понеделник, 8 май 2017 г.

Макрон: Благодаря! Блгародаря! Благодаря! Ще защитя Франция и Европа

Избраният снощи президент на Франция Еманюел Макрон благодари на френския народ, който е гласувал за него и каза, че ще вложи цялата си енергия, за да оправдае гласуваното му доверие. С думите "Благодаря, благодаря, благодаря" той поздрави многохилядното множество, събрано в двора на Лувъра, за да отпразнува изборната победа, предаде БТА.

Макрон заяви, че е чул гнева, страховете и съмненията на французите и че е наясно с разделенията сред френския народ, накарали хората да гласува и за крайната десница. Той добави, че ще възстанови връзките между Европа и гражданите й и ще защитава Франция и Европа. Макрон увери, че Франция ще продължи борбата с тероризма у дома и зад граница.

Европейските лидери приветстваха избора на Франция. Британският премиер Тереза Мей поздрави Еманюел Макрон за победата. "Министър-председателят приветства топло избрания за президент Макрон за изборния успех. Франция е един от най-близките ни съюзници и ние очакваме с нетърпение да работим с новия президент по редица общи приоритети", се казва в комюнике на Даунинг стрийт 10.

"Щастлив съм, че французите избраха европейско бъдеще", реагира в "Туитър" председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства решението на френските избиратели в полза на "Свободата, Равенството, Братството". Поздравления за успеха на днешния балотаж Макрон получи и от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
Говорител на германския канцлер Ангела Меркел каза, че победата на Макрон е "победа за силна и обединена Европа". "Франция е била, е и ще остане в центъра и в сърцето на Европа", написа в "Туитър" германският външен министър Зигмар Габриел и допълни, че днес е хубав ден за Франция, за Германия и за Европа.

Холандският десен популист Герт Вилдерс поздрави Марин льо Пен, въпреки загубата й на балотажа, предаде ДПА. "Добро представяне все пак. . . милиони патриоти гласуваха за Вас. Следващият път ще спечелите Вие, както и аз", написа той в "Туитър".