понеделник, 19 юни 2017 г.

Сидеров предлага за съдийска колегия прокурора, отказал проверка на Пеевски

"Йордан Андреев Стоев е адвокат с 21-годишна практика. Има капацитета и е подготвен да предложи решения, свързани с проблемите на съдебната власт."

Това пише в мотивите си народният представител Волен Сидеров, който днес предложи зам.апелативния прокурор на София Йордан Стоев за... член на съдийската колегия на бъдещия Висш съдебен съвет.

Че Стоев е зам.апелативен обвинител и че дори е бил и.д. шеф на второинстанционната прокуратура, личи и от официалната му биография, публикувана по-долу в предложението. Истината е, че е бил адвокат едва за две години и няколко месеца между 2001 и 2004 г.

По-интересно е кой е предложеният прокурор?

През март 2015 г. и Софийската апелативна прокуратура отказва да разследва депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа".

Това веднъж вече е направила прокурор Боряна Бецова от СГП (за която бившият френски посланик Дьо Кабан се питаше "каква ябълка е", б.р.).

"Съдебни репортажи" тогава цитира постановлението на зам. апелативния прокурор Стоев, според когото жалбата на организацията срещу отказа на обвинителя от градската прокуратура Боряна Бецова да разследва Пеевски е неоснователна. Стоев е бивш следовател в Столичната следствена служба (от 1994 г. до 2006 година), където, когато не е депутат, на работа се води и Пеевски.

Стоев заключва, че проверката, извършена от Бецова, е пълна, всеобхватна, като е изяснила фактическата обстановка и е интерпретирала "правдиво" всички факти, докато в жалбата на един от активистите на "Протестна мрежа" Николай Стайков аргументите са изложени "хаотично и неподредено". За заключенията му е бил необходим месец и половина.