бяха допуснати в мисията. Най-вероятно при напускането са били изгаряни секретни документи, но не е имало опасност от пожар, защото димът излизаше от комина, коментира специалист.

Закриването на консулството е поредната стъпка от битката "зъб за зъб, око за око", която водят Вашингтон и Москва на дипломатическото поле. Още миналата гонита Обама прокуди около 40 руски дипломати. Едва на 31 юли т.г. руският президент реагира и нареди да бъдат съкратени 755 души от дипломатическия персонал на САЩ в Русия. Волята му бе изпълнена в срок - на 1 септември.

Тръмп обаче не остана със скръстени ръце и заповяда консулството в Сан Франциско да бъде опразнено, както и две търговски мисии на Русия във Вашингтон и Ню Йорк. Спешно руснаците се евакуираха и от трите места, за да се вместят в ултимативния срок - 2 септември.

Какво следва. Руският външен министър Лавров се закани с остър отговор на последните действия на Белия дом. Скоро ще ги видим. И после пак Вашингтон ще отвърне...

На тази дата: 2 септември 1666г. избухва големия пожар в Лондон унищожил над 10.000 сгради

/Таралеж/

На 2 септември 1666 г. избухва големия пожар в Лондон, който гори четири денонощия и унищожава над 10 000 сгради, включително катедралата „Свети Павел“. Огнената стихия се разпростира из града, заплашвайки аристократичния квартал Уестминстър (съвременният Уест Енд), двореца Уайтхол и повечето крайградски квартали, но е потушен, преди да стигне до тях.

Пожарът изпепелява 13 500 къщи, 87 енорийски църкви и по-голямата част от правителствените сгради. Смята се, че пожарът е лишил от подслон 70 хиляди души, при население на централната част на Лондон по това време от 80 хиляди души. Броят на загиналите не е известен, защото са липсвали регистри за жителите на Централен Лондон, а и много от жертвите са били овъглени до неузнаваемост от огъня.
Големият пожар започва малко след полунощ в пекарната на Томас Фаринор на Pudding Lane на 2 септември, неделя. Вятърът бързо разпростира огъня и в понеделник той достига центъра на града. Редът е нарушен, носят се слухове, че подозрителни чужденци са виновници за опустошителната стихия.

Във вторник пожарът вече е обхванал по-голямата част от града, успявайки да унищожи катедралата на свети Павел.

Битката с огъня е спечелена, заради спирането на силните западни ветрове, а и гарнизонът на кулата, известна като Биг Бен, използвал ефективни противопожарни системи.

Големият пожар обаче е потвърждение на поговорката „Всяко зло за добро“.

Благодарение на огъня е прекратена Голямата лондонска чумна епидемия, върлувала в града през 1665-1666 г. От нея са починали около 100 000 души. Причина за избухването на пандемията е бубонна чума, чийто инфекциозен патогенен причинител на болестта е бактерията Yersinia pestis, разпространявана от бълхи. Епидемията от 1665-1666 г. е в значително по-малък мащаб в сравнение с по-ранната пандемия "Черната смърт" (най-смъртоносната епидемия в Европа, върлувала между 1347 и 1353 година), благодарение и на Големия пожар в Лондон.


Вицове, септември 2017 г.

Елвис дава автографи, 1959 г.

СмЕх/Таралеж/


Apple обявиха, че ще пуснат айфони с черно-бял дисплей за по-бедните първолаци...

***

Щеше да е много яко, ако с яденето беше като със секса: дояде ти се – пускаш си видео как други ядат, побараш си езика и си сит...

***

- Мамо, мамо... гъсениците как стават пеперуди?
- C инстаграм, детето ми.

***

На интервю за работа:
- Какви са Вашите основни недостатъци?
- Мързел...
- Това ли е всичко?
- Бе не е само това ама ме мързи да изреждам.

***

- От този момент ти просто забравяш за Аз, Мене, На Мен. Отсега насетне има само Ние и На Нас. Ясно?!
- Ясно!
- И какво ти е ясно?
- Ясно ми е, че На Нас спешно ни трябват ботушки на висок ток!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 1 септември 2017 г.

Марешки герой в комедийно видео

Лидерът на партия ВОЛЯ и зам.-председател на парламента Веселин Марешки се подигра на наказателните акции на вицепремиера Валери Симеонов на Слънчев бряг.

Марешки е главен герой в комедийно видео на популярния във Варна шоучен Кварталната Батка.

В клипа на плажа се вихри шур купон на хитовото парче на Гери Никол "Пръскам", а Марешки, в ролята на нагъл политик, паркира луксозното си бентли направо върху пясъка.

Той дърпа кабелите на музикалната уредба и разгневява купонджиите:

"Бат' Веско, Валерката уби долу купоните на Слънчев бряг, ти искаш да съсипеш купона на Кабакум ли?"

А Марешки отговаря:

"Какъв купон, какъв Кабакум, бе, аз съм си вкъщи! Айде, изчезвайте оттука бързо".

От ВОЛЯ обясниха, че замисълът на видеото е, че когато някой се вземе твърде насериозно - става смешен, погледнат отстрани. Идеята за клипа била на самия Марешки.

Това е нашият шеговит поглед върху нелепите пиар кампании на вицепремиера Симеонов срещу хората и бизнеса по Южното Черноморие, обясниха от партията.

Само за час видеото натрупа над 60 000 гледания.

