вторник, 4 април 2017 г.

Атентатът в Петербург - твърде много "случайни" съвпадения

Атентатът в метрото в Санкт Петербург може да е организиран от руските власти, за да им послужи като повод за разправа с противниците и участниците в протестните шествия.

Такива мнения започнаха да се прокрадват още в първите часове след трагедията в града край Нева.

Привържениците на тази теория съзират редица съвпадения, които според тях съвсем не са случайни.

• Първо, две недели поред в Русия имаше протести срещу корупцията. Хората насочиха гнева си към премиера Дмитрий Медведев. Преди месец той бе обвинен от оглавявания от опозиционера Алексей Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК), че е получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства. Това бяха най-големите от години насам протести в страната. Само в Москва на 26 март бяха арестувани над 1000 души.

• Второ, на 30 март стана ясно, че президентът Владимир Путин отлага традиционната си "пряка линия" с народа, която трябваше да се състои този месец. Официалният мотив е претоварен график. Мнозина обаче заподозряха, че Путин не би искал в ефира да пробият въпроси за корупцията и да говори за нея и протестите.

• Трето, атентатът съвпадна с посещението на президента в Санкт Петербург. Той бе в предградието Стрелня на медиен форум под надслова "Истина и справедливост". Събитието е организирано от прокремълския Общоруски национален фронт (ОНФ). И на него бяха дискутирани евентуални предстоящи ограничения, чието налагане обсъждат руските власти. Така например за наложените вече ограничения в интернет Путин каза, че засега са достатъчни. Но веднага допълни, че според мнозина те съвсем не са достатъчни и трябва да се действа още по-твърдо.

• Не е за пренебрегване фактът, че избухналите взривни устройства в петербургското метро не са с голяма мощност. Според привържениците на теорията на конспирацията това означава, че ако това е дело на властите, те са целели малко жертви. Но все пак е трябвало да има загинали, за да последва "затягане на гайките".

Преди броени дни мрачна прогноза в своя блог направи известният руски политолог и публицист Игор Айдман. Ето какво написа той:

"Путин може по отработената през 2014 г. технология да се опита да смени дневния ред - да отвлече вниманието на хората от протестното движение с помощта на нова външнополитическа авантюра. Това е най-голямата заплаха на деня."

А вчера, след атентатите в метрото, написа в профила си във фейсбук следното:

"Преди няколко дни писах, че на властите им е необходима спешна промяна на дневния ред, превключване на вниманието на обществото от корупцията и протестите на нещо друго. Тогава предположих, че това "друго" може да стане военна авантюра. Но за това, изглежда, Путин вече няма ресурси. А да се организира терористичен акт за него е навик и "икономично". Бих се радвал, ако бъркам."

Айдман визира взривовете в жилищните блокове в Москва през 1999 г. При тях загинаха общо 224-ма души. Властите обвиниха кавказки сепаратисти. По онова време Путин е премиер на Русия. Само година по-късно той става президент. Избягалият в Лондон агент на ФСБ Александър Литвиненко твърдеше приживе, че взривовете са извършени по заповед на Владимир Путин с цел вдигане на рейтинга му.

А ето мнението на социалния психолог Алексей Рошчин, изразено в блога му в сайта "Живой журнал":

"Очевидно една от основните версии - не на органите, разбира се, а на руското общество ще бъде за "самоотстрелване" на властта. Както винаги, прекалено "навреме" се случи този атентат - сякаш нарочно, за да бъде "срязана" и дискредитирана нарастващата вълна от протестна активност в страната. И в този смисъл дори самото място за извършването му - Питер (разговорно название на Санкт Петербург - б.р.)  - изглежда крайно "подходящо". Защото именно в Питер сега има най-много протестно "раздвижване", като се започне от борбата за Исакиевския събор."

Според Рошчин главният проблем е, че в Русия няма възможност за алтернативно разследване. За разлика от САЩ, където Конгресът може да инициира разследването на практика на всяко събитие, като си назначи собствен прокурор и му даде всички пълномощия и пари. А в Русия винаги в крайна сметка остава само официалната версия.

"Ако някой е много тъп и не е разбрал, че зад атентата в Питер са петата колона и хаосът от 90-те г., тази вечер по телевизията ще му го обяснят. И митингите, разбира се, трябва да бъдат забранени, както и изборите за губернатори след Беслан. Между другото, и изборите, каквито са останали още, да бъдат отложени до окончателната победа над тероризма. Страшен е въпросът НА КОГО Е ИЗГОДНО ТОВА?", написа Леонид Гозман - председател на Общоруското обществено движение "Съюз на десните сили".

Украинският журналист Виталий Портников използва атентатите, за да отправи нападки към Путин:

"За главни постижения на Путиновото управление се смятаха замогването и сигурността. Сигурността след двете чеченски войни, взривовете в блоковете и в метрото, вземането на заложници на "Дубровка" и в Беслан бе дори по-важна от изгубената след срива на цените на петрола заможност. Сега е свършено и със сигурността. И не е толкова важно дали Путиновите спецслужби генерират терора или не могат да го предотвратят. Важното е, че вече няма сигурност."