събота, 8 април 2017 г.

Нов въздушен удар е нанесен по сирийския град Хан Шейхун

САЩ удариха в четвъртък сирийска военна база в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие над Хан Щейхун от началото на седмицата. 

Нов въздушен удар беше нанесен по сирийския град Хан Шейхун, който в началото на седмицата беше атакуван с предполагаемо химическо оръжие, предадоха информационните агенции. Засега не е ясно чии самолети са ударили града. Според сирийската организация Местни координационни комитети нападението е извършено от руски самолет, но информацията засега остана непотвърдена. Сирийският Център за наблюдение на правата на човека пък уточни, че атаката била над източната част на населеното място. Загинал е поне един човек.

Въздушният удар над Хан Шейхун беше извършен ден, след като САЩ изстреляха 59 ракети "Томахоук" по сирийска военна база, откъдето се предполага, че са излетели самолетите на сирийския режим, извършили предполагаемата химическа атака. Тогава загинаха над 85 души, сред които много деца. Американският удар над сирийската база изостри отношенията между Вашингтон и Москва.