неделя, 13 август 2017 г.

Откриха най-големия вулканичен регион в света

Учени са открили най-големия вулканичен регион на Земята – два километра под солидното ледено покривало на западната част на Антактида. Проектът, дело на изследователи от Единбургския университет, е идентифицирал близо 100 вулкана. Най-големият от тях е висок колкото швейцарския Айгер, близо 4 хиляди метра, предава „Гардиън“.

Геолози коментират, че този огромен регион ще направи досегашния рекордьор, вулканичния хребет в Източна Африка, да изглежда като джудже.

Дейността на подобен вулканичен масив може да има тревожни последствия, предупреждават учените. По думите на един от авторите на изследването, Робърт Бингам, ако някой от тези вулкани изригне, това допълнително би могло да дестабилизира ледовете в Западна Антарктида.

„Всичко, което причинява топене на ледовете – което със сигурност би направило едно изригване – би ускорило притока на лед към морето. Големият въпрос е колко активни са тези вулкани? Това е нещо, което трябва да установим колкото се може по-скоро.“

Новооткритите 91 вулкана са с височина от 100 до 3850 метра. Всички те са покрити с лед, който в някои случаи достига дебелина до 4 километра. До момента в западната част на Антарктида бяха известни 47 вулкана.

Откритието е важно, защото вулканичната активност на мястото  би могла да има ключово значение за останалата част от планетата. Едно изригване би могло да разколебае сериозно ледената покривка на континента, и без друго вече силно засегнат от глобалното затопляне. Откъсването и топенето на нови айсберги може да доведе до рязко покачване на морското равнище.

Изследователите отбелязват една притеснителна тенденция. Най-много вулканична дейност се наблюдава, когато наскоро е била изгубена ледената покривка на даден вулкан – след края на последната ледникова епоха. Според тази теория, без лед отгоре им, има намаляване на налягането и повишаване на активността на вулкана.

Именно това може да се случи и в Западна Антарктида, където значителното затопляне от климатичните промени вече уврежда ледниците. Ако те намалеят твърде много, това може да доведе до вулканични изригвания, а оттам и до още повече дестабилизация и впоследствие директен резултат върху нивото на Световния океан.

„Това е нещо, което трябва да следим отблизо“, коментира Бингам.