ВИДЕО

Предлагат Пеевски за лице на българското председателство

ДПС депутатът и успешен бизнесмен Делян Славчев Пеевски да бъде избран за лице на българското председателство на Съвета на ЕС. Такова предложение внесе в Народното събрание Гражданско движение "Боец" от Видин.

От организацията считат, че вече лансираното предложение лице на председателството да бъде бившата тв водеща Цвета Кирилова е слабо и че за тази висока "чест е необходим човек, който олицетворява държавата ни. Човек, който може да бъде символ на случващото се в страната".

"Боец" изрежда и солидни мотиви за избора на Пеевски - успехите му като медиен магнат, фактът, че на 21 години оглави борда на Пристанище Варна, избора му за шеф на ДАНС, спечеленото евродепутатско място, международните му контакти в страни като Турция, Сирия, Саудитска Арабия, Судан, Дубай и други.

"Господин Пеевски е успешен бизнесмен, медиен магнат. Със своите изключителни умения, от човек притежаващ стар „Опел” се превръща за кратко време в мултимилионер, собственик на активи за десетки милиони, официално декларирани. Основател, вдъхновител и носител на много бизнес модели, най-известният от които е моделът „КОЙ”, най-успешният управленски модел в България, извел страната ни до най-високи позиции в редица европейски класации. Чрез своята вродена харизма, той единствен успява да изкара на площадите десетки хиляди български граждани, което показва неоспоримият му принос към развитие на гражданското общество в България", посочват авторите на родолюбивата идея.

С парите от Европа фитнес за пенсионери

В малкото кърджалийско селце Брезен възрастните хора се сдобиха с модерна екстра - фитнес на открито. Това не е пример колко е уредена България, а как се харчат европейските пари - без никаква мисъл. 

В малкото селце в община Арден живеят само възрастни хора, като най-младият е на 60 г., деца няма, а училището отдавна е затворено, разказва в свой репортаж бТВ. Но пък в запустелия му двор, между бурените, е изградена фитнес площадка с европейски пари. По всичко личи, че тези уреди не са използвани и вече са започнали да ръждясват.

За хората от селото, в което и най-младите са пенсионери, уредите изглеждат странно. Някои дори не знаят какво означава фитнес.

А и в планината, където физическият труд е ежедневие, да тренираш за здраве на открито си е губене на време.

„Да бяха сложили две три пейки и една беседка за сянка, това щеше да е по- добре, отколкото тези уреди”, казва кметът Мюмюн Юсеин пред бТВ.

„Безсмислено е да се харчат едни пари за неща, от които населението няма нужда. Тези пари могат да се оползотворят за нещо друго – въпрос на креативност е, въпрос на разбиране, въпрос на потребност,” посочва областният управител на Кърджали Никола Чанев.

В Брезен конкретно хората имат потребност от канализация, тъй като такава няма, но за сметка на това пък има фитнес на открито.

Фотофакт: Курбан байрам в Москва

На тази дата: 1 септември 1983 г. Изтребители на СССР свалят над остров Сахалин южнокорейски пътнически самолет

1983 г. военни изтребители на СССР свалят над остров Сахалин южнокорейски пътнически самолет Боинг-747, когато навлиза в съветското въздушно пространство.

„Боингът” извършва рейс KAL-007 по маршрута Ню Йорк - Сеул, но навлиза в затворено за полети въздушно пространство на СССР, прелита над няколко съветски военни обекта, поразен е от изтребител-прехващач Су-15 с две ракети, след което пада в океана и се разбива югозападно от остров Сахалин близо до остров Монерон. Загиват всичките 246 пътници и 23-членен екипаж.

Това е втори пореден инцидент с южнокорейски самолет „Боинг” над въздушното пространство на СССР. Първият е на 20 април 1978 г. над Карелия, в близост до база на Северния флот на Бяло море, когато Боинг-707 е поразен от изтребител с ракета Р-60 и аварийно каца на съветска територия.

На 4 април 1983 г. американска авионосна група начело с авионосеца „Ентърпрайз” на 300 км. от Южните Курили изпълнява планови полети. Тогава звено от 4 палубни изтребителя F-14 се отправя за Южните Курили и нарушава преднамерено държавната граница на СССР, като изпълнява боен завой над спорните с Япония територии и веднага се отдалечава. Независимо че съветските изтребители не са имали теоретична възможност да реагират, цялото командване на ПВО в Далечния Изток е наказано. Това предварително изостря обстановката.

В добавка през цялото лято в района непрекъснато курсират американски военни самолети: разузнавателни RC-135 и противолодъчни „Орион”, а понякога съветската ПВО я опипват стратегическите скоростни самолети SR-71.

„Боингът” започва полета си с отклонение на север от зададената пътна линия. Рейсът трябва да тръгне от радиомаяк Бетел, но вместо това той минава 20 км северно. По това време във въздуха се намира американски самолет-разузнавач RC-135, който започва да се сближава с „Боинга”. Те се събират толкова близко, че отметките на радарните екрани се сливат. След като се разделят единия взема курс към територията на СССР, а другият поддържа курс близо до международното въздушно трасе. Това е моментът, в който съветската ПВО разменя целите, като взема пътническия самолет за разузнавателен. За това спомага и обстоятелството, че самолетите са със сходни габарити и конфигурация, като дават почти еднакви по големина и яркост радарни отметки.

