сряда, 5 април 2017 г.

Петър Славов: Сезираме ЕК за горивата

Информацията за това кой държи данъчните складове за горива у нас не беше бавена, тя целенасочено беше скрита от бившия финансов министър, заяви Петър Славов от „Нова република“ в ефира на bTV.

Вчера партията получи данни за собствеността на складовете, след като спечели съдебно дело за достъп до информация и Министерството на финансите (МФ) беше задължено да ги предостави.

„Няколко пъти като народни представители в миналия парламент сме питали кой контролира данъчните складове, тъй като в България вече и децата разбраха, че за да търгуваш с горива, трябва да имаш достъп до данъчен склад. Тъй като той (финансовият министър, бел. ред.) отказа да ни отговори неколкократно в парламента, ние се видяхме принудени като граждани да заведем съдебно дело“, каза Славов.

Той добави, че победата в съда е изключително важна именно защото е заведен граждански иск.

„Всеки гражданин, когато му се откаже обществена информация, може да съди съответната администрация, съответния недобросъвестен министър и по съдебен ред да го принуди да предостави тази информация“, добави той.

„Видяха се смущаващи цифри. Това, което знаехме към 2011 г. от сходна информация, която тогава е била поискана и получена, е че 80% от тези данъчни складове се контролират от две дружества. Това, което не знаехме, е какво се случва след това. Предупреждавахме, че вероятно ситуацията се е влошила, а това води до допълнителен контрол, допълнително затрудняване на достъпа до пазара на горива на конкуренти, освен за най-големите участници – същите тези, които бяха разследвани за картел от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)“, посочи Славов.

„Това, което разбрахме вчера от отговора, е че 92% от капацитетите на данъчните складове за бензина и 82% за дизела се контролират от едно дружество и това е групата на „Лукойл“. Това са данните за 2015 г. За 2016 г. нямаме тази информация, затова вчера попитах дали в новото Народно събрание ще се намери поне един смел народен представител, който да попита новия финансов министър как изглеждат нещата за 2016 г. Възможно е още повече да са се влошили и цифрите да са се доближили още повече до 100%“, каза Славов.

Цените у нас са непазарни и трайно по-високи от средноевропейските, така че очевидно има проблем. За нас той е в достъпа до пазара, който се контролира от достъпа до данъчни складове, допълни още Славов.

Той посочи, че и други фирми притежават складове, но тяхното участие е толкова незначително, че не могат да влияят на достъпа до пазара на горива.

Бившият депутат добави, че КЗК не е пожела да изчака отговора от МФ преди да обяви становището си, че няма картел на пазара на горива, въпреки че е било ясно, че данните ще бъдат предоставени тези дни. „Ако ги беше взела предвид, може би щеше да каже и нещо различно, а не: „Монопол няма, проблем няма“, коментира Славов.

„КЗК не пожела да се занимае сериозно с проблема на пазара на горива. Именно затова ние от Нова Република ще сезираме Европейската комисия по въпроса чрез нашия евродепутат Светослав Малинов“, категоричен бе Петър Славов.