понеделник, 3 април 2017 г.

Руски танкер се запали край Варна

Пожар горя в корабостроителния завод на "Терем" АД във Варна. Инцидентът е станал около 11 ч. тази сутрин по време на ремонтни дейности, съобщи пресцентърът на МВР.

От МВР посочват, че са предприети всички необходими действия за осигуряване на безопасността на хората в района.

Запалил се е кораб, който е на ремонт в завода, съобщи "Дарик". Пламъците са били предизвикани по време на ремонтни дейности на борда на руски танкер в завода „Терем-КРЗ Флотски арсенал Варна”, намиращ се между село Константиново и Белослав. Взривил се е един от баластните танкове.

На мястото веднага е бил изпратен екип на от огнеборци, които заедно с пожарникарите в завода са потушили пламъците за половин час. Руският кораб е акостирал за ремонт в неделя.
Няма данни за пострадали и загинали хора. След инцидента танкерът се наклонил, а в десния му борд му има пробойна. Водата се изпомпва със собствени средства на кораба.  Ръководството на завода има готовност да окаже помощ, съобщи областният управител на Варна Тодор Йотов.  Йотов допусна, че са се взривили събраните изпарения в баластните танкове. Според областния управител е възможно някой да си е позволил нерегламентирано внасяне на огън.
Причините за инцидента ще бъдат установени от комисия, които предстои да бъде назначена. По първоначална информация пожарът е избухнал след изтичане на запалителни вещества, съобщават от пресслужбата на Апелативната прокуратура. Започнато е досъдебно производство. В момента се извършва оглед на мястото на произшествието. По първоначална информация пожарът е избухнал след изтичане на запалителни вещества.

Същевременно БНР съобщи, че жители на Варна и близкото село Езерово тази сутрин са подали множество сигнали за силна миризма на нафта. От Регионалната здравна инспекция и Регионалната инспекция за опазване на околната среда съобщиха пред държавното радио, че са започнали съвместна проверка.