четвъртък, 8 юни 2017 г.

Благой Рагин се извини и подава оставка

„Морално е Благой Рагин да се извини и оттегли“. Това заяви след правителственото заседание министърът на туризма Николина Ангелков във връзка със скандалните изявления на шефа на Българската хотелско-ресторантьорската асоциация (БХРА).

Минути след това той каза, че приема да си подаде оставката от браншовата организация и поема отговорността за думите си, но е "без вина виновен".

Вчера в ефир Рагин се изцепи, че страната ни трябва да си замълчи за бруталните изстъпления на шведския турист Ралф Сундберг, който ритна в главата камериерка в "Слънчев бряг", защото иначе сме щели да загубим летовници от скандинавския пазар, които били много "чувствителни".

"С удоволствие си давам оставката, от години моля колегите някой да ме замени, но те - не, та не. Сега моля за извинение и напускам", допълни Рагин.
Пред Несебърския районен съд, където бе откаран, шведът Ралф Сундберг заяви лаконично:

„Бях пиян, не помня нищо.“
Реакцията на шведските медии, естествено, е на другия полюс – след получаването на сигнали от българските си колеги, те призоваха за получаване на максимално наказание на сънародника си.

Въпреки това обаче родните власти продължават да наричат вандалския акт "инцидент":

"Във връзка с бруталния инцидент, при който шведски турист удря нищо не подозираща камериерка, която по никакъв начин не го е предизвикала и за реакциите на определени хотелиери, Министерство на туризма се разграничава от изказванията им и осъжда това поведение", отбеляза Ангелкова.
"Личното ми мнение е, че такова поведение, особено на председателя на БХРА Благой Рагин е неприемливо, независимо, че това са неправителствени организации, които министерството не контролира и не се бърка в тяхната работа", коментира Ангелкова.
На въпрос притеснява ли се, че България ще разсърди шведите и те повече няма да дойдат на нашето море, министърката на туризма заяви:

"Не се притесняваме, че ще разсърдим никого. Всеки един гражданин, независимо от коя държава е и коя страна посещава, е длъжен да спазва законодателството й. Браншовите организации са длъжни да защитават интереса на работещите в този сектор“.