На територията, над която преминава, се намират военни обекти, поради това в този район са забранени полетите на чужди самолети. При приближаването на Камчатка за прехват излитат шест изтребителя МиГ-23. Те многократно предават на лайнера радиосъобщения за нарушаване на въздушните граници на СССР, но реакции не последват. Следваната пътна линия излиза в международно въздушно пространство над Охотско море и изтребителите се връщат в авиобазата. За четири часа след излитането от Анкоридж самолетът вече се е отклонил на 300 км от курса, като се насочва към остров Сахалин.

Срещу „Боинга” излитат два изтребителя-прехващача Су-15 в 3.42 и 3.54 ч. местно време. В 4.16 ч. лайнерът повторно навлиза във въздушното пространство на СССР над остров Сахалин. Земна радиостанция го информира на аварийна международна честота за нарушението. Тук отклонението от маршрута достига 500 км.

Задачата да свали „Боинга” се пада на заместник-командира на 777-и изтребителен авиополк подполковник Генадий Осипович. Той настига нарушителя и известно време го съпровожда. Когато получава команда да стреля на поражение, той се бави около 15 секунди с надежда да се случи чудо. Чудото наистина става, командата за стрелба е отменена, но летецът получава нова: да застави нарушителя да кацне на съветска територия.

Осипович доближава кабината на лайнера до пределно възможно разстояние, но не вижда осветените илюминатори, защото щорите им са спуснати. Той подава международно установените сигнали на самолет-нарушител чрез аеронавигационното си осветление и последователни странични наклони. Реакция не последва.

След това Осипович получава команда да открие предупредителен огън. Той пуска няколко серии с оръдията, като изстрелва 243 снаряда (по 82 на секунда). Сред снарядите няма трасиращи, а само бронебойни и осколочно-фугасни, затова пък заревото нощем от четирите цеви е впечатляващо. Отново няма реакция.

В това време самолетът-нарушител започва да намалява скоростта до 400 км/ч, която е извън възможностите на тежкия изтребител, заплашва го влизане в свредел. Осипович докладва, а в земния команден пункт това е оценено като опит да се измъкне. По-късно е установено, че „Боингът” всъщност започва да набира височина, за да премине в друг височинен коридор.).

В 4.26 ч подполковник Осипович получава повторна заповед за ракетен пуск. С форсиран завой Су-15 излиза зад „Боинга” на около 2 км и изстрелва две ракети: дясната е с радиолокационна глава и улучва опашката с кормила за управление, а лявата, с инфрачервена глава, попада в крайния ляв двигател и го откъсва заедно с част от крилото. Самолетът планира 7-8 минути от височина 9000 м и пада в океана.

След като става ясно, че е свален пътнически „Боинг” и е определено ориентировъчно мястото на падане, започва търсене на отломките от съветски, американски и южнокорейски съдове. Поради изострените отношения между страните, действията не са координирани. Всяка страна се надява да намери улики да защити своята теза, като взаимно се дезинформират. След два месеца съветски водолази намират всички бордови прибори, включително бордовите черни кутии.

През 1986 г. СССР, САЩ и Япония създават единна система за следене на движението на авиационния транспорт над северната част на Тихия океан. Освен това е установена пряка връзка между диспечерските служби на трите страни.

Вицове, септември 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Три часа през ноща е... Пиян мъж крещи на улицата:
- Хораа, хораааа...
Светват лампи, отварят се прозорци. Показват се сънени и разтревожени лица.
А пияницата им вика:
- Обърнете се, ще пикая.

***

Космонавт блъска по шлюза на Международната космическа станция и крещи:
- Отваряйте бе, идиоти... Кой според вас може да чука?!

***

По-добре жената да дрънка "Бог знае какво", отколкото да мълчи "Бог знае защо"...

***

Жената на Пешо говореше толкова много, че като отиде на морето първо и почерняваше езика.

***

Лято... Жега... Простреш прането, изпушиш една цигара и прибереш прането...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 31 август 2017 г.

Фотофакт: Мостът на Амур между Русия и Китай

Меморандум за изграждането на първия мост на река Амур беше подписан през месец май
2014 г. между Русия и Китай.

Железопътният преход трябваше да свърже Руската Федерация с китайската провинция Хейлунцзян, а пусковият срок беше 2016 г.

Китайската част е напълно готова още през 2015 г., а руската част е на етап подготовка на документацията.

Може да видите и инфраструктурата около бреговете на двете страни.

10 години властите във Варна не знаели за фестивала в Шкорпиловци

Местната власт и институциите във Варна не подозират, че на плаж Изгрев до Шкорпиловци вече 10 години се провежда мащабен технофестивал, съобщава БНТ.

Събитието ежегодно привлича големи групи младежи от цяла Европа, като на мястото се изграждат сцени, поставят се тонколони и работят барове. Музиката е силна, но официално оплаквания постъпили едва преди дни. Чуждестранни туристи споделили, че събитието сред тях било известно като Bulgarian Teknival, който се провежда вече десета година.

Кметът на Шкорпиловци Красимира Атанасова признава, че ежегодно на място идват големи групи къмпингуващи и и се чувала и силна музика. Плажът е държавен, но пътят към него и части от гората са частни. Това означава, че само собственикът на земите и държавата могат да разрешат или забранят провеждането на подобно събитие.

"Трябва да ни уведомят, когато на територията на общината се провежда някакво подобно организирано събитие. Нямаме представа даже кой е организаторът на това събитие. Миналата година, ако се е случвало, не съм била уведомена. Тази година съм уведомена от началника на полицейския участък", твърди кметицата.

Пред БНТ плажуващи разказаха, че става въпрос за ежегоден фестивал. Те обаче също не знаят кои са организаторите.

