събота, 10 юни 2017 г.

Особената чест да бъдеш блокиран от Тръмп в Twitter

Шега за сладолед. Предложение да прекарва повече време с най-малкия си син. Анимиран GIF с папа Франциск, който гледа скептично.

Това са само част от причините, които карат Доналд Тръмп да блокира хора в Twitter.


вече има специална група на тези, които са #BlockedByTrump (#БлокираниОтТръмп). Появихя се и заплахи за съдебни дела, които да определят дали не е противоречащо на конституцията и най-вече на първата поправка, президентът на САЩ да възпрепятства комуникацията с определени избиратели в предпочитаната от него комуникационна платформа.

За мнозина специалното блокиране в Twitter от лидера на свободния свят е толкова странно, че когато се случи, те изпитват усещане за благоговение, примесено с негодувание и неверие. За други то се е превърнало в чест, като току-що блокираните потребители биват приветствани в "клуба" от по-рано блокираните.

"НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ, ТОЙ НАИСТИНА ГО НАПРАВИ!" написа в Twitter на 31 май Джулс Суздалцев, журналист на свободна практика от Сан Франциско, като придружи думите си със скрийншотове на внезапно станалия недостъпен за него личен акаунт на Тръмп. "Предложих на Тръмп да прекарва повече време със сина си И ТОЙ МЕ БЛОКИРА!"

Суздалцев се е оказал неподготвен, когато Тръмп го блокира след поредицата от (по негови думи) относително безобидни туитове. През повечето време критик на президента, Суздалцев твърди, че всъщност е започнал, като е подкрепил мнението на Тръмп, че "Кати Грифин би трябвало да се срамува от себе си" и се е съгласил, че "шегата й беше безвкусна и глупава."

После обаче той продължава с непоискани съвети към Тръмп да прекарва повече време с най-малкия си син Барън.
И просто ей така, изведнъж, Twitter акаунтът на Тръмп е станал недостъпен за Суздалцев.

"Изпитах радост," коментира той пред Washington Post. "Може би в началото имаше известна горчивина, но когато осъзнах, че все още мога да му отговарям, ликувах."

Суздалцев не се е стремил специално да бъде блокиран от президента, но не се е и сдържал особено. Той е споменавал акаунта на Trump редовно от встъпването му в длъжност, често с "прекалени, агресивни" послания, които са оспорвали какво ли не - от интелигентността на Тръмп, до външния му вид. Често Суздалцев просто не е могъл да се сдържа.

"Преди всичко, невероятно лесно е да му отговориш," казва Суздалцев. "Понякога той говори неща, които очебийно са неистини. Сякаш има нещо като мания да докажеш, че ‘Не можеш да заблудиш никого. Не ме интересува дали си президент, но това е най-тъпото нещо, което съм чувал от който и да е'."

Към момента на блокирането му, Суздалцев вече е един от шумна група утвърдени Twitter потребители, които се забавляват с това да се състезават кой пръв ще коментира в момента, в който Trump туитне.

Трудно е да се каже със сигурност колко хора е блокирал Тръмп, защото списъкът с блокирани акаунти на потребителите не е публичен (може да се разчита само на скрийншоти от тези, които казват, че са били блокирани от Тръмп.)

В края на май се разчу, че Тръмп е блокирал Бес Калб, комик и сценарист, след като тя  пише в Twitter до @realDonaldTrump, че пътуването му до Близкия Изток е било "излагация."
"Казах си, че това е доста объркващо и притеснително, защото никога не съм очаквал, че може да се случи и винаги донякъде съм се боял от това," казва Суздалцев за блокирането на Калб. "Но все пак си мислех, че няма да променя това, което пиша на Тръмп, защото това е дефиницията на ефекта на сплашване."

Роб Шерба, технологичен мениджър в Ню Йорк, който рядко пише в Twitter за политика преди Тръмп, също е въвлечен в Twitter тръпката.

"Просто си мислиш, защо да се засяга човек от това?" коментира Шерба. "Изглежда донякъде глупаво."

Подобно на Суздалцев, Шерба има навика да се опитва да измисля бързи, хумористични отговори на туитовете на Тръмп. Той настройва нотификации да го известяват, когато Тръмп пише в Twitter. И подобно на други, неговите отговори към президента обикновено са получавали стотици, ако не и хиляди харесвания и ретуитове.
"Обикновено туитовете му са доста груби," казва Шерба за Тръмп. "Никога реално не съм тутивал заплахи, нито съм прибягвал към оскърбления. Опитвах се да използвам чувството си за хумор."

Но дори и това не е достатъчно, за да спре Тръмп да натисне бутона за блокиране. В нощта на 1 юни, в същия ден, когато Тръмп оповести, че САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата, Шерба разкритикува решението му - под формата на леко безвкусна шега.
Скоро след това, когато отваря профила на Тръмп, осъзнава, че е блокиран.

"Избухнах в смях, когато той ме блокира," коментира Шерба. "Сериозно, да ме блокира за нещо такова?"

Шерба казва, че не знае дали самият Тръмп се занимава с блокирането, или това се прави от някой от неговия екип. Така или иначе, по негови думи блокирането е непродуктивно. Най-малкото защото все още има начини, чрез външни приложения, да се четат туитовете и да се отговаря на съобщенията на Twitter акаунт, който ви е блокирал.

"Когато сте блокирани, това показва, че някой наистина чете тези съобщения, и някой се е издразнил," коментира Шерба. "И за един политик... Да реагира по такъв начин не изглежда в негов интерес."

Други "последни туитове до Тръмп", които се твърди, че са предизвикали блокиране от президента, варират от критики към рейтингите на Тръмп до призиви към импийчмънт.
"Отправяла ли съм заплахи за живота му? Използвала ли съм оскърбителен език, заплашвала ли съм семейството му?" пише Холи О'Райли (@AynRandPaulRyan) в гост-рубрика в Washington Post за довелия до блокирането й туит. Естествено, в него няма нито едно от тези прегрешения.

"Просто му казах, че папата го е изгледал по странен и забавен начин," казва О'Райли.

В началото тя не успява да реагира другояче, освен "да се смея на абсурдността на всичко това" - но скоро смехът й е отстъпва място на гняв, пише тя:

"Едно е, ако президентът ме блокира; аз съм просто човек и със сигурост мога да употребя другояче тези пет минути от деня ми. Но когато той систематично започва да блокира десетки хора, които просто не са съгласни с него, тогава започвам да се опасявам, че говорим за нещо повече от просто блокиране на един човек от друг. Това е политик на избираем пост, който се опитва да заглуши мнението на цяла група от несъгласни представители на населението. Така постъпват диктатори и фашисти. Това не е начинът, по който постъпваме тук, в Америка".

Оттогава О'Райли се присединява към група, която твърди, че блокирането от Тръмп нарушава правата по Първата поправка на конституцията, гарантираща свобода на словото. Тръмп не е единственият избираем политик, който блокира част от избирателите си в Twitter, разкрива разследване на ProPublica.

За мнозина други блокирането от Тръмп е недотам сериозен проблем, а по-скоро нещо, с което се парадира в Twitter и за което се напомня със скрийншотове.

"Донякъде се приема за чест, когато той ви блокира," коментира Шерба.