понеделник, 11 декември 2017 г.

На тази дата: 11 декември 1930 г. Националната банка на САЩ обявява фалит и затваря всичките си клонове, в които имат сметки над 400 000 клиенти

1930 г. Националната банка на САЩ обявява фалит и затваря всичките си клонове, в които имат сметки над 400 000 клиенти. Oфисите са затворени поради отсъствие на парични средства за осъществяване на банковите дейности

За четири дни - от 7 до 11 декември, от банката са изтеглени депозити за около 20 милиона. При проведеното разследване за установяване банкрута на Американската национална банка собствениците са обвинени в некомпетентност.

Американската национална банка е създадена през 1791 г. във Филаделфия. Идеята за създаването й е на Александър Хамилтън - първи секретар на Националния резерв. Открити са нейни клонове в още осем града. Функциите й са свързани с отпечатване на американски банкноти, със създаване на паричен фонд за инвеститори, съхраняване фондовете на правителството и с осъществяване на търговски услуги.

С основаването й възникват и възражения, че банката не е оторизирана от Конституцията за банка с национален статут, тъй като основните банкови дейности се осъществяват от банките в различните щати. Впоследствие по решение на Конгреса на Американската национална банка са декларирани по-широки права в сравнение с щатските и местни банки.


До 1811 г. дейността на банката е оценена като успешна. Първата американска национална банка просъществува до 1812 г. След войната през 1812 г. се създава Втората национална банка на САЩ със същите функции.