За събитието и тази година са дошли стотици туристи с палатки и кемпери. Имало и огнища, които били на по-малко от 100 метра от най-близката гора, което е в нарушение на закона. Къмпингуващите твърдят, че на място се продават алкохол и храна, въпреки че от НАП не са установили търговска дейност.

От полицията във Варна заявили, че след направени проверки двама души са задържани за притежания на наркотични вещества, а на къмпингуващите е разяснено, че престоят им на частен имот е незаконен.
"Има предупреждение и съставени актове. Вчера това са обяснявали на всеки един от присъстващите там и в момента се изнасят", заяви кметът Атанасова.

Фестивалът не носил приходи в общината, а след провеждането му оставали само отпадъци, за които обаче не е ясно били ли са извозвани от местната сметопочистваща фирма.

На тази дата: 31 август 1888 г. Джак Изкормвача убива първата си жертва

1888 г. в Лондон е намерено тялото на първата жертва на серийния убиец с неустановена самоличност Джак Изкормвача. Във Викторианска Англия Източната част на Лондон е място забравено от обществото, икономически и социално. В пренаселените коптори живеели около 900 000 души. Повечето от жителите на Ийст Енд били от бедната работническа класа, плюс безработните и престъпниците.

В Уайтчапъл имало над 200 приюта, подслоняващи около 9000 души. Спалните представлявали дълги стаи с редици от легла, които гъмжали от паразити и насекоми. Проституцията била единственият сигурен способ, чрез който една самотна жена или вдовица би могла да се изхранва. Според полицията, през 1888 г. в Уайтчапъл имало около 1200 проститутки, като в тази бройка не били включени онези, работещи само от време на време.

Когато Чарлс Крос минава по улица „Бъкс Роу” в Уайтчапъл малко преди 4.00 ч. сутринта в петъчното утро на 31 август, пътят изглеждал тъмен и безлюден. Времето е мразовито и влажно, малко преди входа към една конюшня той забелязва на земята нещо, което изглеждало като брезент.

Когато се приближил, Крос установил, че това е някаква жена легнала по гръб, с пола вдигната почти до кръста. Той видял един друг мъж, който минавал наблизо. „Елате да видите” - подвикнал той на мъжа, предполагайки, че жената е или пияна, или е станала жертва на нападение. Докато двамата се опитвали да й помогнат в тъмната уличка, те не забелязали страшните рани, които почти били отделили главата от тялото й. Те оправили полата й в името на благоприличието и тръгнали да търсят полицай.

След няколко минути полицейският служител Джон Нийл случайно се натъква на тялото по време на рутинната си обиколка. На светлината на фенера си той видял кръвта, стичаща се от гърлото й, прерязано от ухо до ухо. Широко отворените й очи се взирали безжизнено в тъмнината. Нийл усетил последни остатъци от телесна топлина в ръцете й. Той потърсил свой колега, който извикал лекар и линейка.

Нийл събудил някои от жителите на квартала и ги разпитал дали са чули нещо подозрително, но без успех. Скоро д-р Рийс Луелин пристигнал на местопрестъплението и прегледал жената. Той заявил, че раните по гърлото й са били фатални. Тъй като тялото й било още топло, докторът сметнал, че тя е мъртва от около половин час.

Гърлото й било прерязано два пъти, прекъсвайки дихателната тръба и хранопровода. Тя била убита на същото място, но на земята имало много малко кръв. По-голямата част от нея била пропита в дрехите й. Тялото било откарано в моргата на улица „Олд Монтагю“.
д-р Рийс Луелин

Докато събличали трупа, инспектор Спратлинг видял, че по стомаха й също има нанесени рани. Той извикал д-р Луелин отново, за да прегледа по-подробно тялото. Лекарят установил, че жената е била ударена от лявата страна на долната челюст. На корема й имало дълга, дълбока рана от нож и няколко по-леки, нанесени със същото оръжие. Според лекаря, убиецът бил левичар, а оръжието нож с дълго острие. По-късно, обаче докторът вече не бил толкова сигурен, че извършителят е използвал лявата си ръка.

Разпознаването нямало да бъде лесно. В жертвата намерили само гребен, счупено огледалце и носна кърпичка. Фустата й носела знака на приюта за бедни „Ламбет”. По останалите й евтини и износени дрехи нямало етикети. На главата си носела черна сламена шапка с кадифен ръб.

Жената била висока приблизително 1,60 м, с кестенява прошарена коса, кафяви очи и няколко липсващи предни зъба. Тя била идентифицирана като Мери Ан Никълс, на 42 години, с прякор „Поли”. На следващия ден баща й и съпругът й разпознали тялото.

Поли била щерка на ковач, омъжена за оператора на печатарска машина Уилям Никълс. Те имали пет деца. Бракът им се разпаднал заради нейното пиене. Тя преживявала от мизерните си доходи на проститутка, като продължавала усилено да пие. От време на време се опитвала да стъпи на крака, но така и не успяла. Тя била отчаяна и пропаднала жена, но хората я харесвали и съжалявали.

Инспекторът натоварен с разследването бил ветеранът от полицията Фредерик Джордж Абърлайн, който от 25 години работел в района на Уайтчапъл. Скоро били открити трима важни свидетели един, от които почти със сигурност бил видял убиеца.

