петък, 7 април 2017 г.

САЩ удариха Сирия с ракети. Тръмп призова за свалянето на Асад

Снимките са разпространени от ВМС на САЩ.
Ракетата е изстреляна от кораба "Рос".
САЩ удариха Сирия като изстреляха 50-60 ракети, предават световните агенции с гриф "Мълния".

Целта на атаката е било летището край град Хомс. Ракетите са изстреляни от два кораба в Средиземно море. Те са от типа "Томахоук". Ударите са били по военни самолети, с които се пренасят химически бомби, съобщава Си Ен Ен.

Атаката е наредена от президента Доналд Тръмп, след като преди няколко дни режимът на Башар Асад обстреля позици на опозицията с химическо оръжие. Тогава загинаха около 100 души.

"Днес наредих да се нанесе точен удар по авиобаза в Сирия, от която беше извършена химическата атака", заяви пред журналисти в Мар а Лаго президентът Тръмп. "Днес призовавам целия цивилизован свят да се присъедини към нас в сремежа да се сложи край на кръвопролитията в Сирия", добави той.

Нападението на САЩ срещу Сирия е първото откакто в близкоизточната страна вече 6 години бушува война. През 2014 година президентът Обама нареди спорадични удари само по позици на терористични групи на сирийска територия.

Президентът Тръмп се е съветвал с експертите преди вечерята с китайския президент Си Цзинпин, който е на посещение в САЩ. След вечерята шефът на Пентагона генерал Матис е докладвал на господаря на Белия дом резултатите от първия удар.

Джеймс Матис, държавният секретар Рекс Тилърсън и съветникът по национална сигурност генерал Маккастър са заедно с Доналд Тръмп в Мар а Лаго, където президентът води преговори с китайския си колега Си Цзинпин.

Ударът е нанесен с "59 ракети", уточни служител в Белия дом, като посочи, че САЩ са атакували военновъздушната база "Шейрат", която е "асоциирана в програмата на Сирия за химически оръжия и директно е свързана с ужасяващите събития от вторник".

Сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Геъм, който са големи критици на Тръмп и членове на Комисията по отбрана на Конгреса излязоха с общо изявление, в което се казва:

"Действайки по заповед на върховния главнокомандващ военните пратиха важно послание от САЩ, че повече няма да стои безучастно докато Асад, подпомоган и подстрекаван от Путинова Русия, избива невинни сирийци с химически оръжия и хвърля бомби".

Засега не е взето решение за втори удар, но ако се наложи ще бъде издадена заповед. Понататъшните действия на САЩ ще бъдат съобщение по-късно.

САЩ работят по отстраняването от власт на сирийския президент Башар Асад след химическата атака, пише вестник Times, цитиран от "Фокус". Според държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън няма никакво съмнение, че режимът на Асад е виновен за тази жестокост.

„С действията, които Асад)предприе, изглежда, че няма да участва по никакъв начин в управлението на сирийския народ“, подчерта Тилърсън. „Процесът на отстраняването на Асад е нещо, което според мен изисква усилията на международната общност“, уточни той.
На въпрос дали САЩ са готови да създадат коалиция, която да прекрати сирийския режим, държавният секретар отговори: „Тези стъпки вече са предприети“.