четвъртък, 19 октомври 2017 г.

На тази дата: 19 октомври 1925 г. Гърция и България влизат в състояние на война заради куче

Превързочен пункт до Петрич, в който 
бягащи българи намират закрила.
През 1925 г. Гърция и България влизат в състояние на война, но не заради териториални претенции или заради спор за националната принадлежност на мусаката.

Причината за военният конфликт между двете държави е меко казано странен.

На 19 октомври, при граничен пост на прохода Демир капия в Беласица, гръцки граничар изпуска кучето си и то хуква към България. Изпадналият в паника грък изтичва след четирикракото животно, навлиза в българска територия и след съответното предупреждение е застрелян от българските си колеги. Така между България и Гърция възниква военен конфликт, известен като Петричкия инцидент или Войната за безстопанственото куче.

Петричкият инцидент отразен в американската преса.
На 22 октомври ген. Теодорос Пангалос, дядо на едноименния бивш министър на външните
работи на Гърция, вицепремиер и ръководител на ПАСОК, мобилизира VІ гръцка дивизия, която навлиза на десетина километра в българска територия. Гърците превземат десет български гранични села и тръгват към Петрич, но са отблъснати от пограничната стража и около 4 хил. доброволци от ВМРО.
В резултат на това, на 29 октомври гръцките войски се изтеглят на своя територия. Военният министър Иван Вълков изпраща военни подкрепления към зоната на конфликта, но изрично заповядва да не се оказва сериозна съпротива. Вместо това българското правителство отправя меморандум до Обществото на народите, което спира гръцкото нашествие. То също така заклеймява южната ни съседка като агресор и я наказва да плати обезщетение на България в размер на 30 млн. лева.
Равносметката от Петричкия инцидент е следната – 120 убити гръцка войници, двама стражари и няколко цивилни лица загинали от българска страна, както и множество опожарени и ограбени български села, отвлечен добитък, разпиляна селскостопанска реколта…

Не е ясно какво се случва с гръцкото граничарско куче, но допускаме, че след инцидента то емигрира в Америка, където отваря гръцки ресторант в нюйоркския квартал Куинс, който няколко години по-късно хлопва кепенци в резултат на лош мениджмънт и така косвено допринася за избухването на Голямата депресия…