неделя, 18 юни 2017 г.

Протестният поход на опозицията в Турция

Протестният поход, воден от лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу, се разраства, съобщи БТА.

Проявата бе предприета в знак на протест срещу наложената присъда от 25 години затвор на депутата Енис Бербероглу и в негова защита.

След Анкара и Истанбул, ръководството и хиляди привърженици на НРП в Измир се присъединиха към протестната проява.

Измир е третият по големина град на Турция, който се счита за "крепост на основната опозиционна партия".

Проявата се провежда под наслова "Правосъдие", участниците носят плакати с надписи "Искаме справедливо правосъдие".

Ръководителят на областната организация на НРП Асуман Али Гювен заяви:

"Депутатът Енис Бербероглу бе осъден несправедливо. Ще продължим нашия протестен поход, докато постигнем справедливо правосъдие".

Енис Бербероглу е журналист, който бе избран за народен представител от НРП. Той бе осъден заради това, че е предал секретна правителствена информация на опозиционния вестник "Джумхуриет" във връзка с материал, в който Анкара се обвинява в изпращане на оръжия в Сирия.
Това е и първият случай, в който депутат от НРП - основната секуларистка опозиционна партия, основана от Мустафа Кемал Ататюрк, е задържан от властите.

Опозицията счита, че задържането на депутата е в рамките на чистката, предприета от властите след неуспешния опит за преврат в страната от лятото на миналата година срещу опозиционни на управляващата Партия на справедлиовстта и развитието /ПСР/ и президента Реджеп Тайип Ердоган лица.

В същото време обаче именно опозиционната НРП подкрепи през миналата година проекта на управляващата ПСР за снимане на депутатския имунитет на прокюрските депутати, ход, от който пострада и Енис Бербероглу.

"Подкрепата на НРП, респективно на Кълъчдароглу, който не защити имунитета на кюрдските депутати и с това се разчисти пътят за тяхното осъждане, се обърна и срещу депутатите от неговата партия", критикува журналист от вестник "Хюрриет".

Междувременно Конфедерацията на революционните работници в Турция "Диск" също се присъедини към протестния поход на турската опозиция.

В писмено изявление от Конфедерацията, подписано от нейния председател Кани Беко, се посочва, че "подкрепят инициативата на НРП в цялата страна, защото правосъдие, което е предадено в ръцете на един човек, заплашва свободите на всички граждани".

В огласеното съобщение се призовават властите да освободят задържаните депутати, общински ръководители, политици, журналисти, научни работници, да спрат забраните на радиа и телевизии, вестници.

В същото време турският премиер Бинали Йълдъръм и министърът на правосъдието Бекир Боздаг разкритикуваха протестната инициатива на НРП.