събота, 4 февруари 2017 г.

Тая работа не е като оная: Указът за имигрантите на Тръмп издържа само 7 дни

Забраната за допускането в САЩ на имигранти от 7 страни от Африка и Близкия Изток, която Доналд Тръмп издаде преди дни, беше блокирана с решение на федералния съдия Джеймс Робарт.

Федералният съд в Сиатъл реши да уважи жалбата от страна на властите в два щата, които оспориха забраната за достъп на пътници и имигранти от седемте държави. Решението на съдия Робарт има незабавно действие в национален мащаб.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър обяви, че "правителствените юристи ще внесат спешна жалба срещу това възмутително решение и ще защитят указа на президента, който е законен и уместен".

Самият Тръмп написа в Twitter: "Мнението на този така наречен съдия, което всъщност отнема правоохранителната функция на държавата ни, е смешно и ще бъде отхвърлено".
Департаментът по национална сигурност обяви, че спира да прилага мерките, заложени в указа на Тръмп.

"В съответствие с решението на съда, департаментът прекрати всички действия, прилагащи съответните членове на указа "За защита на нацията от навлизане на чуждестранни терористи в САЩ". Това включва спиране на системните правила, които сигнализират за пътници, подлежащи на контрол по силата на указа", се казва в прессъобщение.

Департаментът по национална сигурност ще поднови проверките на пасажерите по същата система, която действаше преди подписването на указа от Тръмп.

Държавният департамент на САЩ също обяви, че отменя решенията за отнемане на визите на граждани на 7-те засегнати страни - Ирак, Иран, Либия, Йемен, Сомалия, Сирия, и Судан. Това не се отнася обаче за хората, чиито визи вече са подпечатани със знак за невалидност.

По информация на дипломатическата служба - забраната на Тръмп е засегнала по-малко от 60 000 души, притежаващи предварително издадена виза за пътуване или престой в САЩ.

Социалистите в Румъния "клекнаха"

Под натиска на няколкодневните многохилядни протести представители на управляващата коалиция в Румъния заговориха за отказ от скандалното постановление за декриманализиране на част от случаите на политическа корупция. Скандалната амнистия на извършени от държавни чиновници злоупотреби буквално взриви румънското общество, което готви за неделя "най-масовия протест в историята на страната".

”Ще предложа решение за прекратяване на конфликта във връзка с постановлението и се надявам, че премиерът ще го приеме”, заяви лидерът на социалистите Ливиу Драгня, за когото се смята, че е сред облагодетелстваните от скандалната поправка, за да може да заема държавен пост, въпреки че има условна присъда за купуване на гласове и е разследван за други нарушения.

В интервю за румънския информационен сайт ДиСиНюз той каза, че може да се говори евентуално за отмяна на постановлението, ако премиерът приеме това.

Лидерът на коалиционните партньори на левицата – Калин Таричеану заяви във ”Фейсбук” профила на партията си АЛДЕ, че оттегляне на промените в Наказателния кодекс ще даде възможност за ”сериозна дискусия с големи части от обществото и политическия спектър за това как градим бъдещето си като държава”.

Според него пътят на Румъния е ”блокиран” от злоупотребите в някои институции и трябва да се търси политическо решение.

Преди него министърът на регионалното развитие и вицепремиер Севил Шайде коментира, че е възможно промените да бъдат оттеглени. Тя отбеляза, че през последните две седмици в публичното пространство няма друга тема, освен Наказателния кодекс, а това оставя на заден план по-важните, според нея, дискусии за бюджета.

Междувременно, румънците се готвят за нови многохилядни протести и тази вечер. Очаква се сградите на властта да бъдат блокирани от жива верига.

В нощта срещу събота над 100 000 души протестираха, скандирайки Крадци! Среднощни крадци!" .

По данни на Аджерпрес от няколкостотин до три хиляди души са излезли на протести в Сибиу, Тимишоара, Клуж, Галац, Яш и други градове.

Протестиращите се опасяват, че в резултат на измененията, които бяха утвърдени от правителството в негово постановление, на свобода ще излязат изтърпяващи наказание политици, които са вземали подкупи, както и опасни престъпници.

"Няма да се спънем трети път в една и съща тиква"

Ние винаги сме искали единно дясно, но това може да е при едно условие - като алтернатива на "фалшивото дясно на социалистическата партия ГЕРБ". С тези думи председателят на "Нова Република" Радан Кънев откри официалното предстаяне на иницаитават.

В залата бяха членове и симпатизанти на ДСБ, Гражданския блок, „Съюз за Пловдив“, Българска демократична общност и другите организации, които учредиха Нова Република.

Той поиска прошка заради това, че два пъти е вкарал съмишленици и последователи в коалиция с ГЕРБ.

Имаме огромен грях, особено аз - два пъти обединихме дясното с ГЕРБ - през 2009 г. и 2014 г. Два пъти дясното в България беше единно зад "Бай Кой", повтори Кънев. Няма да се спънем три пъти в една и съща тиква, зарече се лидерът на "Нова Република".

„Дясното може да е единно само като алтернатива на ГЕРБ, не като патерица на БайКой. Десет години той доминира българската политика - и това са години на държавен рекет върху бизнеса, назначения на партийни секретарки в публичната администрация, фалиращ малък бизнес и охранени партийни обръчи, бедни граждани и богати олигарси. Години, в които цензурата се върна в българските медии… Това е всичко, което дясното не може да бъде. Това е, което връща БСП на власт, защото на хората вече им е все едно кои комунисти ще ги управляват", каза в словото си Кънев.

Политическият говорител на "Нова Република" Трайчо Трайков каза, че „когато се налага поредица от все по-безпринципни компромиси, а целта изчезне зад маранята от гнили решения и политически тела“ е време България да потърси нов път, по който думите на политиците и действията им са в хармония.

„Тогава няма да е възможно единственият производител на горива да работи петнайсет години на загуба, а българите да плащат сред най-високите цени в Европа. Няма да е нормално в съда да ти трябва не адвокат, а прокурор. Няма да е допустимо медии години наред да бълват клевети за българските патриоти и да венцехвалят продажниците“, каза Трайков.

