вторник, 18 април 2017 г.

Протести срещу Ердоган

Протестите срещу резултатите от референдума, които дават неограничена власт на Реджеп Ердоган не стихват в Турция. Цяла нощ хора от квартала "Бешикташ" в Истанбул бяха на улицата, независимо от поройния дъжд. Те се опитаха да стигнат до площад "Таксим", но спецченгета за борба с безредиците не ги допуснаха.

"Ердоган е диктатор и никога няма да се примирим с това", заяви участник в протестното шествие. Резултатите бяха манипулирани. Гласът на народа беше откраднат, допълваха други край него.

В крайна сметка рано сутринта във вторник хората се разотидоха, но обявиха, че пак ще са на улицата довечера.

Европейските наблюдатели вече обявиха, че са станали свидетели на многобройни нарушения по време на референдума в Турция и коментираха, че по време на предизборната кампания категорично е бил даден превес на привържениците на президентската власт.

Президентът Ердоган иронично ги предупреди наблюдателите от ОССЕ, че трябва да си знаят мястото - с други думи всяка жаба да си знае гьола.

Депутат на Меркел вече призова да бъдат прекратени перговорите за членство на Турция в ЕС. А външният министър на Австрия заяви, че вратата на Европа за Анкара е вече затворена.

Ердоган не се трогва от протестите, а правителството снощи удължи с още три месеца извънредното положение в южната ни съседка.

Снощи президентът на САЩ Доналд Тръмп се обади по телефона на колегата си Ердоган и го поздрави с резултатите от референдума, разкри Белият дом. Двамата са отделили време и за объъждане на обстановката в Сирия.

Отделно Държавният департамент на Щатите призова властите да спазват конституцията в Турция след разделението на обществото в резултата на неделния вот.

Както е известно земеделските райони гласуваха с "да", а големите градове като Истанбул, столицата Анкара и Измир бяха против утвърждаването на президентска република и разширяване на правомощията на Ердоган, които ще го направят могъщ авторитарен управник.