петък, 21 април 2017 г.

Разкрития: Руснак искал да спечели 3,9 милиона евро от атентата в Дортмунд

Руснакът Сергей В., задържан днес заради взривяването на автобуса на "Борусия" (Дортмунд), имал намерение да спечели 3,9 милиона евро, твърдят германски медии.

Това е можело да се случи в резултат на падането на курса акциите на клуба в случай, че при експлозиите има тежко ранени или загинали.

Атентатът бе извършен на 11 април, когато футболистите на "Борусия" се отправиха за домакинския си мач срещу френския "Монако" от Шампионската лига. От изпотрошените стъкла бе ранен защитникът Марк Бартра, а мачът бе отложен с един ден.

28-годишният Сергей В. бе арестуван рано тази сутрин в град Ротенбург в провинция Баден-Вюртемберг.

Той изтеглил потребителски кредит и купил пакет акции от 15 000 варанти за 78 000 евро. Варантите представляват ценни книжа, които дават правото на притежателя си да купи пропорционално количество акции на определена цена, в рамките на определен срок. Търгуват се на фондовите борси.

Разследващите в Германия установили, че това се е случило от IP адреса на хотел "Л'Ариве". Там отседнали и футболистите на "Борусия", преди да отпътуват за мача, и Сергей В.
Служители на неназована германска банка предоставили на полицията данни за подозрение в пране на пари срещу руснака.

Сергей поискал стая с изглед към мястото на атаката. Предполага се, че е задействал взрива дистанционно.

При атентата обаче той допуснал една съществена грешка. Докато първата и третата бомба били разположени според плана, вторият и най-важен взрив е бил 1 метър над земята, т.е. твърде високо. Зарядът е пропуснал целта си и гръмнал над автобуса.

Със задържането му обаче е разгадана най-голямата тайна около трите странни писма, бяха оставени на местопрестъплението. По информация на сп. "Шпигел" Сергей В. няма никаква връзка с ислямистката следа и се опитал съзнателно да подведе разследващите по посока "Даеш" ("Ислямска държава").