вторник, 20 юни 2017 г.

Борисов ще чества Илинден в Македония

Нашият пръв съсед има огромно желание да помогне на Македония за интеграцията й в НАТО и ЕС. Разговаряхме за помощта и подкрепата, която България може да даде на нашата страна в процеса на интеграцията. Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев след срещата си с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

 Разговаряхме, приближихме мненията ни към подписване на договора за добросъседство, остава още много малко и заедно ще честваме Илинден в Македония на 2 август. Разбрахме се тогава да завършим подписването на договора за двустранно сътрудничество между нашите две страни. Премиерът Борисов ще посети Македония и ще се поклони пред паметника на нашата обща история, добави Заев. Първият път ще е днес, когато ние ще се поклоним пред паметника на цар Самуил в София.

Договорихме и други сътрудничества. Договорихме с кметовете на София и Скопие да дадем име на една улица на нашите президенти, които не са живи – в Скопие - на президента Желю Желев, а в София на Борис Трайковски. Това ще е израз на уважение, израз на голямото ни приятелство, подчерта премиерът на Македония. България е на върха на използването на еврофондовете, поискахме да ни помогне със своя опит в тази сфера. Опитът, който има България, ще бъде много ценен за нашите перспективи, за солидарността в европейското семейство.

Имаме желание да открием преговори с ЕС, също така желание да станем член на НАТО. Приятелска България ще ни е от голяма помощ. Вярвам, че нашите граждани ще бъдат много щастливи. Това посещение за нас представлява исторически момент, то потвърди голямото приятелство, желанието на приятелска България да помогне на Република Македония, каза още Заев.