"Нова република" означава демократи за силна България, тя е обратното на Съветска република, заяви Атанас Атанасов. Той попита защо днес на конгреса на левицата е отишъл руският посланик - те искат властта, не трябва да я получават - отговори той. Нова република ще има, когато Бойко отиде в Банкя да си гледа внучето, а Нинова стои в опозиция, посочи Атанасов.

Тръмп обезглавява Статуята на свободата на корицата на "Шпигел"

Германското списание "Шпигел" предивдика остри реакции след като излезе с корица, изобразяваща американския преиздент Доналд Тръмп, държейки нощ и отрязаната глава на Статуята на свободата.

Под рисунката на Тръмп се виждат и думите "Америка на първо място" - послание, на което републиканецът силно наблегна по време на речта си по встъпване в длъжност.

"Това е обезглавяване на демокрацията, обезглавяване на свещен симбол", коментира авторът на корицата пред "Уошингтън поуст". Художникът Едел Родригез и е кубинец, пристигнал в Щатите през 1980 г. като политически бежанец.

Корицата се появява седмица след като Тръмп подписа указ, ограничаващ пътуването към Щатите на всякакви бежанци и имигранти от седем държави. Милиардерът неведнъж е използвал Германия като лош пример за справяне с миграционните проблеми и е критикувал решенията на канцлера Ангела Меркел.

Радан Кънев постави 2 условия за съюз с РБ2

Председателят на ДСБ Радан Кънев прикани лидерите на партиите от Реформаторския блок да участват в обща предизборна дясна коалиция - въпреки досегашните заявки на "Нова република" за категорично разграничаване от РБ2.

Той обаче постави две условия за евентуално обединение: оттегляне от депутатските листи на лидери като Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, и изключване на коалиция с ГЕРБ.

"Аз го предлагам на колегите от РБ 2 - ако искат обединение, то трябва да е алтернатива на Борисов и да изключи абсолютно коалиция с ГЕРБ. Ако някой иска патерици - има избор дали да гласува за Москов, за Кунева или за друг, който се е самообявил за политическа патерица", каза Радан Кънев в "Седмицата" на Дарик.

Кънев посочи, че самият той попада в групата на лидерите, "допуснали коалицията с ГЕРБ през 2014 г." - т.е. отказът от място в депутатските листи би се отнасял и за него.

"Два пъти сме опитвали дясно обединение около ГЕРБ - през 2009 г., когато огромна част от избирателите гласуваха за Борисов, Синята коалиция го подкрепи, а през 2014 г. Реформаторският блок влезе в коалиция с ГЕРБ. И в двата случая резултатът беше тежък - заграбване на бизнеси, вдигане на данъци, цензура на медиите", посочи той.

Той отказа да отговори на призивите на бившия военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев и коментира, че "обединение не се прави с лигави писма".

"Не става с "драги Радане", става с принципи", каза Радан Кънев.

Кънев коментира, че се надява "Да България" на Христо Иванов да промени решението си за самостоятелно явяване на изборите. Той посочи, че "Нова република" е предложила коалиция "без предварителни условия, но с отказ от суетна позиция".

На въпрос дали е готов да се включи в коалиция, но под името "Да България", както настоява Христо Иванов, той отговори положително.

По-късно днес ще бъде даден старт на коалицията "Нова република", на която Радан Кънев ще бъде председател. В нея влизат "Съюз за Пловдив" на общинския съветник от Пловдив Дани Каназирева и "Българска демократична общност" на бившия депутат от СДС Господин Тонев.


Още един отровен от Кремъл?

Един от известните руски журналисти - опозиционери Владимир Кара-Мурза е в болница в критично състояние. Засега причините за внезапното състояние са неизвестни.

Изследвания на медиците показват, че Владимир Кара-Мурза е погълнал токсична субстанция. Състоянието на 57-годишния мъж е много сериозно.

Жената на дисидента Евгения казва пред BBC, че съпругът й е вкаран в медикаментозна кома. "Симптомите са същите като миналата година. Причините са неясни, както и миналия път" - казва тя.

Трън в очите на Кремъл

Опозиционният журналист Владимир Кара-Мурза е трън в очите на Кремъл заради своите статии. Кара-Мурза е координатор на организацията „Открита Русия" на бившия олигарх Михаил Ходорковски, който прекара десет години в затвора заради Путин. Освен това Кара-Мурза беше и зам.-председател на опозиционната партия Парнас на Борис Немцов, още един неприятел на Кремъл, който бе убит в центъра на Москва точно преди две години.

Сътрудничеството с американците

Миналата година журналистът направи филм за смъртта на Немцов, който предизвика невероятни полемики. Лентата беше прожектирана в цяла Русия. Кара-Мурза е и човекът, който помогна на Сената на САЩ в изработването на черния списък с хората, обект на санкции от страна на Америка. Списъкът се казва „Магнитски", наречен е на името на адвоката, починал в един от затворите на Москва.

Изобщо властите в Русия имат повече от една причини да желаят Кара-Мурза да замлъкне завинаги. Което разбира се, не означава, че задължително те са виновни. Най-вече неговото сътрудничество с американците, според източници от разузнаването, може да е предизвикало гняв от страна на представители на ФСБ, както и на разузнаването, които да са решили „да си отмъстят" на предателите.

Преди две години имаше вече един опит Кара-Мурза да бъде отровен с манган. В момента журналистът е в болница. Адвокатът му твърди, че настоящите симптоми са същите като тогава. Неговите приятели правят аналог между неговият случай и този на Александър Литвиненко - бившият разузнавач, който беше неудобен на много хора. Той бе отровен в Лондон през 2007 година с полоний, радиоактивен материал, който бавно го уби.

Какво се случва междувремнно с Кара-Мурза?

Жена му разказва, че той се е чувствал нормално, но изведнъж в пет часа сутринта започват същите симптоми, каквито е имал преди половин година.

"Самите лекари не могат да разберат какво му се случва.Миналият път те предполагаха, че причината може да е в лекарствата, които взимаше, но сега той не взима нищо" - твърди адвокатът му Прохоров.