Първият очевидец бил синът на г-жа Ричардсън Джон. Между 4.45 и 4.50 ч. в сутринта на убийството той посетил сградата на 29 „Ханбъри Стрийт”, за да провери ключалките на мазето, в което майка му съхранявала разни инструменти и стоки. Той отворил вратата към двора и седнал на стъпалата, за да отреже парче кожа от ботуша си, което наранявало крака му. Тъй като вече се развиделявало, той могъл да види от мястото си, че ключалките на мазето не са пипани. Той също така можел да види, че в двора нямало и следа от тялото на Ани Чапмън.

Другият свидетел Албърт Кадош, живеещ в съседната сграда, казал, че е чул гласове от задния двор на 29 „Ханбъри Стрийт” малко след 5.20 ч. Единствената дума, която успял да долови била „Не”. Няколко минути по-късно, към 5.30 ч., той чул шум от нещо удрящо се в оградата.

Най-важният свидетел била г-жа Елизабет Лонг, която отивала към пазара, минавайки през „Ханбъри Стрийт”, когато чула часовника на пивоварната „Блек Ийгъл” да отброява 5.30 ч. Тя забелязала мъж и жена да си говорят „близо до жалузите на №29”. Г-жа Лонг разпознала Ани Чапмън в моргата. За съжаление мъжът бил с гръб към нея, но тя направила всичко възможно да го опише на съдебния лекар Уин И. Бакстър.

На Джак Изкормвача, смятан от мнозина за първия сериен убиец в света, приписват убийството на между 5 и 11 жени.

Вицове, август 2017 г.

Каруца с коне минава през изрязана дупка 
в гигантска секвоя.
Калифорния, около 1879 г.

СмЕх/Таралеж/


Купувам си билет от лотарията.
Жената вика:
- Ти, ако имаше късмет, за мен ли щеше да се ожениш?

***

Мъж и жена на касата в МОЛ-а. Жената напазарувала яко. Касиерката се обръща към мъжа:
– Как ще платите, в брой или с карта?
А ония вика:
– Ми... със свито сърце...

***

- Странно е, когато хората зa които е написан "Бай Ганьо", започнат да цитират Пауло Кoелю...

***

Има и свестни жени. Лошото е, че не достигат за всички...

***

Добри вести за вегетарианците - варварските времена, когато правеха колбасите от животни, вече са минало!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 30 август 2017 г.

Фотофакт: Мелания с 10-сантиметрови токчета към наводнения Хюстън

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп стана обект на критики в медиите и социалните мрежи, след като се появи на тънки 10-сантиметрови токчета на път за наводнения Хюстън.

В интернет пространството бяха споделени множество снимки на президентското семейство, отправящо се към самолета към Тексас, а хората недоумяват защо иначе безупречната в стила си първа дама е решила да носи свръхелегантните обувки точно по този повод.

Всъщност мисис Тръмп носеше обувки с ток качвайки се на самолета. На слизане тя бе обула равни спортни обувки в... бял цвят. Вторият й избор отново не умилостиви критиките. И двата чифта обувки са еднакво неподходящи за калните, наводнени улици на Хюстън и издават това, че първата дама ще присъства в града "отвисоко", само като наблюдател. С избора си тя, съзнателно или не, подчертава дистанцията между себе си и пострадалите, писа "Вашингтон поуст".

В Twitter се появиха хиляди коментари и мнения относно снимките на първата дама, като хората предлагат да съберат пари за спортни обувки на Мелания, коментират, че нищо не казва "трагедия" повече от обувки на ток и че Мелания явно смята, че е Седмицата на модата в Хюстън.

На тази дата: 30 август 1984 г. „Протурска” терористична група извършва атентати на гарите в Пловдив и Варна

На 30 август 1984 г. в 17:29 ч. е взривена бомба в чакалнята на гара Пловдив. Взривното устройство е поставено в дъното на залата, при обществените телефони, до кошче за отпадъци. Убита е една жена, а 42-ма души се ранени. Разрушени са металният покрив и някои стени в гарата.
След 36 минути, в 18:05 ч., е взривена нова бомба пред сградата на аерогара Варна. Взривното устройство е поставено в бетонен цветарник на паркинга. Ранени са две жени.

Двата атентата са координирана терористична атака на "протурски" терористи в двата най-големи провинциални града в България. Планирани са така, че да съвпаднат с посещението на държавния глава Тодор Живков в тези градове.

Взривните устройства са еднотипни, изработени са от свързани шашки амонит 6 по около 200 грама всяка, детонирани с електрически взривател, захранван от плоска 4,5V батерия и часовников механизъм - будилник "Слава", поставени в консервна кутия (Варна) и буркан (Пловдив).

Следствието заключава, че организираната през пролетта на 1983 г. група се състои от 3-ма терористи с няколко помагачи. Твърди се, че това е единствената "протурска" терористична група, извършила системно атентати преди и след ескалацията на Възродителния процес. Първите им изяви са опожарени 750 декара гора при яз. Камчия и земеделски земи, неуспешен опит за саботаж на гара Карнобат с цел да доведе до тежка влакова катастрофа.

В периода 1984 - 1987 г., когато е в ход т.нар. Възродителния процес, в България има разкрити 42 нелегални "протурски" групи. Те са съставени от етнически турци, на част от които принадлежността към Държавна сигурност е официално установена. Някои от членовете на тези групи са осъдени за противодържавна дейност, планиране или извършване на тероризъм - атентати, саботажи и диверсии, контакти с турски задгранични функционери в България. Според следствието на Държавна сигурност, само една от тях, разкрита с делото за оперативна разработка "Мерзавците", извършва многобройни убийства с атентати. По тактиката си - две терористични атаки с по два едновременни атентата в различни точки на страната и вълна саботажи между тях, нейните актове могат да се определят като терористично настъпление.

