четвъртък, 6 април 2017 г.

Разкрития: От президентството са пратили файла на закона за уседналостта

Уволненият служител на Министерството на правосъдието заради публикуване на проектозакона за уседналост при всички избори пусна във фейсбук профила си снимка на "паспорта" на документа, показващ кой е авторът му.

Става въпрос за т.нар. метаданни на файла, в които е записано от кого е създаден той и кой е нанасял промени по документа. Снимката показва, че автор е потребител на име Drumevi (б.р. - тук става въпрос за името, с което е регистриран потребителят на компютъра, на който е бил създаден файлът), а последна редакция по него е нанесъл уволненият Любомир Талев.

Фамилията Друмеви съвпада с тази на секретаря на президента по правните въпроси проф. Мария Друмева, за която Талев твърди, че е един от авторите на законопроекта. Самата проф. Друмева отрече това, като пред "Правен свят" заяви, че е била само консултант "от гледна точка на правната техника."

Припомняме, че законопроектът бе публикуван в началото на тази седмица на интернет страницата на МП с цел обществено обсъждано. Той предизвика силни обществени реакции. В проекта не бяха посочени авторите. В сряда правосъдният министър уволни шефа на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев, който според министъра умишлено е злепоставил институцията, публикувайки проекта без съгласуване и в неокончателен вид. Самият проект бе оттеглен.