Кой е Владимир Кара-Мурза?

Владимир Кара-Мурза е роден на 24 октомври 1959 година в Москва. Той започва кариерата си като телевизионен журналист в държавната телевизия още по времето на комунизма. После е един от първите, които преминаван в частната НТВ през 1993 година. През 1996 година печели наградата на Съюза на журналистите в Русия.

Кара-Мурза се изявява активно по време на конфликта между собственика на телевизията Гусински и основният спонсор на компанията "Газпром". Той е срещу представителите на петролния гигант и напуска телевизията, защото не "иска да работи под контрола на държавата". Така се мести в телевизията на един от олигарсите - Борис Березовски - "ТВ-6" до закриването й през 2002 година.

През 2012 година е уволнен от RTV като на 12 юли му е отнета журналистическата акредитация.

В черния списък

Твърди се, че заповедта Кара-Мурза да бъде уволнен идва лично от един от ръководителите на администрацията в Кремъл - Алексей Громов. Същият Громов предупреждава всички медии, включително така наречените "независими", че ако не искат да си имат неприятности, е по-добре да не взимат на работа журналиста Кара-Мурза. Това е първият случай на журналист, на когото реално му се забранява, макар и негласно, да упражнява професията си.

"Всички медийни шефове, с които съм във връзка, някои от които преди сами ме търсиха, учтиво ми заявиха, че за момента не е възможно да сътрудничим. Позоваваха се на различни причини. Само един намекна за някакъв "проблем", свързан с моето име.

В момента Кара-Мурза е координатор на общественото движение "Открита Русия", създадено по инициатива на скандалния руски магнат Михаил Ходорковски. Открита Русия по принцип се бори за създаването на правова държава, регулярно сменяне на властите и спазване на човешките права.

На тази дата: 4 февруари 1923 г. ВМРО извършва неуспешен атентат срещу Александър Стамболийски

На 4 февруари, през 1923 година, ВМРО извършва неуспешен атентат срещу Александър Стамболийски.

Александър Стамболийски е водач на Българския земеделски народен съюз (БЗНС). Министър-председател на България в 40-то правителство (1919-1923). Народен представител в XIV-то, XVI-то, XVII-то, XVIII-то, XIX-то, XX-то ОНС и в V-то ВНС. Роден през 1879 г. в с. Славовица, Пазарджишко. Завършил Лозаро-винарското училище в Плевен.


Ученик на основателя на Българския земеделски съюз (БЗС) Янко Забунов. Учил философия в Хале и агрономство в Мюнхен. Участва в учредителния конгрес на БЗС (1899). Фактически водач на БЗНС – под негово влияние съюзът е преобразуван от съсловна организация в политическа партия.

Противопоставя се на промените в Търновската конституция (1911) и на участието на България в Първата световна война, за което през 1915 г. е отстранен от парламента и осъден на доживотен затвор. По време на Войнишкото въстание (1918) е освободен и изпратен да преговаря с въстаниците за мирно разрешаване на конфликта.


Под влияние на своя сътрудник Райко Даскалов, той оглавява въстанието и е провъзгласен за председател на т. нар. Радомирска република. След неуспеха на бунта се укрива, но през 1918 г. е амнистиран. През 1919 г. се включва в коалиционното правителство на Теодор Теодоров.

Участва в преговорите за сключване на мирен договор на Парижката конференция. След отказа на Теодоров да приеме наложените условия, той оглавява правителството и на 27 ноември 1919 г. подписва Ньойския договор. След парламентарните избори през 1920 г. правителството е съставено само от представители на БЗНС.

Правителството на Стамболийски се опитва да изведе страната от международната изолация след Първата световна война чрез активно участие в дейността на Обществото на народите и установяване на приятелски отношения с Югославия. Във вътрешен план то провежда някои реформи, като ограничаване размера на поземлената собственост, въвеждане на трудова повинност, опростяване на правописа. Наложено е авторитарно управление.

 През 1922 г. е проведен референдум за съдене на виновниците за националните катастрофи. По-късно се провеждат репресии срещу БКП и срещу буржоазната опозиция. Основен инструмент на репресиите е т.нар. Оранжева гвардия. В началото на 1923 г. режимът на Стамболийски губи напълно подкрепа, извън средите на българското селячество.

Срещу него е цялата българска интелигенция – лява и дясна, македонските емигрантски организации, военните. На 9 юни 1923 г. срещу правителството на Стамболийски е извършен военен преврат, организиран от Военния съюз, с подкрепата на буржоазните партии и царя. Оранжевата гвардия е обезоръжена. Междувременно, в страната избухват стихийни селски вълнения. БКП заема позиция на неутралитет, лишава бунтовете от подкрепа и в крайна сметка те са потушени. Стамболийски е заловен край родното си село и убит по особено жесток начин на 14 юни 1923 г.

Вицове, февруари 2017 г.

Среден пръст-вече 50 години лидер в 
сферата на кратките съобщения!

СмЕх/Таралеж/


Някой забелязал ли е, че победителката от "Мис Вселена" винаги е от нашата планета?! Най-готините жени имаме...

***

Две кифли си говорят: - Муцка, защо го заряза Пешето! Нали имаше нещо в него? - Имаше, муцка,... ама го изхарчихме.

***

- Гледам те, блузката ти Armani, чепиците - Gucci, чантичката - Louis Vuitton, очилата - Bvlgari... - И к'во? - Ми, нищо... Чудя се, к'во правиш у влака Карнобат - Зимница, с таз торба с буркани...?

***

Гръцкият финансов министър заплаши, че в случай, че започне обща стачка, министерството на финансите моментално ще удоволетвори всички искания на стачкуващите.

***

Обир в "Макдоналдс":
- Всички пари от касите в торбите!
- За тук или за вкъщи?...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

петък, 3 февруари 2017 г.

Четвърта нощ на гнева в Румъния

Десетки хиляди демонстранти вече са на Площада на победата в Букурещ, където се намира сградата на правителството.

Те са на протест за четвърта поредна нощ срещу правителственото постановление, което декриминализира някои корупционни престъпления.

