събота, 15 април 2017 г.

Благодатният огън слезе на земята

Благодатният огън слезе на земята и тази година. Чудото се случи отново точно в 14,22 часа в храма „Свето Възкресение Христово“ в Йерусалим по време на молитвата на йерусалимския патриарх Теофил. Църквата е построена върху Божи гроб в свещения град.

Тази година в България свещеният огън ще пристигне с помощта на четири огнеупорни фенера. Те са толкова много като резерва, тъй като преди години е имало случай единственият фенер да се счупи.

Очаква се огънят да кацне у нас между 19 и 21 часа. За донасянето му бе изпратена църковно-държавна делегация, водена от Траянополския и Старозагорски митрополит Киприан. Делегацията пътува с правителствения самолет „Фалкон“.

От летище София духовници от всички краища на България ще вземат божествения пламък, за да го пренесат до своите епархии в страната и да го включат във вечерното богослужение в храмовете за Великден. Първо Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София.

Двадесетина минути преди настъпването на Възкресение Христово фенерът с огъня ще бъде изнесен от там, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус при погребението.