През 1985 г. следва втора вълна от терористични нападения на „Мерзавците”. Първият взрив е на гара Буново. В 21:32 ч. на 9 март 1985 г. същата група протурски терористи взривяват вагона за майки с деца на бърз влак Бургас-София. Планирано е бомбата да причини максимални поражения, като избухне в тунела Гълъбец (дълъг 3200 метра), но влакът закъснява с 2 минути и поради това взривът се инициира на гарата. Загиват 7 души (2 деца, една жена и трима мъже), тежко ранени са 9 души (включително 2 деца).

Само след 30 минути, в 22 ч., в Сливен е взривенa бомба във фоайето на хотел „Сливен" - централният многоетажен хотел в града. Взривното устройство е скрито в гардероба на сладкарницата, известна като "Епруветката". Стените на гардероба намаляват ударната вълна. Ранените са 23 души. Разрушен е таванът на залата.

Следствието установява, че до 10 август 1987 г. са осигурени взривни вещества, часовников механизъм и всичко необходимо за трето поредно терористично нападение с цел в курорта Слънчев бряг. Планираната дата на атентата е 15 август, но терористите са разкрити и арестувани два дни по-рано и нападението е предотвратено.

Терористите по делото за оперативна разработка "Мерзавците" са разкрити от оглавяваното от ген. майор Сава Джендов "Шесто управление" на Държавна сигурност, направление "Т" /терор/. Следствието е ръководено пряко от майор Георги Сотиров.

На 13 август 1987 г. са арестувани двама от терористите, а на 19 август същата година е задържан третият от групата. Задържан е и един техен помагач, осигурил отровата за изливане във вододайна зона на едно село, брат на единия терорист. Арестувани са също трима съпричастни към разследването.

През 1987 г. е арестуван и Ахмед Доган, който лежи в килия за осъдени на смърт. Дали е вярно, че това е свързано с разследванията по атентатите и той е осъден за атентата, както се твърди в някои сайтове, няма безспорни данни.

На 25 април 1988 г. тримата терористи са осъдени на смърт. След няколко месеца присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и те са екзекутирани. Помагачът им е осъден на 6 години затвоp, лежи 2 години, амнистиран е от президентската администрация в мандата на Желю Желев и е освободен през 1990 г., като получава 50 000 лева обезщетение от държавата. От осъдените за съпричастност един получава 2 години затвор, а двама - по една година лишаване от свобода.

Координиранaта терористичнa атакa с взривове на важни публични транспортни обекти едновременно в отдалечени едни от друг големи градове надхвърля обикновения атентат. Тактиката на терористично настъпление с последователни атаки е нетипична до този момент. Ударите са планирани като мощни "слепи" атентати, т.е. нямат конкретна мишена, а целят граждански жертви, максимални разрушения и психическо въздействие върху обществото.

Атентатите водят до ескалацията на кампанията за насилствена промяна на арабско-турските имена в периода от 24 декември 1984 г. до 19 януари 1985 г. -
около 850 000 граждани са тежко репресирани при смяна на имената им.

Установено е, че терористите са агенти-сътрудници на Държавна сигурност, a помагачът им - на милицията /МВР/. Следствено дело №72/ІV.1987 и оперативните дела "Мерзавци" и "Двуличник 87", както и личните досиета, работни дела на терористите-сътрудници в ДС, все още не са разсекретени. Единият от терористите е работел и за турските служби под псевдонимите Абдула, Дениз и Моряка. Друг също има връзки с тях, чрез разузнавача Кадир Сойлу от консулството на Турция в Бургас.

Освободеният предсрочно помагач издига чешма, посветена на брат му и другите терористи, и поставя паметна плоча за тях с текст на турски език. Организационно този помагач израства до областен координатор за Бургас на ДПС, за чийто лидер е известно, че е доказан сътрудник поне на Държавна сигурност /има съмнения, че Доган сътрудничи на повече от едно разузнаване/. Плочата е премахната след 6 години по заповед на Бургаския окръжен прокурор Емил Христов, възстановена самоволно година по-късно, разбита е с кирки след 8 години от младежи и всичко е съборено, като теренът е подравнен по заповед на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) след решение на Върховния административен съд през 2009 г.

През петте години на кампанията по преименуването на българските турци жертвите (убитите) са общо 32 души: една жена при атентата на гара Пловдив; 8 протестиращи (включително едно бебе) в периода на кампанията от 24 декември 1984 г. до 19 януари 1985 г.; 7 (включително 2 деца) при атентата на гара Буново; 3 разстреляни осъдени на смърт през ноември 1988 г.; 9 протестиращи и един войник в периода 19-27 май 1989 г. Към тях следва да се добавят и двамата взривени терористи и един впоследствие разстрелян заради отвличането на две деца. Припомняме: На 7 юли 1987 г. Дарин Христов /12 г./ и Николай Петков /15 г./ от Добрич са отвлечени с кола от трима "протурски терористи", за да ги ползват като жив щит в осигуряването на коридор за бягството им в Турция. Терористите са въоръжени с 12 осколочни бойни гранати, взривяват 3 от тях пред хотел "Интернационал" в Златни пясъци и раняват трима души - двама чужди летовници и един българин. Обградени от специалните части, те се оттеглят в осигурения им коридор към турската граница. При устроената в Странджа засада терористите взривяват колата, в която са те и взетите за заложници деца. Децата са ранени, едното - тежко и остава инвалид, двама терористи са убити от взрива, а третият е осъден на смърт и разстрелян.