Протестиращи се събират и в редица други градове на страната, като Пятра Нямц, Брашов, Яш, Ботошани.

Партията на Касим Дал и ДОСТ тръгват заедно

Партията на Касим Дал - НПСД, в лицето на лидера си Орхан Исмаилов, е уведомила Изпълнителния съвет на Реформаторския блок, че води преговори с явяване на изборите заедно с ДОСТ на Лютви Местан. Това обаче значи, че НПСД не може да остане в рамките на Блока и да участва в общото явяване на изборите.

Това обяви говорителят на Реформаторите Петър Москов.

По думите му, ако това е окончателното решение на партия НПСД на предстоящия им форум, то пътищата с РБ се разделят.

"Г-н Местан, хората около него и партия ДОСТ не се различават много от модела на ДПС. Нашето убеждение е, че българската политика трябва да се кове в българския парламент, а не в чужд. Имаме съмнения, че това се случва по отношение на партия ДОСТ. Второ – не можем да сътрудничим с партии, в чиито ръководни органи има сътрудници на бившата Държавна сигурност", каза още Москов.
По думите му ако някой не може да заяви категорично, че идеологии и структури, унижавали човека, са "ултимативно зло", то нямат място в РБ. Говорителят на ПБ все пак благодари на лидера на НПСД Орхан Исмаилов за коректния тон и подход и цивилизования разговор.

Попитан за отношението към утрешната национална сбирка на "Нова република", Москов повтори, че РБ  еза обединено дясно. Но добави под хормата на въпрос:

"Нямате ли умора от това на всеки две или три седмици да се появява нова партия, а от това реално да не настъпва никаква промяна?"
Москов декларира още, че РБ ще се яви на изборите "различен и разширен" и това щяло да се види скоро.

Нова република: Защо държавата не отговаря на нахалството на Путин?

"Руският президент Путин си позволи да обвини България в липса на мъжество Ако подобни нахални изявления остават без отговор от държавните власти, той може би ще се окаже за съжаление прав".

Това заяви говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков. Така той коментира изявлението на руския президент в Унгария вчера. По повод газовите доставки Путин заяви следното:

"Абсолютно деполитизираме тези въпроси, те са с чисто икономически характер, икономическа целесъобразност най-вече. Не са изключени никакви маршрути, готови сме да се върнем към каквото и да е. Няма да се обиждаме на България или на други страни, които не намериха мъжество в нужния момент да се противопоставят на Европейската комисия. Готови сме да се върнем към това, но са ни нужни гаранции. Повече не можем и не искаме да понасяме загуби за необмислени решения".

Мартин Димитров заяви, че всички партии, които участват в изборите, трябва да определят позицията си за АЕЦ "Белене".

"Редно е по темата "Белене" да се играе с открити карти пред хората. Ние искаме реакторите да бъдат продадени, проектът да бъде спрян. Да не се окаже утре, че само ние ще сме опозиция на "Белене". Всички да се определят, не със сложни думи и изречения", заяви Димитров.
Той припомни, че позицията на ГЕРБ се изменя често, дори в рамките на седмица.

От "Нова Република" предупредиха за плановете на БСП за източване на над 20 милиарда лева от парите на данъкоплатците.

"Ченгетата и олигарсите надигнаха глави и отново се канят да върнат БСП във властта. Всички чухте техните планове за връщане на социализма в икономиката", каза Трайков.
Димитров заяви, че най-голямото източване на пари на българските данъкоплатци ще продължи със строителството на АЕЦ "Белене".

"Получихме досега само първата сметка – всички платихме вече 3 милиарда лева. Сега се готвят да ни вземат още 20 милиарда лева. Знаете ли по колко се пада на всеки работещ българин – това са по 6500 лева за всеки работещ българин. Вие готови ли сте да ги платите?", попита Димитров.
И предложи избирателите на БСП да платят сметката, щом твърдят, че това е толкова печеливш проект.

"Нека си го построят с пари на техните избиратели и после да си харчат печалбата. А сериозното предложение от Нова Република е вместо да изливаме 20 милиарда в корупционни афери, да изградим всички магистрали в България – Хемус, Струма и Черно Море", завърши Димитров.
Трайков обясни, че при ядрената енергетика 80% от цената на тока се предплаща за 50 години напред.

"Ще ви дам пример – това е все едно да ползвате мобилен телефон и сметката ви да е 20 лева на месец. В един момент от мобилния оператор ви предлагат да предплатите 12 000 лева и да говорите "безплатно" следващите 50 години без да имате право да смените оператора. А след 50 години ще дължите още 12 хиляди лева, за да си закриете договора. Ще приемете ли тази сделка?", обясни Трайков.
Той каза, че ще има разговори за обединение с десницата "с хората, които смятаме за свои политичекси приятели и съмишленици"

"Като има резултат ще разберете. Шансове за обединение винаги има", каза Трайков.


Цветан Цветанов се срещнал с новия Държавен секретар на САЩ

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с новия Държавен секретар на САЩ Рекс Тилерсън, съобщават от пресцентъра на партията. Двамата разговаряха по време на 64-та Националната молитвена закуска във Вашингтон, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Тилерсън беше утвърден от Сената късно снощи. Цветанов му пожела много успехи на новия пост, както и двустранните отношения между България и САЩ да продължат да се развиват в същата възходяща посока, както през последните години.

Тази година Молитвената закуска имаше по-специален характер - на нея за първи път присъства новоизбраният президент на Съединените американски щати Доналд Тръмп и неговият вицепрезидент Майк Пенс.

Освен Цветанов, там присъства от българска страна и областният координатор на ГЕРБ-Русе Пламен Нунев.

В своята реч Доналд Тръмп призова към религиозна толерантност, но в същото време и към непримиримост към негативни явления като международният тероризъм. Тръмп заяви, че всички религии са важни и никой не бива да страда заради своята вярвания. "Трябва да си спомним за всички честни мюсюлмани, подложени на гонения от Ислямска държава, за всички християни и юдеи, които Ислямска държава преследва".

