неделя, 9 април 2017 г.

На тази дата: 9 април 2005 г. Принц Чарлз сключва брак с любовница си Камила Паркър

2005 г. Принц Чарлз - принцът на Уелс сключва брак с дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс.

Връзката между Камила и принца на Уелс започва през 1970 г., когато те се срещат по време на поло мач. Въпреки че тя е поредната от приятелките му и се твърди, че той има желание да се ожени за нея, дворът я намира за изключително неподходяща съпруга за бъдещия крал.

През 1970-те години сестрата на Камила - Анабел, работи като художник в Ню Йорк. По същото време Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор е полковник в кралския полк на Уелс и всяка година посещава полка в Ню Йорк, където се запознава с Анабел. Камила също посещава сестра си по това време. Поради това се твърди, че това е моментът, в който двойката подновява връзката си и че тя продължава дори по време на годежа на принца и принцесата на Уелс. Говори се дори за интимна среща между тях в нощта преди сватбата на Чарлз. Въпреки това, макар че времето по което тези срещи са се случили се обсъжда много пъти, официални доклади сочат, че те са подновили романтичните си взаимоотношения в началото на 80-те.

Аферата става публична едва десетилетие по-късно с публикуването на книгата „Даяна: Нейната истинската история”, последвано от скандала Камилагейт - тайно записан интимен разговор между Камила и Чарлз, който по-късно е предоставен на таблоидите. Когато извънбрачната връзка излиза наяве, Даяна дава интервю за BBC, в което заявява, че връзката между Камила и принца на Уелс е причината за разпадането на нейния собствен брак, казвайки: „Е, в този брак бяхме трима, така че беше малко пренаселено”.

Въпреки че Камила се опитва да остане незабелязана през този период, тези разкрития я правят изключително непопулярна. Слуховете са отричани от нейните приятели, които твърдят че всичко е медийна измислица, превърната в градска легенда. Чарлз обаче потвърждава в интервю пред Джонатан Дъмбълби, че двамата са възстановили връзката помежду си, след като вече са били сключили бракове. След това семейство Паркър Боулс съобщава за собствения си развод през 1995 г.

На 10 февруари 2005, от Кларънс Хаус излизат с изявление, че Камила и принцът на Уелс са се сгодили. Камила е получила годежния пръстен, принадлежал на Елизабет, кралицата-майка. Бракът трябва да се състои на 8 април, същата година, с гражданска церемония в замъка Уиндзор, и църковна благословия в църквата „Св. Джордж”. Но тъй като провеждането на гражданска церемония в замъка Уиндзор означава, че след това мястото е достъпно за всеки, който иска да сключи брак там, мястото е променено на Уиндзор Гилдхол.

На 4 април е съобщено, че сватбата ще се отложи с един ден, тъй като принцът на Уелс трябва да присъства на погребението на папа Йоан Павел II. Свидетели на брака са децата на Камила, тъй като родителите и на двамата младоженци отказват да присъстват. Кралицата и херцогът на Единбург се появяват на църковната благословия и организират прием за младоженците в замъка Уиндзор. След сватбата двойката заминава за провинциалното имение на принца Бъркхол и изпълнява първите си обществени задължения като двойка по време на медения си месец.

След брака си с принца на Уелс, Камила по закон носи титлата принцеса на Уелс, но използва една от другите си титли - херцогиня на Корнуол - във всички части на Обединеното кралство, освен в Шотландия, където се нарича херцогиня на Ротеси. Тази необичайна употреба на титли е възприета, тъй като официално титлата принцеса на Уелс се свързва с Даяна Спенсър, първа съпруга на принца и известна публична личност.

Преди да се свърже официално с Чарлз Камила има зад гърба си един брак и две деца. Тя се появява в публичното пространство по време на т.нар. „Война на Уелс” (разпадът на брака на Чарлз и Даяна), когато е набедена за любовница на принца. След развода му с изключително популярната Даяна, администрацията в Кларънс Хаус (домът на Чарлз) работи много усърдно върху обществения имидж на Камила и тя постепенно се превръща в част от кралския живот.

Любопитен факт е, че през март 2013 г. се появиха информации, че Принц Чарлз и Камила Паркър Боулс са подали документи за развод. Според информацията Кралица Елизабет Втора е основният инициатор на раздялата, след като с Камила се скарали публично и тя нагрубила кралицата. Слуховете обаче не намериха реално и потвърждение и е факт, че кралският живот... си върви по вода.