четвъртък, 19 октомври 2017 г.

Испания отнема автономията на Каталуния

Испания започва процедурата по отнемане на автономията на Каталуния, след като лидерът на областта ѝ Карлес Пучдемон заплаши да обяви независимост, предаде Би Би Си.

Отнемането на статута започва в събота.

От кабинета на министър-председателя обявиха, че правителството ще се събере, за да задейства чл. 155 от Конституцията, който позволява налагането на централно управление от кабинета над областта.

Днес изтече крайният срок, даден от испанското правителство на Пучдемон, за да изясни дали е обявил независимост на автономната област след референдума, или не.

По време на речта си пред парламента миналата седмица Пучдемон обяви, че Каталуния си е спечелила независимостта, но отложи едностранното обявяване на независимост с няколко седмици, през които да се търси диалог с Мадрид.

Испанското правителство категорично отхвърли идеята за диалог по темата и заплаши да задейства чл. 155, с който да поеме управлението на автономната област.

Минути преди 10 часа, когато изтече поставеният от испанското правителство срок, Карлес Пучдемон разгласи какво е написал в писмо до испанския премиер Мариано Рахой.

"Ако правителството продължи да отказва да води диалог и ако продължи с репресиите, парламентът на Каталуния може да пристъпи, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост", посочва Пучдемон.