Различни участници в закуската разказаха за трудни периоди от своя живот, които са успели да преодолеят посредством вярата в Бог, със силата на духа и с вяра в човешкия хуманизъм.

Националната молитвена закуска се организирана от Конгреса на Съединените щати. Молитвената закуска се провежда всеки първи четвъртък на месец февруари от 1953 г. насам. Първоначално замислена като религиозно мероприятие, днес Националната молитвена закуска е едноседмичен форум на политическия, социален и бизнес елит, по време на който се обсъждат глобални теми като религиозна толерантност, взаимопомощ, социални и икономически перспективи пред света.

На тази дата: 3 февруари 1959 г. „Денят, в който музиката умря”

Самолетната катастрофа.
1959 г. загиват музикантите Бъди Холи, Ричи Валънс и „Биг Бупър” Джайлс Пери Ричардсън. Този ден е наречен „денят, в който музиката умря”.

Бъди Холи, чието рождено име е Чарлс Хардин Холи, се запалва по рокендрола след като вижда изпълнение на Елвис Пресли през 1955 г. Създава музикалната група „Крикетс”, чийто първи запис „That'll Be the Day” излиза през 1957 г. Той е един от първите, включени в Залата на рокендрол славата, а през 2004 г. списание „Ролинг Стоун” го постави на 13-то място сред „Петдесетте най-велики артисти на всички времена”.

Ричи Валънс или Ричард Стивън Валенсуела, както е истинското му име, също се нарежда сред пионерите на рокендрола. И макар кариерата му да продължава само осем месеца, той успява да създаде няколко хита, които остават евъргрийни във времето, като „La Bamba” I „Donna”.

На 23 януари 1959 г. тримата изпълнители заедно с техните групи стартират триседмично турне в Средния Запад. В рамките на „Зимно денс парти” музикантите трябвало да обиколят 24 щата. Турнето обаче не е планирано добре и музикантите пътуват много, основно с автобуси през една доста студена зима. На 2 февруари те спират за концерт в „Сърф балрум” в Клиър лейк, Айова, без мястото да е предвидено в програмата им. Датата обаче е свободна и мениджърите им решават да я запълнят.

Изморен от много пътуване, Бъди Холи, който е най-голямата звезда от тримата, предлага на колегите си да наемат самолет, за да пътуват до следващата си цел - Фарго, Северна Дакота, където имат концерт на следващия ден.

Срещу 36 долара на човек те чартират едномоторния „Бийчкрафт Бонанза”, модел 1947 г., който разполага точно с три места плюс пилот. Първоначално със самолета е предвидено да полети Уейлън Дженингс, член на групата на Бъди Холи, но той отстъпва мястото си на Биг Бопър, който бил болен. Ричи Валънс пък, който никога не е летял с малък самолет, получава мястото на други член на групата на Холи - Томи Олсъп.

Тримата излитат в 10.00 ч. сутринта на 3 февруари при силна снежна буря. Пет минути по-късно самолетът изчезва и не се появява във Фарго, не отговаря и на радиоповикванията. Скоро останките му са открити в царевична нива, а всички на борда му са мъртви. Причините за катастрофата са неизвестни и до днес и варират от неопитност на пилота, през авария на самолета, до заговор.

На място загиват пилотът - Роджър Артър Питърсън, Ричи Валънс (тогава на 18 години), Бъди Холи (на 23 години) и Джайлс Пери Ричадсън (на 29 години).

Любопитен факт е, че песента „American Pie” е написана в памет на Бъди Холи и представлява анализ за това как рок енд рол музиката се е променила в годините, последващи неговата смърт. „American Pie” достига №1 през 1972 г., малко след издаването й.

Вицове, февруари 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


В рибарския магазин:
- Дайте ми две кутии сардини.
- Какви да бъдат – марокански, португалски или испански?
- Няма значение, няма да си говоря с тях…

***

- Приятел, дай ми няколко листа и химикалка.
- За какво са ти?
Ще ходя до тоалетната.
- А химикалката защо?
- Никой да не се сети...

***

Работник в пекарна с 30 годишен стаж, всяка нощ се събуждаше през 15 минути и обръщаше жена си.

***

Водят двама българи към бесилото, а единият прошепва на другия: - Хайде да се опитаме да избягаме... - По-добре да си траем, че да не стане по-лошо...

***

- Сара, хайде да се разведем, нямам сили повече така да живея!
- Не, Абрам, вдовица си взел - вдовица ще оставиш...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Нощ на гнева в Румъния

Румънският премиер Сорин Гриндяну заяви, че воденото от него правителство няма да оттегли постановлението, декриминализиращо някои корупционни престъпления.

Скандалният нормативен акт предизвика вълна от протести в страната. И тази вечер десетки хиляди демонстранти се събират пред сградата на правителството.

Същевременно лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня обяви, че Сорин Гриндяну има цялата подкрепа на партията.

Гриндяну оглави правителството, след като самият Драгня няма това право, защото е осъден за изборна измама.

"Правителството и партиите, които го подкрепят, имат намерението да упражнят изпълнителната и законодателната власт, която им е дадена от гражданите", заяви лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня.

Нашата партия спечели убедително вота. Властта на правителството е легитимна, допълни той и окачестви президента Клаус Йоханис като "моралния автор на вчерашното насилие".

Запитан дали кабинетът, който е на власт по-малко от месец, ще оттегли скандалното постановление, премиерът Сорин Гриндяну отсече: "Не, няма."

Президентът Клаус Йоханис заяви, че "днес е ден на траур за върховенството на закона".


Нова република иска Радев да наложи вето и да спре 100-годишната концесия

Нова Република на Радан Кънев изпрати открито писмо до президента Румен Радев, с които го призова да наложи вето върху приетия в последните дни на Народното събрание Закон за концесиите.

"Конституцията Ви дава право да налагате вето върху закони, които не защитават обществения интерес. Знаков ще бъде първият път, когато упражните това свое правомощие", пишат от формацията.

Те уточняват, че в последните дни на 43-то Народно събрание мнозинството ударно и на тъмно е приело нов Закон за концесиите, приет без обществено обсъждане.

