вторник, 15 август 2017 г.

Видеофакт: Футболните национали като хайдути

Задава се световна квалификация срещу Швеция в София и българският футболен съюз отново реши да заложи на патриотичната тематика, за да привлече повече публика на стадион "Васил Левски" и повдигне духа в националния отбор.

Централата разпространи клип, в който петима национали: Петър Занев, Георги Миланов, Андрей Гълъбинов, Георги Костадинов и Александър Башлиев, гърмят със стари пушкала и размахват саби в гора, облечени като хайдути.

Това се случва месеци, след като бяха представени патриотичните бели и зелени екипи на тима, посветени на 140-годишнината от Априлското въстание. И тогава имаше клип.

На официалния сайт на БФС се казва следното:

"Герои в новия клип от кампанията #заеднавединритъм са хайдутите - символ на патриотизма, непримиримостта и борбения дух на българина. Пременени в автентични хайдушки униформи футболните национали напомниха за смелите ни предшественици.

С цел да призоват българските фенове за подкрепа в предстоящия мач срещу Швеция, футболистите от националния отбор Петър Занев, Георги Миланов, Андрей Гълъбинов, Георги Костадинов и Александър Башлиев облякоха автентични хайдушки униформи и се научиха да боравят с 200-годишни оръжия.

Сюжетът на видеото се фокусира върху момента на подготовка за битка на чета хайдути, тяхната решителност, кураж и задружност около лагерния огън. Под звуците на една от най-въздействащите български народни песни, футболистите – хайдути, се отправят към поредното предизвикателство.

За двубоя България - Швеция, специално за феновете с деца ще бъде изградена семейна трибуна.

За българските национали снимките бяха вълнуващо преживяване, по време на което те изцяло се потопиха в атмосферата на хайдушки лагер, припомниха си славни моменти от нашето минало, мелодии на емблематични народни песни и научиха любопитни истории за хайдутите от консултантите от сдружение „Хайдути“, на което БФС изказва специални благодарности за сътрудничеството."
А мачът срещу Швеция, традиционно неудобен съперник за националите ни, е на 31 август от 21:45 часа. Остава да видим дали шведите ще се надъхват за двубоя предрешени като викинги.

ВИДЕО