сряда, 6 декември 2017 г.

От ГЕРБ намекнаха за смяна на шефа на бюрото за СРС, заради критики към Цацаров

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов намекна, че настоящият председател на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков няма да получи втори мандат. Това се случи, след като парламентът гласува годишния доклад за работата на бюрото.

В хода на дебатите Рашков критикува работата на прокуратурата и ДАНС, като дори пряко ги обвини в опит за блокиране на работата на бюрото. В същото време Цацаров не отрече, че е поискал на бюрото да бъде отнета възможността да се запознава с материалите, които обосновават искането пред съда за прилагане на СРС.

В края на няколкочасовото заседание депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че е гласувал против доклада, тъй като Рашков е направил опит да го политизира.

Малко преди това същата теза беше лансирана от главния прокурор Сотир Цацаров. Според Кирилов шефът на бюрото е изразил свое мнение, като мнение на целия орган, който обаче е колективен и не било ясно какво е мнението на останалите членове.

"Този случай беше брилянтен пример на политическа злоупотреба", заяви Кирилов и допълни, че до този момент не е имал лични впечатления за Бойко Рашков. След като вече имал такива, той заяви, че "живот и здраве ще доживеем друга процедура" за избор на ръководство на бюрото.

Това предизвика реакция от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова. "Вие разбирате ли какво става, грубо показване на правовата държава", заяви от трибуната тя.
Преди това Бойко Рашков каза, че практиката от случая "Червей", заради който в съда беше изправена бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, продължава да се прилага. Има случаи, в които СРС-та се прилагат значително над законно установения срок от 300 дни. Той посочи "схеми", при които подслушване се прилага от ДАНС, а след като изтече законовия срок, прокуратурата иска разрешение за СРС по същия случай. Така се стигало до прилагане на СРС като се заобикаля законът и подслушвания се прилагали и до 480 дни.
Главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на ДАНС и ДАТО (Държавна агенция „Технически операции“, бел. ред.), които традиционно нямат медийни изяви, се включиха в нападките срещу Бойко Рашков, чието изказване стана повод за оценка на юридически качества.

От парламентарната трибуна той обясни, че първоначално не е имал намерение да се изказва, но след като чул изнасянето на „дълбоко неверни факти“, променил мнението си. Той също застъпи мнението, че изказаното от трибуната имало политическа окраска.

„Пред вас беше нарисувана една апокалиптична картина от нарушения, в която колегите от ДАНС, ДАТО и МВР общо взето мълчат, а бюрото се оказва единствената институция, която познава закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразията“, заяви Цацаров.

Цацаров заяви, че бюрото има правомощия само да наблюдава процедурите по разрешаване и прилагане на СРС и искането му за това то да няма достъп до материалите по делата, за които се иска СРС, не било призив за ограничаване на контрола над подслушванията.


Цацаров отговори и на твърденията на Рашков за това, че от прокуратурата не отговорили на бюрото на многобройни писма за нарушения при прилагането на СРС. „Оказва се, че институциите мълчат. Включително и аз“, каза Цацаров и обясни, че всеки един сигнал, който е стигал до него, се изпращал по компетентност до съответния прокурор, който пък се произнасял с постановление. „Няма сигнал на бюрото, който да не е получел отговор под формата на прокурорско постановление“, каза Цацаров и отправи съвет към Рашков: „Когато има недоволство от прокурорско постановление, то се изразява не до писмо до главния прокурор, а до горната инстанция“.