Според Нова република новият Закон за концесиите е приет в услуга на тесни корпоративни интереси. Целта е да се „бетонират" за десетки години напред договори за почистване на големите градове с „правилните" фирми.

Те обръщат специално внимание на скандалното обстоятелство, че концесия по новия закон ще може да бъде сключена и за 100, че и за 1000 години напред, при „подходяща" икономическа обосновка, защото не е прието тяхното предложение за залагане на ограничение за максималния концесионен срок.

"При липса на реакция от Ваша страна и налагане на вето, очакваме десетки, ако не и стотици договори да бъдат подписани от държавата и общините. Те очевидно няма да бъдат в интерес на българските граждани и това може да стане още преди избирането на следващия парламент. Очакваме да наложите вето на този корупционен закон. Не ставайте солидарно отговорен с всеки бъдещ дългосрочен договор, подписан във вреда на българските домакинства", пишат от Нова република .

Фотофакт: ГЕРБ превзеха и Антарктида

"Ирена Соколова: За мен беше гордост да развея знамената на Перник и ГЕРБ в Антарктида редом до националния ни флаг".

Съобщение с това заглавие изпратиха до медиите от пресцентъра на ГЕРБ. Поводът - бившата депутатка от партията и председателка на ГЕРБ Жени Ирена Соколова "в качеството си на психолог и психотерапевт", както пише в информацията, е попаднала в екипа на проф. Христо Пимпирев за 25-ата българска експедиция до Антарктида.

"За всички беше гордост да развеем знамето на ГЕРБ и знамето на Перник на нашата база в Антарктида редом до националния ни флаг и флаговете на останалите държави, участващи в научните проучвания на остров Ливингстън и да си пожелаем успех на изборите" - това е цитатът от Соколова, която бе депутат именно от Перник.


Епизод от ”Яневагейт”: Пеевски искал среща със синдиците на КТБ

Сайтът ”Биволъ” разпространи пореден запис от разговор между адвокат Момчил Мондешки и бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, от който се разбира, че от нея е искано да организира среща между синдиците на КТБ и Делян.

В записа от т.нар. афера "Яневагейт", който е първият, публикуван от от три месеца насам, двамата споделят, че към тях често са отправяни искания за срещи със синдиците на фалиралата банка, но в един момент те са спрели.

В разговора се споменава и Иван Тодоров, адвокат и собственик на издателство "Сиела", за когото Мондешки казва, че "много често ходи горе". Името на Тодоров е споменавано и в друг запис, когато за него се говори като за близък до Делян Пеевски от ДПС покрай дело на БТК, което е спечелил. Тогава Тодоров отхвърли тези твърдения като заяви, че делото е започнало през 2009 г., "когато нямаше и помен даже от приказки за връзка между г-н Пеевски и БТК" и че е "нелепо и жалко, когато някой дрънка, без да се е поинтересувал как в действителност стоят нещата".

Ето краткия разговор, публикуван в аудиофайл на сайта "Биволъ":

Момчил Мондешки: Теб скоро занимаваха ли те с КТБ? Честно ми кажи?
Владимира Янева: Не, не.
Момчил Мондешки: И на мене никой не ми говори нищо за КТБ. По едно време искаха много среща със синдиците. Мен ми се беше запалила главата покрай тях, въобще
Владимира Янева: Не, единствено Делян последно каза: "Стягай се да водиш синдиците да ги видя!"
Момчил Мондешки: Да. Мен ме молиха преди да го направят т'ва, спряха да ме молят.
Владимира Янева: Тоест мислиш, че какво мислиш?
(Според "Биволъ в този момент влиза съдия Румяна Ченалова - бел.ред.)
Владимира Янева: Е добре, какво мислиш?
Момчил Мондешки: Иван Тодоров много често ходи горе.

2 февруари - Петльовден

Паметник на петела в с. Голица, общ. Долни чифлик.
Според православния календар на 2 февруари се празнува Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка. Сретение от славянски означава „среща“ и на него се чества четиридесетият ден от раждането на Христос и посрещането му от праведния Симеон. Оттук е останал и християнският обичай майката да носи детето на 40-ия ден в църквата.

Според народния календар този ден е посветен на децата и за предпазването им от болести се коли петел. Затова се нарича Петльовден. Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство и е свързан със събирането на най-тежкия данък за нашия народ – кръвния, при което са отнемани от родителите им малки момчета, за да бъдат обучени за еничарския корпус или настанявани на други държавни служби в Османската империя.

Легендата разказва как една смела жена от с. Еркеч, Бургаско, скрила мъжката си рожба и отказала да я даде на турците. Те съответно се заканили, че ако не им предаде момчето, то ще бъде заклано. Тогава майката отвърнала, че сама ще заколи детето си, но не ще им го даде. През нощта тя го извела и го скрила далеч извън селото. В полунощ заклала петел на прага на къщата и напръскала с кръвта му наоколо (в някои населени места на страната, като в село Голица например, и досега на Петльовден колят обречените за ритуала птици в 2-3 часа посред нощ, б. р.).

Когато сутринта турците отново дошли в дома й, решили, че жената е изпълнила обещанието си и оставайки изненадани от тази нейна постъпка, решили повече да не събират момчета за еничари от село Еркеч.
Оттогава до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба и на мъжкото начало на рода български. Коленето на петел обаче историците свързват и с широко разпространената притча за цар Ирод, който заповядва да обезглавят всички мъжки деца, за да умре и Христос. В този случай обаче, за да спаси сина си, майката заклала агне, намазала портата с кръвта му и така заблудила палачите.

Подготовката за Петльовден започва още от есента. Тогава се определя един петел, който ще е за разплод, и друг – който ще стане курбан на Петльовден. Пернатото животно се коли на дръвника от майката на момчето. Жени, които нямат мъжки рожби, също празнуват този ден, за да родят момче. Но не си колят петела, а го носят там, където има момчета, да му теглят ножа. С кръвта се опръсква навсякъде и с нея се бележат челата на невръстните момченца. Главата и краката на закланата птица се хвърлят на покрива на къщата, като се изричат специални заклинания.

