вторник, 9 май 2017 г.

Честваме Деня на Европа

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев, президентът Румен Радев, депутати и други официални лица ще присъстват на тържествената церемония по издигане на знамето на Европейския съюз от 10 чaса, пред сградата на президентската институция, по случай Деня на Европа. Денят е символ на обединението и мира на Стария континент.

В Дома на Европа са предвидени различни прояви, сред които среща и разговор с ученици на министъра за българското председателство на Европейския съюз Лиляна Павлова. Тя ще връчи наградите на отличените участници в конкурса за есе на тема "10 години България в Европейския съюз". В столицата се организира публична дискусия на тема "Визии за демократично обновление на европейския проект".

В Борисовата градина ще има приключенско състезание за ученици, а на Терминал 2 на летище София - празничен концерт. Популярни класически произведения ще представят музикантите от струнен квартет Симфониета "София".
Довечера, върху фасадата на Националната художествена галерия, предстои 3D мапинг шоу и Ден на отворените врати за ученици. Шоуто може да бъде гледано и в интернет.
Местните служби на Европейския съюз в Европа и в целия свят организират множество дейности и прояви за всички възрасти, които имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.
Денят на Европа се чества на датата, на която френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.