Вицове, август 2017 г.

Жива кукла - момиче от Япония.

СмЕх/Таралеж/


Реших да се поглезя и отидох на бръснар да ме избръсне. Бръснарят ме помоли да сложа в устата си дървено топче, по-лесно да ми избръсне бузите.
- Ами, ако го глътна? - пошегувах се аз.
- Няма страшно, утре ще ми го донесете. Всички така правят.

***

Когато чуе Ким, оптимистът си представя Кардашиян, а песимистът Чен Ун.

***

След като съпругата на Пешо изпи с него литър водка, той разбра, че тя не само го обича....но и го уважава!

***

– Ленче, и цветя ти пращах, и серенади ти правих, за да излезеш с мен..! Какво искаш още ? – Два кубика дърва...

***

И... откакто Пена си сложи халка на пъпа, започна да прилича на граната!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 29 август 2017 г.

Северна Корея изстреля ракета към Япония

Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония, предаде Би Би Си. Тестът на стратегическото оръжие става само три дни след неуспешен опит с три ракети.

Нито една противоракетна система в Япония не се е задействала в отговор на провокацията, въпреки че Токио бе заплашило, че ще сваля всяка стратегическа ракета на Ким Чен Ун, която може да е опасна за страната.

Ракетата на тоталитарния комунистически рижим се е разпаднала на три части в Тихия океан на 1180 км. източно от нос Еримо на остров Хокайдо, каза на извънредна пресконференция генералният секретар на японския кабинет Йосихиде Суга. Не е регистрирано падане на обекти на територията на Япония. Южнокорейските власти отбелязват, че ракетата е прелетяла около 2 700 км, а траекторията на полета й е достигнала височина 550 км.
Съобщението бе потвърдено от Пентагона. Американското военно ведомство отбеляза, че няма опасност за сигурността на Северна Америка.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че това е „безпрецедентно и много опасно“, както и, че е „възмутителен акт“, който „сериозно застрашава мира и сигурността в региона“. По време на 40-минутен разговор с Доналд Тръмп, двамата се съгласиха да „увеличат натиска над Пхенян“.  Токио ще поиска извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с поредната изстреляна от Северна Корея ракета, обяви още Шиндзо Абе.
Движението на високоскоростните влакове в Япония бе временно спряно в североизточната част на страната, съобщиха от жп компанията JR. След проверка на системите за сигурност, то е било възстановено. По данни на двата основни японски авиопревозвача All Nippon Airways (ANA) и Japan Airlines (JAL), изстрелването на ракетата не е повлияло на въздушния транспорт.
КНДР може да е провела изпитание на балистична ракета със среден обсег „Хвансон-12“, каквато по-рано заплашваше да пусне в района на тихоокеанския остров Гуам, където са разположени американски военни бази. Такова мнение изрази бившият командващ флота на японските сили по самоотбрана Йодзи Кода по тв канала Ен Ейч Кей, цитиран от "Фокус".

На тази дата: 29 август 1698 г.Руският цар Петър I издава забрана за носене на бради

1698 г. руският цар Петър I издава забрана за носене на бради и предписание руснаците да се
обличат с европейски дрехи.

Забраната на знаменития указ „О ношении немецкого платья, о бритии бород и усов, о хождении раскольникам в указанном для них одеянии” (За носенето на немски дрехи, за бръснене на брадите и мустаците, за ходене на разколниците в указаните им одеяния) влиза в сила от 1 септември.

Същият месец 26-годишният Петър І се е завърнал от продължителна обиколка из Западна Европа и още на следващият ден събрал болярите в Преображенския дворец. Заповядал да му донесат ножица и веднага започнал собственоръчно да реже брадите на велможи от знатни родове. Болярите били така шокирани от постъпката на царя. После Петър повтаря процедурата с думите „Сега брадите, после и главите!”.

Новите порядки се налагат трудно. Някои от болярите слагат край на живота си, защото не приемат позора. Цяла Русия роптае, тъй като се счита, че бръсненето на брадите е грях, и свещениците отказват да благословят действията на царя. Той дори е отъждествяван с Антихриста. В действията на Петър болярите виждат покушение на самите устои на руския живот и упорстват в бръсненето на брадите.

За страха от западната мода допринася и фактът, че на иконите и фреските бесовете са изобразявани бръснати и западно облекло, патриарсите през 17 в. заплашват с анатема мъжете, които бръснат „Божия атрибут” - брадата.

Петър все пак си дал сметка, че мерките му са прекалено сурови и на 5 септември 1698 г. разрешил носенето на брадите и мустаците, но срещу заплащането на определен данък. За контрол бил въведен специален металически жетон - „бородовой знак”, с големината на една копейка, представляващ своеобразна квитанция за платения данък.

Вицове, август 2017 г.

Вълнението на морето около 3 бала

СмЕх/Таралеж/


Есента наистина идва. Смениха рекламите за диария с реклами за кашлица.

***

Стоя си днес в един био магазин и гледам - 250 грама стръкове люцерна на прах от за 16,50 лв. Викам си: "Бах мааму, на село козата в какъв лукс живее!"

***

Новопостъпил във фирмата пита колега:
– А бе,вие защо викате на шефа "чайката?"
– Защото долита, крещи, осира всичко и отлита...