На обредната трапеза задължително се слага цял сварен петел или сготвен с булгур на яхния; зелник, който се прави от булгур и сирене, прясна питка, кравайчета и греяно вино, подправено с лютив червен и черен пипер.
В миналото на този ден нашите деди не докосвали нищо остро – нож, брадва, ножица, куки, не плетели и не работели. Вярвало се, че така децата няма да се родят с белези и ще бъдат здрави. Младите момичета не излизали навън, защото се вярвало, че какъвто човек срещнат първи през този ден, с такъв характер ще бъде и бъдещият им съпруг.

По това какъв е денят се гадаело каква ще е годината. Ако времето е хубаво, такова ще е и през следващите 40 дни. Ако на този ден дадеш пари – цяла година ще даваш, ако вземаш – цяла година ще вземаш.

На тази дата: 2 февруари 1709 г. случайно минаващ кораб прибира Робинзон Крузо

1709 г. случайно минаващ кораб прибира от остров Мас-а-Тиера корабокрушенеца Александър Селкирк. Морякът е смятан за първообраз на героя на Даниел Дефо Робинзон Крузо.

Селкирк бил шотландски моряк и опитен щурман, което му помогнало да стане боцман на кораба „Сенк Порт”. По време на едно от плаванията си обаче, Селкирк заявил пред капитана на кораба, че е лудост да продължат пътуването. Историята не посочва какво се случва след този „бунт”, но вероятно Селкрик е бил принуден да напусне. Така през 1704 г. слиза на сушата на необитаемия остров Мас-а-Тиера (част от състава на островите Хуан Фернандес в Тихия океан, на 640 км от крайбрежието на Чили), а корабът отплава в далечината. От кораба той слиза само с дрехи, пушка, инструменти, Библията и тютюн. Отначало Селкирк чете Библията, очаквайки спасение, но скоро му станало ясно, че помощ няма да дойде. Едва през 1709 г. - 4 години и 4 месеца след стъпването му на острова, корабът на капитан Уудс Роджърс, плаващ под английски флаг, хвърлил котва до брега на Мас-а-Тиера и спасил Селкирк от тропическия остров.

През 17 в. островът се е наричал Агуас Буенас. След това до 1966 г. носи името Мас-а-Тиера (Близо до земята), когато е преименуван на остров Робинзон Крузо по името на главния герой в романа на Дефо. Това е най-големият остров от архипелага Хуан Фернандес, който се състои от общо три острова - Робинзон Крузо (Мас-а-Терра), Алехандро Селкирк (Мас-а-Фуера) и Санта Клара.

Археолози от различни страни доказват лагеруването на Агуас Буенас на корабокрушенеца. Откритите дупки от колове в земята предполагат, че при пребиваването си на Агуас Буенас морякът е издигнал край сладководен поток малък бивак, който е бил негов дом. От построените от него колиба, площадка, заслон и наблюдателен пункт е можел да вижда преминаващи край острова кораби. Зад залива, приютил идващия от морето моряк, сред хълмовете се вижда хребет, който е наречен „наблюдателен пункт на Селкирк”. Открити са два морски прибора, навигационен пергел и други инструменти, датиращи от началото на 18 в., за които се смята, че са били притежание на Селкирк.

През 1713 г. Александър Селкирк публикувал разказ за своите приключения. Впоследствие се оформило мнението, че английският писател Даниел Дефо се вдъхновил именно от този разказ, за да напише знаменития си роман „Робинзон Крузо”.

Въпреки че Дефо бил фабрикант, застраховател на кораби, политически представител и автор на статии, той става световно известен именно с романа си „Животът и чудните приключения на мореплавателя Робинзон Крузо”. В действителност Дефо прави много промени в приказката за Селкрик. Той се премества на остров на Карибите, населен с канибали. Докато Селкрик остава на острова само четири години, измисленият персонаж на Крузо прекарва 28 години, два месеца и 19 дни като корабокрушенец, които той педантично отбелязва в дневника си.


Вицове, февруари 2017 г.

Честит 2-ри февруари!

СмЕх/Таралеж/


Хванали се три нежни момчета с диадеми на косите да тропнат хоро за Петльовден.
Последният, който подкарал хорото, казал:
Ибрееее ороооо и подпрял средния момък.
Усетил жезъла отзад, средния подпрял първия и казал:
Е, оро като оро, голям праз и подпрял първия нежен момък.
Първият подскочил напред и рекъл:
Оро като оро, ама да има кой да го води.

***

Художник сюрреалист се събужда сутринта и отваря прозореца, а навън – лято. Слънце грее, цветя цъфтят, птички пеят, насекоми жужат… – Егати кича! – казва художникът с отвращение и затваря прозореца.

***

Не мога да повярвам, че януари свърши. Усещаше се, като безкраен концерт на Веселин Маринов ...

***

Спестявайте в злато, като одъртеете и го хвърлите през терасата да ги пребиете ония долу.

***

Младеж казва на майка си:
- Мамо, довечера ще дойдат три момичета на гости, едната много ми харесва и искам да се оженя за нея. Познай коя?
След като си тръгнали:
- Позна ли коя?
- Ясно, че тази която беше със синята рокля.
- Да! Как позна?
- Ами интуиция: тя още сега ме дразни....

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

сряда, 1 февруари 2017 г.

Съдът отмени решение на ЦИК - навсякъде ще има машинно гласуване

Решението на Централната избирателна комисия, според което машинното гласуване на предсрочните избори на 26 март се провежда само в 500 секции, е в нарушение на закона. Това реши Върховният административен съд след жалба на Петър Славов, Мартин Димитров, Трайчо Трайков и Радан Кънев от "Нова република".

Това означава, че ще се наложи за оставащите по-малко от два месеца ЦИК да организира осигуряването на над 12 400 машини в България, за да може във всички изборни секции в страната гражданите да решат как искат да гласуват - по традиционния начин с хартиена бюлетина или чрез машина.

В мотивите си Върховният административен съд обяснява, че изключенията, при които машинен вот може да има в ограничен брой изборни секции, според Изборния кодекс са били допустими до провеждането на президентския вот през миналия ноември включително. След това текстовете от Изборния кодекс, които дават право на избор на избирателите как да гласуват, са в сила - чл. 206 и чл. 212-214 от ИК. Това значи, че на вота на 26 март осигуряването на възможност за машинно гласуване е задължително.

