петък, 8 декември 2017 г.

Външно привика турския посланик след поисканото от Ердоган прекрояване на границите

Министерството на външните работи е привикало посланика на Турция в България д-р Хасан Улусой днес - ден, след като турският президент поиска ревизия на Лозанския договор от 1923 г., става ясно от съобщение на Фейсбук страницата на МВнР.

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган поиска договорът, който урежда и въпроса за границите на Турция с Гърция и България, да се ревизира. Това стана на съвместна пресконференция с гръцкия му колега Прокопис Павлопулос, който моментално отговори ясно и категорично срещу искането.

"Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено днес на среща с посланика на Република Турция в МВнР", се казва в съобщението.

От Външно министерство подчертават, че "България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона".

Липсата на реакция от българска страна още вчера провокира лидера на "Да, България" Христо Иванов да отправи публично въпроса за мълчанието на българските власти.

В същото време Обединените патриоти осъдиха изказванията на турския президент.

Според Красимир Каракачанов всяко изявление за промяна на международни договори е повод за притеснение. "Едни подобни неща не трябва да ги пропускаме и да се правим, че не ги виждам", каза военният министър пред журналисти. Според него няма политическа партия в България, която може да се съгласи, че някой може да претендира за промени на границата с отпадане на международни договори, които гарантират суверенитета на която и да е държава.

Пред телевизия Bulgaria ON AIR вицепремиерът Валери Симеонов определи изявлението на Ердоган като провокация.


"Това е провокация от страна на турския държавен глава. Нормално е Гърция да реагира, тъй като именно тя е засегнатата в случая страна. България също ще излезе със своето становище. В подобни ситуации обаче не е хубаво да се бърза, за да може всяко едно решение да бъде добре обмислено", каза Симеонов.