понеделник, 5 юни 2017 г.

The Guardian: Руската федерация активно подклажда раздор в Македония от 2008 г. насам, сочат разузнавателни документи

Руски шпиони и дипломати са замесени от почти десетилетие в операция, насочена към разпространяване на пропаганда и провокация на раздор в Македония, пише The Guardian, цитиран от Фокус. Британският вестник се позовава на изтичане на класифицирани документи от разузнавателната агенция в Скопие.

Документите предполагат, че властите в Москва са се стремяли да засилят влиянието си във всички страни от бивша Югославия. Целта на Кремъл е да ги спре да се присъединят към НАТО и да ги отдалечи от западното влияние, сочат докладите.

Според информацията сръбското разузнаване също полага усилия в подкрепа на проруски и антизападни националисти в Македония
Колекцията от секретни доклади идва от македонското контраразузнаване.

Документите дават най-ясната досега представа за продължаващите действия на Русия да увеличи влиянието си в страните от бивша Югославия и да задържи региона далеч от Запада. През април парламентът в Черна гора ратифицира присъединяването към НАТО. Македония и Босна и Херцеговина също искат да се присъединят, а дори и Сърбия има задълбочени отношения с Алианса, въпреки че много сърби имат лоши спомени от НАТО след бомбардировките от 1999 г., припомня OCCRP.

В последните девет години Македония е била подложена на „продължаваща мощна подривна пропаганда и разузнавателни дейности, реализирани от посолството на Руската федерация”, твърди справка от Владимир Атанасовски, директор на Македонската служба за сигурност и контраразузнаване. Началото на действията на Русия съвпада с момента, когато Македония се препъна по пътя си към НАТО – през 2008 г. Гърция наложи вето заради спора за името на страната.

В документа пише: „Като използва активи и методи от т.нар. „мека сила”, като част от стратегията на Русия на Балканите, целта е да бъде изолирана страната (Македония) от влиянието на Запада”.

„Още повече, руската външна политика е в тясна връзка с енергийна стратегия, чиято цел е контролът върху стратегически енергийни ресурси чрез партньорство в балканските страни”.

Според документа, целта на Русия е да постави Македония „в състояние на изключителна зависимост от политиката на Русия”.

Действията на руското разузнаване са били дирижирани от посолството в Скопие от трима агенти от Службата за външно разузнаване, които са били наблюдавани от център в Белград, както и от четирима агенти от военното Главно разузнавателно управление (ГРУ), координирани от София, пише още в документите. Също били замесени представители на държавната информационна агенция ТАСС и на „Россотрудничество”, руската правителствена агенция за помощ.