сряда, 14 юни 2017 г.

ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти" махат табелите "камера"

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат премахване на знаците, уведомяващи водачите за наличие на мобилни и стационарни камери, които заснемат шофьори нарушители. Новите текстове бяха приети единодушно от две парламентарни комисии.

В текстовете е записано още временно спиране на автомобил от движение и сваляне на регистрационните номера, ако собственикът му го е дал на човек без книжка.

165 депутати от ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти" подкрепиха промените. Гласове "против" нямаше, а 26 депутати от ДПС и "Воля" се въздържаха.

Според вносителите от ГЕРБ, когато водачите са уведомявани предварително за камерите - те намаляват скоростта само в зоната на знака и след това продължават движението си с превишена скорост. Посочва се, че по този начин се губи възпитателният ефект върху всички шофьори и се развива чувство за безнаказаност. Според статистиките на МВР в последните години основната причина за тежки катастрофи е именно превишената скорост.