събота, 14 октомври 2017 г.

Руски телевизии отказват да рекламират „Матилда“ и връщат парите

Компанията разпространител „Каропрокат“ е платила на руски телевизионни канали за излъчването на реклами за филма „Матилда“, но в последния момент те са се отказали и са върнали парите – без да изтъкват причини.

За отказа от излъчване на реклами за филма, посветен на отношенията между бъдещия император Николай II и балерината Матилда Кшесинска, пред руската редакция на Би Би Си е разказал режисьорът Алексей Учител. Новината е потвърдена и от участник в преговорите по разпространението (помолил за анонимност, тъй като не е упълномощен да коментира търговски отношения).

Учител е отказал да назове конкретно кои канали са отказали да въртят рекламата на филма. Попитан от кореспондента на Би Би Си дали сред отказалите са „Първи канал“, „Русия 1“ и НТВ, режисьорът отвърнал: „Да, те също“. Запознатият със сделката информатор на Би Би Си уточнява, че основният рекламен масив е бил насочен към „Първи канал“ и „Пятница“. Представителите на тв каналите не са отговорили на въпросите на Руската служба на Би Би Си. От „Пятница“ са уточнили, че „каналът не може да коментира или опровергава търговски сделки, доколкото не ги сключва сам“.

Генералният директор на компанията разпространител на филма „Каропрокат“ Ия Лебедева е преадресирала всички въпроси по този повод към генералния директор на компанията „Каропремиер“ Алексей Рязанцев. Той пък отказва всякакви коментари по повод „Матилда“ преди официалната премиера на филма.

Алексей Учител не знае по какви причини е отменена рекламната му кампания.

„На въпросите ни „защо“ не получихме никакви отговори. Оказва се, че някакви сили все пак удържат частична победа. Изглежда, че те са наплашили хората до такава степен, че не могат да покажат рекламата ни, не могат да ни споменават“, казва режисьорът.

Планирано е било телевизиите да излъчват 15-секунден клип. В него, според информатора на Би Би Си, не присъства фрагментът с разголената гръд, показан в официалния трейлър на филма, раздразнил противниците на „Матилда“.

Според Учител, дистрибуторът е платил на телевизионните канали за реклама на филма, но след това те са променили решението си и са върнали вече платената сума. Режисьорът не уточнява колко пари са върнати. Според експерти, цената на показването на 15-секунден видеоклип няколко пъти на ден през седмицата в ефира на популярен канал като „Русия 1“ може да струва около 1 милион рубли.

Премиерата на „Матилда“ в Русия е насрочена за 26 октомври. У нас филмът ще бъде показан в рамките на „Киномания“ на 18 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК. Българската православна църква засега мълчи по въпроса.

Скандалът около „Матилда“ започна в края на 2016 г. Още по време на снимките няколко групи православни активисти се оплакват на  депутатката Наталия Поклонска („Единна Русия“) и тя назначава „експертна проверка“ на още неготовия филм. Експертите стигат до извода, че филмът съдържа сцени, оскърбяващи чувствата на вярващите.



Православните активисти започват подписки и различни улични акции в много градове на Русия с искане „Матилда“ да не получи удостоверение за показ. Против разпространението на филма се изказват и някои депутати от Държавната дума, а също и църковни дейци – митрополит Иларион (Алфеев) и епископ Тихон (Шевкунов).

На 12 октомври за първи път за „Матилда“ говори и главата на Руската православна църква Патриарх Кирил. Без да спомене директно филма, в словото си той повтори критиките около него:

„За честния човек лъжата и лукавството са немислими. Какви трябва да бъдем? Да се стремим да бъдем добросъвестни при работата с фактите. Да избягваме измислиците. Особено измислици, което се явяват не просто фалшификат, но и още могат да наранят огромно количество хора, както се случва с един още неизлязъл на екран, но вече печално известен филм“, заяви патриархът.

Поклонская поиска от генералния прокурор Юрий Чайка да отнеме вече издаденото удостоверение за разпространение. Междувреннно неизвестни активисти хвърлиха запалителни вещества в петербургското киностудио, където се намира офисът на Учител, запалиха и автомобили пред кантората на адвоката на режисьора. В Екатеринбург друг активист влезе в сградата на местно кино с кола, натоварена с бидони с бензин.

Алексей Учител свърза тези нападения с активисти, борещи се срещу показването на „Матилда“ и допусна, че е възможно депутатката Поклонска да стои зад организациите, организирали атаките.

В началото на септември от най-голямото разпространителско обединение в Русия – „Формула кино“ и „Синема стар“ – заявиха, че няма да показват „Матилда“ във всички кина от своята мрежа. Решението било взето заради получените заплахи в някои от обектите им.

Други киновериги и отделни регионални кина съобщиха, че са получавали писма от организацията „Християнска държава – Свята Рус“ със заплахи за разправа с кината, които ще показват или рекламират „Матилда“. Държавните дистрибутори в някои региони на Русия заявиха, че общинските киносалони няма да закупуват и показват „Матилда“.

На всичко това реагира министърът на културата Владимир Медински, който заяви, че е необходимо „твърдо да бъдат спрян натискът над държавата и кинобизнеса от страна на разпасали се „активисти“ и обществено опасни им методи, с които се опитват да налагат своите убеждения“.

В последния момент се появиха и по-добри новини. Днес от киноверигата „Синема парк“  и „Формула кино“ съобщиха, че благодарение на „активната работа на правоохранителните органи и предприетите от тях мерки във връзка със ситуацията около филма“ все пак ще показват  „Матилда“.

В края на септември „Матилда“ беше защитен и от депутати, за които бе организирана специална предварителна прожекция. Според народните представители „във филма няма нищо оскърбително“. По-късно режисьорът Станислав Говорухин каза, че всички, с които е говорил, имат по-добро отношение към Николай II, след като са гледали „Матилда“. Членовете на комисията по култура към Държавната дума определиха филма като „професионално заснет“, а също „ярък“ и „интересен“. Те смятат, че неговият замисъл се вписва органично в контекста на историята на Русия.

„Смятаме, че широкото разпространение на филма ще доведе до допълнителен интерес към тази страница от историята на нашата страна“, резюмират депутатите.

Това е чудесно (за авторите на „Матилда“), но още е много рано да се говори за хепиенд. Нима оттук нататък в Русия всеки спорен филм ще стига до публиката само след одобрение на парламента?