понеделник, 10 април 2017 г.

Любопитно: Борец срещу неграмотността поправя нощем грешки в улични надписи

Наречете го лингвистичен патрул или граматически нацист, но той не действа във виртуалния свят на интернет, а в съвсем реалния английски град Бристол. И под покрова на нощта, като един същински Батман на правописа, той поправя грешките в уличните табелки на града – в продължение на 13 години. Представете си колкото много грешки за поправяне е имало! Новината за британския активист, поел задължението да се грижи доброволно и тайно за граматиката, бе обявена от „Дейли Телеграф“.

Анонимният борец срещу неграмотността изпълнявал мисиите си след падането на мрака. Той издирвал надписи с излишни или недостигащи апострофи, които обиждали неговото чувство за граматическа справедливост и подхождал към тях със специално самодейно приспособление, което нарекъл „апострофизатор“. То представлява дълъг прът с прикрепена четка, с чиято помощ можел да достига по-високите надписи и табелки и да премахва или добавя сгрешения апостроф.

Апострофът (’ и ‘) е препинателен знак, представляващ единична горна запетая – в английския се употребява комбинацията ‘s за обозначаване на притежание. Например „John’s hat“ означава „шапката на Джон“ или за означаване на липсваща буква в някои фрази – например you’re вместо you are.

В тайната си кариера активистът бил поправил десетки табелки. За секретната му дейност знаели само най-близките му роднини и приятели.

„Аз съм борец за граматическа справедливост. Някой може да каже, че това не е моя работа, но според мен неправилно поставените апострофи са престъпление“, твърди героят в интервю за Би Би Си.