вторник, 11 април 2017 г.

Днес е срещата между Борисов и Нинова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е поканил днес председателката на БСП Корнелия Нинова и екипа й на преговори. Но не за коалиция, каквато левицата така и така отказа още в изборната нощ. От ГЕРБ също отрекоха такава възможност, въпреки че идеята за "широка коалиция" с участието на левицата дойде от "Обединените патриоти" непоследствено след като станаха ясни резултатите от вота.

Сбирката е в 14 ч днес в Народното събрание - тоест на неутрална територия, макар 44-ият парламент все още да не е конституиран.

Темите в поканата от ГЕРБ към БСП са четири - "Брекзит" и позицията на България, кризата в Близкия изток, бежанците и, разбира се, търсене на консенсус между политическите сили в новия парламент за председателството на Съвета на ЕС, което България поема от 1 януари 2018 г. Това пишело в поканата, отправена от лидера на ГЕРБ до левицата.

Четирите теми били и приоритетни в управленската програма, която ГЕРБ и "Обединените патриоти" обсъждат.

ГЕРБ и Бойко Борисов са отправили идентична покана за среща и към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, и към председателя на "Воля" Веселин Марешки. Разговорите с ДПС ще са утре, отново в Народното събрание. От движението все още не са решили в какъв състав ще се явят на сбирката. Засега разговори с Марешки не са насрочени.