вторник, 11 април 2017 г.

Събраха се: Борисов предложил на Нинова да е председател на Народното събрание

"Предложих на г-жа Нинова в знак на уважение към добрия им резултат да приеме председателското място в парламента. Тя отказа, тъй като счита, че ще бъде твърда опозиция."
Това заяви Бойко Борисов след среща с Корнелия Нинова в сградата на Народното събрание днес. Разговорът между лидерите на ГЕРБ и БСП бе по покана на Борисов.

Двамата обсъждали предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, сигурността и международното положение.

"Трябва да се опитаме във времето, в което се провежда европейското председателство, да синхронизираме работата в парламента, тъй като парламентът е основен център за правене на политика", каза Борисов.
Лидерът на ГЕРБ подчерта, че нито БСП, нито ГЕРБ "някога, по някакъв повод" са говорили за съвместна коалиция. Той и Нинова влязоха отделно на срещата и не застанаха и за миг заедно пред камерите. Заедно с Нинова на срещата бе членът на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов и депутатите на левицата Валери Жаблянов и Крум Зарков. С Борисов бяха Димитър Главчев, Томислав Дончев и Цветан Цветанов.

Нинова потвърди, че е получила предложение да оглави парламента, но го е отказала.

"Получих предложение от Бойко Борисов да стана председател на Народното събрание, но отказах. Днес предложиха на мен лично да предложа председателския пост", каза Нинова.
И допълни:

"Отказахме това предложение, защото нашата политика, тези 1 млн. българи, които ни подкрепиха, бяха за промяна и няма как с един пост тези принципни различия да бъдат купени или преодолени. Не водихме тази борба за постове, водихме принципна и ще я изведем докрай. Възможността да провеждаш политиките, не зависи от това дали имаш председател на парламента, дали имаш мнозинство в залата, което ги гласува".
Според нея ГЕРБ "имат възможност да направят мнозинство, да съставят правителство с Патриотите, с г-н Марешки, с ДПС дори, ако желаят", Въпросът за председателството на комисии обаче щял да бъда обсъден

Нинова потвърди, че БСП е алтернатива на ГЕРБ.

"Алтернативата е реална в лицето на БСП. Моля, да се спрат внушения и спекулации, че е възможна обща управленска коалиция между БСП и ГЕРБ. За нас това не е възможно по две причини. Първата е разминаването в програмите ни и втората – ние се заявихме като алтернатива на ГЕРБ, поискахме промяна и 1 млн. българи ни последваха за тази промяна", коментира Нинова.

От БСП са запознали ГЕРБ с приоритетните си 10 законопроекта по различни теми, засегнати в предизборната програма на партията. Те касаят доходите, преизчисляването на пенсиите, компенсациите заради увеличението на цената на природния газ и др.

Другите законопроекти на БСП касаят образованието и икономиката, най-вече подпомагане на малкия и среде бизнес.