неделя, 16 април 2017 г.

Ким изстреля ракета, взриви се секунди след излитането й

Въпреки заплахите на американския президент Доналд Тръмп, Пхенян извърши опит с ракета. Тя обаче избухна секунди след изстрелването й. Експериментът стана само ден след честването на 105-а годишнина от раждането на Ким Ир Сен, основателя на КНДР. Внукът Ким Чен Ун организира внушителен парад, на който извади над 60 ракети, сред които и балистични, и друга бойна техника.

Новоизпитаната ракета не е била балистична със сигурност, заявиха американски експерти.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис съобщи, че Доналд Тръмп и неговият военен екип са били информирани веднага за ракетното изпитание.

„Доналд Тръмп няма по-нататъшен коментар по въпроса“, уточни Матис.
Преди два дни президентът на САЩ предупреди Ким-внук да не си търси белята и заплаши с превантивен удар. Пхенян отвърна, че е готов за ядрена война. Пекин и Москва призоваха за въздържаност.

„Изглежда, че вече е планирано повторно изстрелване след по-ранното“, заяви южнокорейския военен експерт Ким Дон-юб. „Изстрелването може да е на модернизиран стар модел“, добави той.
Вицепрезидентът на Щатите Майк Пенс пристигна на визита в Сеул в опит да се потърси мирно разрешаване на конфликта и спадане на напрежението в района.