понеделник, 5 юни 2017 г.

Борисов: Решени сме да приемем еврото

„Еврозоната е задължителна. Когато сме влизали в ЕС ясно е записано, че трябва да приемем еврото". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусия за бъдещето на Европа.

По думите на Борисов българската нация и политически елит трябва да си поставят за цел влизане в чакалнята (валутния механизъм ERM 2), a впоследствие и в еврозоната.

Според премиера влизането в Шенген не е само българска отговорност, но членството в еврозоната зависи изцяло от България.

„Като нация трябва да си изпълняваме критериите и да не даваме никакви основания да ни кажат какво не сме свършили", припомни той.

Борисов говори за геополитическите предизвикателства пред България и Европа. Той призова за създаването на обща европейска отбрана, която да отговори на проблемите със сигурността на континента.

„Започнахме да се надпреварваме колко пари повече ще влагаме в оръжия. Защо просто не си направим обща европейска отбрана? Нека да направим проверка колко танка, гаубици и др. оръжия имаме и да се защитим като цяло", предложи Борисов.

Българският премиер отново постави на дневен ред темата за интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

„Да видим какво представляват Балканите - едни страни са членове на общността, други - не. В момента имаме съседи с много проблеми. Не можем да искаме да променим Европа, ако не присъединим тези страни към ЕС", обясни той.

По думите му държавите са готови за членство в Обединена Европа, но елитите им не са и са нужни сериозни реформи. „Трябва да има перспектива за тези държави, самите те трябва имат инструменти за това, дадени от общността", изтъкна премиерът.

Ако присъединяването на тези държави към ЕС се забави, Борисов предложи да се дадат европейски паспорти на техните граждани. Това би дало перспектива на живеещите на Западните Балкани.

Не беше пропусната и ситуацията в черноморския басейн. „Имаме Дунавска стратегия, но Черноморска стратегия нямаме. Черно море е наречено „локвата на Русия", защо така?", попита премиерът.

Борисов е убеден, че Черно море дава огромни възможности за региона и темата трябва да бъде приоритет по време на българското председателство на ЕС.