вторник, 23 май 2017 г.

Стотици на протестен марш срещу модела КОЙ

Протестиращите се събраха на паметника на Цар Освободител в София за инициативата "Няма да мълчим" - Марш за европейско правосъдие.

Те скандират "Долу ЦацароН", "Реформи", "Мафията вън" и др. Както и "Кой предложи Цацаров. Кой. Кой Кой."

Има плакати "Още се питаме за четири години КОЙ".

Шествието е замислено като протест срещу произволите в съдебната система и по замисъл трябва да се осъществи паралелно в София, Пловдив и Варна. То стартира от Народното събрание, но ще приключи пред Съдебната палата.

Бул. "Цар Освободител" поетапно бива затварян през кръстовищата, които пресича шествието.
Сред демонстрантите са Кристиян Таков, Методи Андреев, Петър Славов, Калин Маналов, Методи Лалов.

"Моментът е преломен! Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди година", се посочва призива за протеста.
Тази сутрин София осъмна с контраплакати. В центъра на града са разлепени постери с лика на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той е изобразен като кукла на конци.

Лозан Панов заедно с няколко свои колеги във ВСС поиска разследване на случаите със записите "Двете каки" и срещата на Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Оттогава той е мишена на постоянни нападки, както от мнозинството във ВСС, подкрепящо главния прокурор, така и от медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

След като поиска разследване на записите на разговорите между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева, Панов получи СМС от премиера Бойко Борисов с текст: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме". Няколко минути след като Панов оповести смс-а, Борисов се появи на заседанието на ВСС и обвини Панов в политическа атака.

Панов и Борисов се срещнаха миналата седмица в Министерски съвет. На срещата председателят на ВКС предложи продължаване на дебата за съдебната реформа с нови промени в Конституцията, но идеята му срещна отпора на правителството в лицето на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и правосъдния министър Цецка Цачева. Няколко часа по-късно премиерът коментира срещата със шега: "Щях да се почувствам поласкан да ме поканят в ЦУМ", след което отново нападна индиректно Панов в политическа атака. Той смята, че когато има междуличностни конфликти между висши магистрати и малки политически партии, които се прилепят като "кърлежи към тях", нищо добро не може да очаква съдебната система.