петък, 9 юни 2017 г.

Съветник на президента се маскирал като Хитлер

Съветникът на президента Румен Радев и бивш службен МВР министър Пламен Узунов също се оказа почитател на нацистки превъплъщения. Предаването "Господари на ефира" показа снимки на Узунов с типичните хитлеристки мустачки и ръка, вдигната за поздрав "Хайл Хитлер". Той е маскиран като Хитлер с униформа на българските Военновъздушни сили.

Изображенията са били изпратени на редакционната поща на тв предаването, обясниха оттам. На една от тях нацисткият поздрав е заменен от знака за хеви метъл.

Според обяснение на Узунов пред "24 часа "снимките са от семейно тържество от посрещането на новата 2004 година". Били правени на маскараден купон във вила край Пловдив, на който всички в компанията били облечени по различен начин. След томбола му се паднало да облече тази униформа. "Мустаците, а и всичко друго е изкуствено", добавя той. Снимките са правени по времето, когато Узунов е редови служител към Криминалната полиция към РДВР-Пловдив.
Преди седмици се разгоряха два скандала с използването на нацистка символика от висши държавни служители. Заради снимки в музея "Гревен" в Париж до восъчни фигури на хитлеристи прясно назначеният зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев трябваше да подаде оставка под обществения натиск. Вицепремиерът Валери Симеонов реши да го брани с аргумента, че "може и той на младини да си е правел майтапчийски снимки в Бухенвалд".
Той многократно заяви, че отхвърля нацизма и че снимките му, публикувани във фейсбук, са били опит за артистична шега.
Случаят с Тенев припомни и изображения на Иво Антонов, сниман в скандална поза във Военноисторическия музей пред германски танк "Майбах" преди три години. Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на шефа на социалната дирекция в Министерството на отбраната. Антонов се разболя, Красимир Каракачанов го защити и все още не го е уволнил.
По време на скандалите с двамата кадри на "Обединените патриоти" президентът Румен Радев се изказа остро срещу  подобен тип заигравки с нацистки символи.
"На 9 май поздравих целия български народ за победата над нацизма. Болшинството от политиците не го сториха, а сега всички казват, че има проблем. Според мен историческата ревизия от последните години позволява пълзяща индулгенция на нацизма. Това е проблемът. Точно заради тази индулгенция днес виждаме и такива скандали", заяви тогава Радев.

Той подчерта тогава, че не приема подхода на властта с уклончивите коментари, "при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Не там е въпросът, а дали ние осъждаме тези явления, или не".

Радев все още не е коментирал случая с Пламен Узунов.

ВИДЕО