Магистратите не приемат и доводите на ЦИК, че искат отново да ограничат машинното гласуване в 500 секции поради невъзможност и трудности за организацията му в кратки срокове. Според съда ЦИК няма право по закон в случая да действа "в оперативна самостоятелност" и е длъжна да осигури правото на избирателя да гласува машинно, става ясно от решението.

Досега машинното гласуване беше екпрериментално и това беше позволено от закона. До момента са наемани до 500 машини за гласуване на цена между 1500 и 1700 лв. за устройство. Въпреки ускорените обществени поръчки, допустими заради изборите, не е ясно дали ще се намери фирма, която да осигури хардуер и софтуер за вота на 26 март на над 12 400 апарата. Член на ЦИК каза преди дни пред Клуб Z, че всички в Комисията са знаели, че машинното гласуване е "почти невъзможно".
Говорителят на ЦИК Александър Андреев обаче заяви ден преди да излезе съдебното решение, че ЦИК ще изпълнят разпореждането на съда. И добави, че ако никой не кандидадства за обществената поръчка, това няма да е по вина на ЦИК.
Делото срещу ограничаването на машинния вот от ЦИК бе заведено по жалба на дясното обединение "Нова република", чиито представители - доскорошните депутати Петър Славов и Мартин Димитров - защитиха тезата, че законът ясно е постановил, че машинното гласуване след президентския вот през миналата година трябва да е навсякъде.
По време на съдебното заседание вчера представителите на ЦИК пък възразиха, че в закона никъде това не е изрично посочено. И добавиха, че има много неизяснени детайли - дали ще има машини в чужбина, в далечните секции, в мобилните секции. Те изтъкнаха и съвети от доклад на ОССЕ, според които трябват експертиза и одит на тестовите гласувания, както и 6 месеца за разработване на метода в голям мащаб. Представителите на ЦИК обясниха, че машинното гласуване е скъпо и намекнаха, че едва ли си струва.

Славов и Димитров подчертаха, че машинното гласуване може да реши сериозен проблем - 15% невалидни бюлетини, които имахме на последния вот, защото с машина не може да се гласува невалидно по невнимание. И отбелязаха, че ЦИК е имала достатъчно време и  възможност да реагира и да осигури технически провеждането на избори през 2017 г. Според бившите депутати е недопустимо изборната комисия да тълкува както желае Изборния кодекс.

Фотофакт: Саудитски принц купи места в самолет за 80 сокола

Снимка как птиците се возят в салона, заедно с другите пътници, обиколи новинарските агенции и социалните мрежи. Соколите са вързани за седалките и имат капаци на очите, за да не се плашат.

Според медии от Персийския залив, превозът на соколи не е толкова рядък, защото птицата е символ на Обединените арабски емирства. Соколите имат дори паспорти, с които да пътуват в чужбина.

На тази дата: 1 февруари 1945 г. от радиоапаратите се чува монотонен глас: смърт, смърт, смърт...

На 1 февруари 1945 г. от радиоапаратите се чува монотонен глас, който чете имената и присъдите на Първи и Втори състав на т.нар. Народен съд: смърт, смърт, смърт... Някои припадат. Никога вече няма да видят синовете, съпрузите, бащите, братята си. Отказана им е дори утехата да се сбогуват с тях.


На 1 февруари 1945 г. Първи и Втори върховен състав на Народния съд правят най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици в Третата българска държава. 

На смърт са осъдени 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства от януари 1941 г. до 3 септември 1944 г., начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23-ма души). Смъртни присъди са произнесени и за тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов. Смърт е присъдена и на 9 секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри получават различни срокове затвор.

"По време на Народния съд младежта настоява
за сурово наказание на фашистките престъпници", гласят
заглавията на вестниците.
Оцеляват само един премиер - Константин Муравиев, и неговият кабинет, управлявал страната от 3 септември до 9 септември 1944 г. и свален с деветосептемврийския преврат. Муравиев получава доживотна присъда. Излиза от затвора през 1961 г.

Преди старта на процеса тримата регенти, премиерите и началниците на Генералния щаб са откарани в СССР и там са разпитвани повече от месец. Върнати са на 3 януари 1945 г.

Присъдите на т. нар. Народен съд се произнасят в името на "Симеон Втори, цар на българите", тъй като все още действа Търновската конституция. От друга страна тя обаче не позволява извънредни съдилища, какъвто е Народният съд.

След 10 ноември 1989 г. са публикувани телеграмите на Георги Димитров от Москва, които съдържат разпореждания до ЦК на Комунистическата партия:"Никой не трябва да бъде оправдан" (21 декември 1944 г., на руски език), както и "И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля" (от януари 1945 г.).

Подсъдими от Плевен на път за заседателната зала в града.
Народният съд започва да действа през декември 1944 г. До тогава обаче безследно изчезват десетки хиляди хора. На мемориалната стена пред параклиса до НДК, издигнат през 1992 г. в памет на невинните жертви на комунистическите репресии, са изписани имената на убитите и безследно изчезналите, за които са липсва, каквато и да е информация.

От декември 1944 г. до април 1945 г. са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 10 919 от задържаните са повдигнати обвинения, съдбата на много от останалите е неизвестна. Произнесени са 9155 присъди. Освен 2730-те осъдени на смърт, други 1305 души получават доживотен затвор.

Екзекуцията на политиците е извършена в нощта на 1 срещу 2 февруари до запустяла яма в „Орландовци“, изровена от бомбардировките. На близките не е разрешено да се срещнат с осъдените. Ямата е засипана със сгурия, а по-късно превърната в бунище, за да не ходят близките на поклонение. През 1995 г. на мястото е поставен каменен кръст. На 26 август 1996 г. Върховният съд отменя присъдите на първи състав и реабилитира регентите, народните представители, министрите, издателите и журналистите.

Поклон пред паметта на жертвите на комунистическия режим!