неделя, 9 април 2017 г.

Свалянето на Асад вече е приоритет за САЩ

Свалянето на сирийският президент Башар Асад от власт е сред приоритетите на САЩ, заяви посланикът на Щатите в ООН Ники Хейли в интервю за Си Ен Ен.

"Няма никакъв вариант, при който да бъде намерено политическо решение, докато Асад е начело на режима", заяви Хейли в откъс от интервюто, което ще бъде излъчено по-късно днес.

По думите й сирийският президент ще бъде свален от власт, тъй като всички страни в конфликта ще разберат, че той не е лидерът, от който се нуждае Сирия.

"Има няколко приоритета. Свалянето на Асад не е единственият. Очевидно се опитваме да победим ИДИЛ. Второ, не виждаме мирна Сирия с Асад. На трето място, извеждане на иранското влияние и накрая преминаване към политическо решение, защото в крайна сметка ситуацията е сложна", каза американският представител в ООН.

Последното й изказване идва малко над седмица след като тя заяви, че смяната на властта в Сирия не е приоритет на САЩ.
"Подбираш битките и когато погледнем към това, става въпрос за промяна на приоритетите и нашият приоритет вече не е да стоим и да се фокусираме върху това да свалим Асад", заяви Хейли на 30 март, преди химическата атака в Хан Шейхун, провокирала американски удари по сирийската авиобаза "Шайрат".

В интервюто за Си Ен Ен Ники Хейли не изключи възможността за последващи атаки над сирийския режим, но отбеляза, че първо трябва да се види каква ще е международната реакция.