сряда, 14 юни 2017 г.

Има жертви на пожара в Лондон

Огромен пожар обхвана жилищна кула в западните части на Лондон, предаде Би Би Си. Високата 24 етажа сграда в район Кенсингтън е пламнала около 1 ч. след полунощ английско време.

От пожарната бригада в британската столица съобщиха официално, че има загинали хора, но броят им тепърва ще се уточнява. През нощта поне 30 души, успели да се евакуират, са потърсили и са получили болнична помощ.

Повече от 200 пожарникари продължават да се борят с огнената стихия.

24-етажната сграда гори като факла и има опасност да рухне. Затова и голям периметър около нея е евакуиран още през нощта, пътните артерии в района са напълно блокирани.
Към момента версията за пожара е за битов инцидент - вероятно проблем с газовата инсталация на жилищната сграда. Според първоначални сведения от очевидци в британските медии пожарът е лумнал от апартамент на втория етаж. Пламъците са се разпространили светкавично нагоре до върха. Свидетели, успели да избягат, твърдят, че противопожарната аларма не е сработила, за да разберат хората за опасността. В британските медии има ужасяващи свидетелства за нощта, разказани от очевидци.

Посланикът ни в британската столица Константин Димитров съобщи пред Нова тв, че към момента няма данни дали в сградата има българи и това е първата задача на представителството ни - да установи има ли пострадали наши граждани.
И в момента продължава евакуацията на хората, които живеят в сградата. Изпратени са допълнително 40 пожарни коли.

Свидетели разказват, на 200 метра всичко е покрито с гъста пепел.
В сградата, чието название е "Гренфел тауър", живеят няколкостотин души. Там има 130 апартамента.

Тя е общинска собственост. Голяма часто т нея е от пластмаса и дърво.

Жители, попаднали в огнен капан на горните етажи, крещят отчаяно за помощ, разказват очевидци.

"През целия ми 29-годишен стаж никога не съм виждал нещо подобно", сподели пред Ройтерс комисар Дани Котън от лондонската противопожарна служба.

Над 50 души са откарани в болница.

"Докато гледах през шпионката, виждах дим навсякъде, а съседите са още там. Беше ад", разказва пред Би Би Си евакуираният жител на "Гренфел тауър" Майкъл Парамасиван.
Обитатели твърдят, че преди година блокът е бил ремонтиран и отвътре, и отвън.

"Те измазаха отвън и поставиха изолационен материал вътре. Той обаче е подобен на гъба за баня и много лесно се троши нв ръцете. Беше направено просто за да се измаже и да заприлича на съседния блок", разказва Аш Ша, чиято леля е била евакуирана от горящата сграда.