сряда, 19 април 2017 г.

Васил Иванов пусна при Слави разследване на колегите си в Нова

Журналистът Васил Иванов в компанията на Слави Трифонов разкри под формата на интервю защо твърди, че в Нова тв е имало цензура и каква е историята, която е трябвало да бъде излъчена в "Шоуто на Слави" снощи, когато предаването бе свалено от ефир.

Трифонов започна с това, че Иванов се свързал с него и обяснил, че иска да разкаже неща, които не можел в Нова тв. Затова поканил разследващия журналист в шоуто си. Двамата пресъздадоха "на живо" на пресконференция какво е било съдържанието. Първо Иванов разказа как след местните избори през 2015 г. Дарина Сарелска го повикала заедно с колеги, за да обяви как повече разследвания за опорочени обществени поръчки с кметове нямало да се правят.

Материалът, разкрит в неизлъченото предаване на "Шоуто на Слави" вчера, за който се твърди, че е бил спрян и в Нова тв, се оказа за обществена процедура на кмета на Златоград. Става дума за сключен договор между градоначалника и фирмата "Арнед пойнт" ЕООД, чийто собственик е депутатът в първия мандат на ГЕРБ Недялко Славов, който след това е областен управител. В мандата на Пламен Орешарски, докато не е в парламента, Славов решил да регистрира фирма, разказа Иванов.

Подробността - Славов и Дарина Сарелска не само са от Злагоград, но и представителят на ГЕРБ е неин девер - тоест тя е съпруга на брат му, стана ясно от разказа. Фирмата на Славов била регистрирана буквално малко повече от месец преди да получи задача от общината срещу 57 336 лв. Поръчката е за „Избор на изпълнител за разработване и въвеждане на правила и методика за мониторинг, контрол и последваща оценка при изпълнение на конкретни политики от общинска администрация, детайлно проучване и анализ на състоянието на демографските, социално-икономическите характеристики и тенденции в община Златоград" и договорът е подписан на 24 януари 2014 г. Според Васил Иванов кметът на Злагоград Мирослав Янчев на свой ред е кум на Недялко Славов.

Оказа се още, че Васил Иванов е записвал колегите си в Нова тв в последните месеци, както сам призна. На репликата на Слави Трифонов, че това не е много етично, Иванов отвърна, че било в обществен интерес. Бяха пуснати записи на директорката на Нова тв Силва Зурлева и на колегата му Марин Николов. От разказа на Иванов стана ясно, че след негово разследване срещу кмета на Неделино той и Зурлева били повикани в ДАНС, където имато и прокурор от специализираната прокуратура. По време на разговора разследващите казали, че в екипа на Нова тв има "къртица", която разказвала на кмета какво има срещу него в телевизията. Иванов твърди, че името е станало ясно, когато им представили на бележка името на Дарина Сарелска.