събота, 10 юни 2017 г.

Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ

Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ. Това показаха резултатите от втория тур на избора по време на Националното събрание на партията в София. От 382 бюлетини ген. Атанасов получи 194, а конкурентът му Светослав Малинов - 185. Невалидните бюлетини са 3.

На първия тур Атанасов също водеше с малко. От раздадени 403 интегрални бюлетини за гласуване, той спечели 191 гласа. Със съвсем малка разлика след него бе Малинов със 177 гласа.

Ралица Кирилова бе трета в надпреварата с 28 бюлетини в нейна полза, а Борис Точев е последен с 5 гласа. Две от бюлетините са недействителни.
По-рано по време на заседанието делегатите решиха гласуването за ново ръководство да е ан блок, а не поименно.

Атанасов предложи в новия си екип бившия председател Радан Кънев, който по-рано сам каза, че е получил такива покани и от Атанасов, и от Малинов, но не бе взел кателогично решение дали ще приеме, а очакваше избора.. Сред останалите предложения за ръководството са Стоян Михалев, Цецка Бачкова, Грети Стоянова, Стоил Яков, Людмила Илиева, Димитър Сяров, Дорет Димитрова, Зарко Маринов, Катя Панева, Димитър Божилов.

Веднага след първят тур на тайното гласуване Ралица Кирилова призова делегатите, които са я подкрепили, да гласуват по съвест по време на двубоя. Босир Точев още по време на речта си по-рано на деня заяви, че ако не събере подкрепа, призовава симпатизиращите му да подкрепят ген. Атанасов.

По-рано по време на представянията на всяка една от номинациите Атанас Атанасов заложи на посланието, че съпартийците му го познават достатъчно добре, че е независим човек, че винаги е бил част от общността, ще остане част от нея, какъвто и да е изходът от гласуването. Той заложи на политически послания за линията на партията, а не толкова на вътрешнопартийните задачи, които има за отмянане.

"Аз се кандидатирам, защото искам да участвам в създаването на истинската политическа алтернатива за управлението на страната. Не харесвам начина, по който се упражнява властта. Третото правителство на Бойко Борисов по нищо не се различава от първите две. Не успяхме да бъдем намордник на управлението на Бойко Борисов, но това, че не сме успели, не значи, че не сме били прави."
Той припомни, че Борисов два пъти е канил първо БСП на разговори за общи действия, а и откакто е на власт "никога не се е противопоставил на руските имперски интереси България на принципа винаги с Меркел, никога срещу Путин."

Малинов пък заяви в представянето си, че не се кандидатира не за председател на ДСБ, а за лидер на партията. По думите му в следващите две години работата на председателя би трябвало да е 95% вътре в партията, а не извън нея. По думите му лидерът има две задачи - работа в партията и "успешни коалиционни преговори". Не каза с кого, но заяви, че "лявата алтернатива на ГЕРБ е готова, но дясната не е".