петък, 16 юни 2017 г.

Сърбия ще има за първи път жена - гей за премиер

Сръбският президент Александър Вучич номинира Ана Бърнабич за премиер - първата жена и при това открито хомосексуална, която ще заеме поста в консервативната балканска страна, съобщиха световните агенции.

Бърнабич, която е независима, стана първият открито хомосексуален министър в историята на Сърбия миналата година. Тогава тази новина влезе в световните новини заради доста проблемното спазване на правата на ЛГБТ общността в страната, пише "Индипендънт".
Президентът Вучич обяви, че Ана Бърнабич е официалната му номинация за премиер. Правителството ѝ трябва да получи формално одобрение от парламента в Белград другата седмица.

Вучич определи избора си като "трудно решение в интерес на Сърбия и гражданите ѝ". В момента Ана Бърнабич е министър на публичната администрация и местното управление.

Нейното назначение в правителството миналата година беше приветствано от правозащитните групи като историческо за страната.

Новата 41-годишна премиерка е била "бизнесдама на година" и е получила образованието си в САЩ и във Великобритания. Говори и английски, и руски.

Александър Вучич, бивш краен националист, обеща да подобри гей правата като част от усилията държавата да се приближи към членство в ЕС.