сряда, 5 април 2017 г.

ЕС с ултиматум към Полша и Унгария - да приемат бежанци или да напуснат блока

Германия, Франция и още 21 страни от ЕС ще поставят ултиматум пред Унгария и Полша да приемат наложените европейски квоти за преразпределение на бежанците или да напуснат съюза, пише британският The Times, позовавайки се на неназован дипломатически източник.

Полша и Унгария не са приели нито един бежанец от общо 160 000, които трябва да бъдат разпределени между страните членки.

"Те ще трябва да изберат дали са част от европейската система или не. Не можеш да изнудваш ЕС, единството си има цена", твърди анонимният източник.

Очаква се през следващите дни Европейският съд да вземе решение по въпроса за легалността на квотите, които Варшава и Будапеща отказват да спазват.

Източникът на британското издание изразява увереност, че магистратите ще утвърдят системата.

"Тогава те (Полша и Унгария - бел. ред.) ще трябва да спазят решението. Ако не го направят, ще понесат последиците, финансови и политически. Без повече изключения. Няма повече "един крак вътре и един навън". Ще бъдем много строги".

Припомняме, че досега България е приела само 29 чужденци по квотната система на ЕС.

Преди дни Европейската комисия отхвърли исканията на Австрия страната да не приема повече мигранти по схемата,. Виена твърди, че тъй като вече е изпълнила задълженията си, не би трябвало да продължи с приема.