вторник, 6 юни 2017 г.

На тази дата: 6 юни 1944г. започва Десантът в Нормандия

/Таралеж/ 

На 6 юни 1944 година започва Десантът в Нормандия. Той е част от Втората световна война.

Десантът, известен като Денят „Д” или операция „Нептун”, е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх. В нея участват към 7 000 кораба и десантни съдове и близо 11 000 самолета. Съюзниците дебаркират по бреговете на Нормандия, преодоляват Атлантическия вал и навлизат във вътрешността на строната.

Десантът е резултат от дълга подготовка и операции по дезинформация на противника. Най-голямата морска десантна операция по време на Втората световна война е успешна, благодарение на голямото превъзходство по море и въздух. Успехът ѝ спомага за откриването на втори фронт. В този ден американските войски губят 6603 бойци, в това число 1465 убити, англичаните и канадците - около 4000 човека убити, ранени и безследно изчезнали.
Ветеран от десанта в Нормандия почете годишнината със скок от 1500 метра височина
На моята възраст животът започва да става малко скучен. Така че, трябва да грабнеш всяка възможност за вълнение. Това заяви пред медиите 89-годишният ветеран от десанта в Нормандия Джок Хътън, след като скочи от самолет на височина 1524 метра за своето уникално по рода си почитане на 70-годишнината от десанта.
Шотландецът се приземи на същото поле край село Ранвил в Нормандия, където като член на 13-ти батальон на британските парашутни части е чат от първата вълна военнослужещи, взели участие в инвазията на Съюзниците на континентална Европа.

Заради възрастта си Хътън направи скока заедно със старши сержант Били Бланчард от „Червените дяволи”, но затова скочи от 10-пъти по-високо отколкото преди 70 години.

Нормандия- възпоменателни церемонии за 70-ата годишнина от десанта на съюзниците през Втората световна война. Най-мащабната по рода си военна операция ускорява падането на Третия райх.

Част от тържествата ще бъдат в Колвил сюр мер, където се намира голямо американско военно гробище – първото в Европа. На 6 юни 1944-а, близо до селището, на така наречения плаж Омаха дебаркират част от съюзниците. Тук Съединените щати дават най-много жертви – 2 500 – още в първия ден на десанта.

Последни приготовления се извършват и на друг кодов плаж в Нормандия – Суорд, където
дебаркират британски войници. Много от оцелелите също са във Франция, за възстановки на събития отпреди 70 години, близо до северния град Кан. 102 ветерани от Съединените щати, Великобритания, Норвегия, Канада и Франция получиха възпоменателни отличия.

Кулминацията на тържествата, които вече започнаха, е днес. В страната ще се съберат десетки държавни лидери, сред които американският президент Барак Обама и руският му колега Владимир Путин.

Лидерите на около 20 страни ще се съберат във Франция. Във френския град Кан стотици ветерани бяха отличени с юбилейни медали. Сред тях имаше много американци, канадци и норвежци.

"След като толкова много хора направиха такива огромни саможертви, наш дълг е да си спомним за тях. Те трябва да бъдат уважавани за делата им", убеден е ветеранът Джордж Хенри.