***

- Какви химически елементи знаете с период на полуразпад една година?
- Асфалтий...

***

Спорна работа - това е когато не можете да се разберете кой да я свърши.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 28 август 2017 г.

Кой оглуши американските дипломати в Куба?

След краткото затопляне в края на мандата на президента Обама, между САЩ и Куба назрява голям скандал. Вашингтон твърди, че 16 американци от дипломатическата мисия в Хавана са с частично или напълно увреден слух от „акустична атака“ без аналози в историята на световната дипломация, съобщава Би Би Си.

Хавана отрича участие в инцидента, а експертите по сигурността допускат грешка на кубинците в подслушването или намеса на трета страна, недоволна от сближаването на Вашингтон с член на неформалния клуб на държавите, които не крият враждебното си отношение към Америка.

Американците провеждат мащабно разследване и до приключването му не дават никаква информация. В отсъствието на подробности наблюдателите се губят в догадки и предлагат най-невероятни версии. Ето какво е известно до днес.

Кой е пострадал?

Държавният департамент на САЩ съобщи, че най-малко 16 сътрудници от дипломатическата мисия в Хавана имат необичайни здравословни оплаквания: главно проблеми със слуха и главоболие. Министерството на външните работи на Канада също разследва един подобен случай. При някои американци има подозрения за мозъчни травми. Двама сътрудници на американското посолство са застрашени от пълна загуба на слуха. Част от пострадалите се лекуват при американски лекари в Куба, другите спешно се върнаха в Америка.

Първите съобщения за неочакваното оглушаване сред дипломатическия корпус в Хавана Вашингтон обнародва в началото на август – тогава ставаше дума за петима пострадали. Към 24 август броят им нарасна на 16. Засега не е ясно дали всички те са дипломати: държавният департамент съобщи само, че сред пострадалите има съпруги на сътрудници в посолството и няма деца.

Какво се случва?

Жалбите от здравословното състояние на персонала започват да постъпват от края на миналата година. В Държавния департамент предполагат, че атаките са започнали през ноември 2016 г. и са приключили през пролетта.

Американците подозират, че срещу дипломатите са били задействани устройства, които излъчват звуци на границата на диапазона, достъпен за човешкото ухо. Устройствата са се намирали или вътре, или до стените на сградите, в които са настанени дипломатите.

Американското посолство заема бруталистка сграда на крайбрежната улица. Дипломатическата мисия го напуска след разрива на отношенията с революционното кубинско правителство през 1961 г. и се завръща след 16 години като Отдел за американските интереси. Чак пред 2015 г., на фона на затоплянето на отношенията при Барак Обама, Хавана разрешава статутът на представителството да се повиши до посолство и над сградата да издигне американското знаме.

Обвинения и реакция

„Куба никога не санкционирала нищо подобно и никога не би допуснала акредитирани дипломати и техните семейства да бъдат застрашени на нейна територия“, отговарят от кубинското Външно министерство на въпросите от страна на САЩ.

Държавният департамент уточнява, че не разполага с доказателства за съпричастността на Хавана към случилото си, но смята, че Куба е отговорна за нарушаване на Виенската конвенция, според която приемащата страна трябва да осигури защита на дипломатите, техните резиденции и посолство. Вашингтон вече изгони двама кубински дипломати.

Кубинците и американците провеждат отделни разследвания, а мерките за сигурност в обектите на американската мисия в Хавана са засилени.

Версии

Някои експерти по сигурността допускат участието на трета страна – технологично напреднала и недоволна от сближаването на Куба със Съединените щати. „Вашингтон Поуст“ например изразява дълбоко съмнение в тази версия, като отбелязва, че в Хавана без знанието на властите и муха не може да бръмне, да не говорим за чуждестранни агенти с акустични оръжия.

Други наблюдатели отбелязват, че Куба няма основания да използва насилие срещу дипломатите и преднамерено да предизвиква скандал с такива мащаби в края на 2016-а – в момент, когато отношенията с Вашингтон бяха най-добри от десетилетия. Трети приписват всичко на човешкия фактор и неумението на кубинските разузнавателни служби при работа с техника за подслушване.

Ненадежно оръжие

Историята познава примери за използване на звука като оръжие, но военните експерти наричат тези технологии ненадеждни и следователно безсмислени. Полицията, армията и дори частни компании са ги използвали за различни цели: разпръсване на тълпи, прогонване на морски пирати и дори за обезкуражаване на тийнейджъри от дълги разходки из молове.

Съдейки по симптомите, устройства в Хавана са разпространявали звук на по-ниски честоти от достъпните за човешкото ухо – инфразвук, а не ултразвук. С оглед на по-голямата дължина на вълната, инфразвукът се разпространява на значителни разстояния и през бариери, които изолират от звука с по-висока честота. Той уврежда вътрешните органи и нервната система и при продължително излагане може да предизвика микрокръвоизливи в мозъка.

История на дипломатическите войни

В годините на пряка конфронтация със социалистическа Куба на Фидел Кастро американците бяха поставили на фасадата на посолството пана, с които промотираха човешките права. В отговор кубинците издигнаха пред сградата своеобразен параван от кубински флагове, който я скри от погледа.

Американските дипломати бяха непрекъснато наблюдавани и ограничавани в движението в страната. Колите им бяха редовно спирани и проверявани, а апартаментите им – претърсвани. Но дори и през тези години не е имало лично насилие срещу персонала на посолството.